Skocz do zawartości
zavader

TANI KOMPUTER na SERVER - JAKA OPCJA?!

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Jesli to mala siec, to pewnie lacze tez nie jest bardzo szybkie. Mozesz rozwazyc w przyszlosci postawienie proxy, zeby odciazyc troche lacze. Ewentualnie dynamiczny podzial pasma, jesli ktos w sieci nadmiernie by je obciazal. Oba zadania wymagaja jednak jako takiego sprzetu. W pierwszym przypadku duzy i szybki dysk i troche wiecej ramu (chociaz 256 powinno byc ok). W drugim przypadku przy ok. 100 uzytkownikach, Celeron 800 nie wyrabial niestety. Wiec chociaz moc procka to sprawa drugorzedna to jednak nie bez znaczenia. Aha! Stawiaj na stabilnosc! Po co Ci serwer, ktory bedzie sie sypal co chwile przez zasilacz albo plyte glowna? Mielismy takie problemy wlasnie z Codegenem i ECS... Linux moze i jest stabilny, ale jak mawial moj przodek "z g... bicza nie ukrecisz".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....

serwer plikow samba, dzielenie lacza itd itp uptime 40 dni ~

wolalem nowe podzepsoly kupic jednak niz jakiegos rzecha , co jednak nie wyklucza kupno czegos starszego ..

szczegoly

http://80.55.232.10/phpsysinfo/index.php

rozumiem ze te dyski sa podmontowane z sieci ??

bo chyba nie masz na serwierze 450GB ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ze sa w serwerze :-)

na tym linku co podalem masz urzadzenia IDE, 4x hdd....

niedlugo kolejna 160 dojdzie do serwera jak sie miejsce skonczy...

......

warezu niema w koncu to tylko dsl 1mbit (~36 KB uplink)

serwer plikow dla LAN'u z dosc aktywnymi uzytkownikami...

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co tyle GB na tym serwie ??

jakis maly warezik ??

Ciii, po co zadajesz takie trudne pytania ;]

Zavader, to faktycznie wystarczy Ci jakiś celek ~400, tylko ramu trochę dokup. Myślałem (nie wiem czemu), że chcesz tam upychać konta www i robić serwer plików dla większej ilości osób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojwar qrna nakryles mnie to ja chodze po domach i kontroluje kompy ;)

HHC-001 troche glosny na standardowym napieciu bo ma przeszko 7000 obr/min ale jak zmniejszysz do 4000-5000 to jest w miare a chodze niem teraz 1700+@2250MHz i jest spox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojwar qrna nakryles mnie to ja chodze po domach i kontroluje kompy ;)

HHC-001 troche glosny na standardowym napieciu bo ma przeszko 7000 obr/min ale jak zmniejszysz do 4000-5000 to jest w miare a chodze niem teraz 1700+@2250MHz i jest spox

kiedyś miałem ochotę na tego HHC i to wielką - ciekawi mnie porównanie np do ZM7000AlCu i Cu ?

jaki masz Vcore i jakie temperaturki ?

(a wracajac do tych kompów - to pewnie twoja brygada inkasowała komputerki... a potem ślad po was zaginął heheheeheh)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cooler przydalby sie cichy i dosc wydajny. imo kuler arctic silent jest dobry do tego zadania [choc wydajnoscia nie grzeszy...]. 

jaka grafa? moze r9700? :twisted: :jok3:

Na router Radek 9700? TNT to już za dużo. Jakieś S3 Virage z 1MB RAMu będzie optymalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam u siebie w sieci na dsl 10 osob i amd k6!! 400@500 256 ram 20gb dysk i smiga pieknie za pieniadze zedu 250-300zl kumpel ma do sprzedania kompletne kompy 350-500mhz z 8gb dysku i 64-128 mb pamieci...Wszystko firmowki ale ja was pociedze ze zlozenie tego czegos co napisalem ciut wyzej zabulilem (za czesci) 150zl :P (bez dysku pozatym all)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee, nie chce mi się czytać całego wątku. wspomnę tylko ze swojego doświadczenia, że p133 48 mb ram się sprawował dobrze jako router + serwer www/poczta itd. na prawdę nie potrzeba mocnego sprzętu do tego.

komfort poprawia szybki dysk. jeśli oprucz NATu i WWW będziesz się bawił w przycinanie p2p i inną bardziej zaawansowaną kontrolę ruchu to przyda się ciut więcej (300?) mhz i więcej ramu (128?) aby wszystko chodziło sprawnie.

jeśli będziesz się bawił w w3cache (Squid) to koniecznie duży i szybki dysk (dobry IDE albo SCSI).. chociaż to piszę z "opinii" bo sam nigdy jeszcze nie odpalałem.

a ogólnie to najważniejsza jest stabilność.. na prawdę zawieszenia serwera, nawet jeśli raz na miesiąc i rzadziej są strasznie irytujące :/

zawsze pada gdy akurat Cię nie ma albo coś.

podsumowując pIII (chłodzony pasywnie dla ciszy?) + w miarę dobra mobo (sprawdzona jakaś) i ram z ECC.. jakby jeszcze ten fortron za 35zł z allegro to już kosmos.. sam bym chętnie zmienił sprzęt w swoim serwerku (mam p3 ale na słabych częściach, bywają kernel panici)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że jest różnica. Ale z powodzeniem uruchamiałem i pocztę i WWW i MySQL i nawet konta shellowe na p133mhz julas ;)

Twój post nie zrobił na mnie wrażenia ;>

Nie ma co dyskutować, sprzęt najlepiej zdobyć jak najlepszy a jak widac z doświadczenia linux wiele od nas nie chce, aczkolwiek jeśli tylko można to warto zaintwestować w sprzęt - w kolejności ram procesor dysk.. tam mi się wydaje. No i czasami lepiej wolniejsze, a "markowe" (albo RAM z ECC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok NOOSE masz racje :)

ja bym powiedzial ze ram i dysk rownie wazne, bo jak swapowac zacznie to lipa ale przeciez np. serwery pop3/smtp, www, ftp a juz tymbardziej squid korzystaja z dysku bardzo duzo

tak wiec przy skladaniu serwera na poczatek inwestowac w ram i dysk a dopiero pozniej zastanawiac sie nad prockiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe, ze ja niedlugo takze bede kupowac kompa pod serwer. Ma to byc nowka :) Na upartego moglbym kupowac jakis wyspecjalizowany sprzet jak np. SCSI, ale na taki serwer to mi szkoda kasy ;) Kompik z monitorem ma kosztowac ~2500. Zastanawiam sie nad taka konfiguracja:

- mobo - asus a7n8x-x

- cpu - barton 2500+

- ram - 512mb kingston ddr400

- hdd - wd caviar 8mb kaszy 80gb

- cooler - whisper rock IV/glacialtech igloo silent breeze II

- buda - siakastam tania

- grafkarta - riva tnt2

- sieciowka - intel desktop

- cdrom - asus

- fdd - zwyczajny ;>

Najwazniejszym kryterium jest cisza. Komp NIE moze wydawac dzwieku, ktory bedzie slyszalny z wiecej jak 30cm. Z checia uwzglednie wszystkie sugestie :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe, ze ja niedlugo takze bede kupowac kompa pod serwer. Ma to byc nowka :) Na upartego moglbym kupowac jakis wyspecjalizowany sprzet jak np. SCSI, ale na taki serwer to mi szkoda kasy ;) Kompik z monitorem ma kosztowac ~2500. Zastanawiam sie nad taka konfiguracja:

- mobo - asus a7n8x-x

- cpu - barton 2500+

- ram - 512mb kingston ddr400

- hdd - wd caviar 8mb kaszy 80gb

- cooler - whisper rock IV/glacialtech igloo silent breeze II

- buda - siakastam tania

- grafkarta - riva tnt2

- sieciowka - intel desktop  

- cdrom - asus

- fdd - zwyczajny ;>

Najwazniejszym kryterium jest cisza. Komp NIE moze wydawac dzwieku, ktory bedzie slyszalny z wiecej jak 30cm. Z checia uwzglednie wszystkie sugestie :)

pozdrawiam

to mi na serwer nie lezy, po co taki duzy procek, w to miejsce lepiej dyski w raidzie zrobic, pamieci ecc dac, obudowa nie siakas tam tylo lepiej jakas z dobrym zasilaczem, a juz zdecydowanie ciche to nie bedzie

ja bym kombinowal na twoim miejscu cos na i810/i815 do tego celek 1100-1200, 512mb ram, 2x wdc 40gb 7200 8mb w raidzie, sieciowka intela albo 3coma, obudowa jakas mala z dobra i cicha zasilka (jaks firmowa della/ibm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... Moze... Zaraz posmigam po komputroniku, moze cos wypatrze :)

edit:

tak szczerze mowiac to taka konfiguracja z intelem to jest sporo drozsza :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi