Skocz do zawartości
Remik

Ciekawy test P4 vs AMD

Rekomendowane odpowiedzi

I niestety cieniutko AMD wypadł

http://www.hardwarezone.com/articles/artic...&aid=472&page=1

P4 2,4 i 2 ,53 AMD 1,8+ 2,2+ i 1890Mhz = 2340 XP+

(czyli podobnie do P4 2,4 Ghz)

Cikawe sa testy w 3D Mark 2001 w trybie SOFTWARE !!!!!!!!!!!!!!

no niestety AMD lezy w tym tescie :(

Fakt ze P4 chodzil na chipseco 850E +RIMM ale z dobrymi DDR i plyta bedzie podobnie.

Ps. To tak na utarcie nosa co niektorym AMD co wypisuja niestworzone bzdury np. Post P4 i puste MHZ i inne gupoty.

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1890Mhz = 2340 XP+ 

(czyli podobnie do P4 2,4 Ghz) 

Coś u Ciebie nie tak z matematyką, jak dla mnie 1890 MHz to coś koło 1,9 GHz a nie 2,4.

Prosta różnica, jak ci zależy na porównywaniu to sprawdź najpierw wyniki 2340+ vs 1,9 GHz Pentium 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I kolejny post ktory wywola burze...

Ja odpowiem tak, dobrze i co z tego, skoro P42.4 kosztuje 2x tyle co Athlon2200+. Roznica kilku % nie jest tego warta. Poza tym, wyniki jakby dac w wiekszej skali to bys zobaczyl na wykresie minimalne roznice. Jakbys dal wieksza to mozesz si podniecac ze wizualnie wyglada na duza przewage :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekajmy na AMD 2,4 GHz, bo wtedy to wreszcie będzie co porównywać. 

Jakby co, to kogo jak kogo, ale mnie nie stać na Pentium 2,53 i Ciebie pewnie też nie, więc na utarcie nosa działa najlepiej cennik Intela :))

Ciekawe na jakim chlodzeniu chodziloby to amd 2.4 GHz. :P

Tak poza tym po co komu p4 2.53 ? Wystarczy zakupic p4 1.8 ktory bez problemu zmieniamy na przynajmniej p4 2.4 lub p4 2.0 na p4 2.66 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wiadomo ze nikt przy zdrowych zmyslacz nie kupi P4 2,53 cz AMD 2,2

ale sa P4 1.6 cZy 1.8 za przyzwoita cene.

A jak wyjdzie AMD 2,4 Ghz to czy cos sie zmieni ????????

Coś u Ciebie nie tak z matematyką, jak dla mnie 1890 MHz to coś koło 1,9 GHz a nie 2,4.

2.Matematyki i troche o sprzecie to ty sie naucz zamias bierzesz glos w dyskusi 1890Mhz dla AMD ATLON XP to w oznaczeniu by bylo 2350+

Amd Pentium Rating.

3. Link dziala jesli sie nieuruchamia sprouj go skopiowac do przegladarki i wtedy powinien pojsc.

Remik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dlatego, bo T-bred jest jedynie przejściówką do Hammera. Trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Acha, AMD 2,4 GHz będzie oczywiście w 0.13 microna, tak jak Pentium. Chciałbym zobaczyć jak starego Pentiuma (0.18) kręcisz o 500 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekajmy na AMD 2,4 GHz, bo wtedy to wreszcie będzie co porównywać. 

Jakby co, to kogo jak kogo, ale mnie nie stać na Pentium 2,53 i Ciebie pewnie też nie, więc na utarcie nosa działa najlepiej cennik Intela :))

Przeczysz sobie!!!

Mysle, ze nie beda porownywalne ceny AMD 2,4 z P4 2,53 jak juz bedzie na rynku :P

Do konca roku cena P4 2,4 Ghz ma oscylowac w granicy 130 dolcow, wiec .......

Test mowi czarno na bialym i niech nikt nie pisze glupot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oznaczenie nie ma nic wspólnego z MHz. Choćby na nim 10 000+ pisało to i tak bedzie to 1, 890 GHz i porównywać go wydajnościowo można w równorzędnie taktowanym Pentkiem 4, czyli 1,9 GHz.

Jaki sens ma porównywanie procesorów taktowanych o 600 MHz mniej???

Ja też moge ci wygrzebać z sieci porównanie Athlona 1.8 Ghz z Pentiumem 1,4 GHz. Zgadnij, który ma lepsze osiągi. Gwarantuje, że nie P4, ale jaki sens ma to porównanie? Nie ma żadnego.

Powtarzać, porównywać można jedynie procesory o tych samych zegarach i najlepiej jeszcze tej samej technologi 0.18/ 0.13 microna. Porównaj Athlona 0.13 z Pentkiem 0.13 z tym samym zegarem i podaj wyniki. To samo z 0.18 i wtedy wiemy na czym stoimy, a porównywanie takie jak na tej stronie ma tyle samo sensu co porównywanie Athlona TB z Pentiumem III!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bla bla bla... gdzie jest amd vs. intel tam ciagle jedno i to samo pier.......nie  :evil:

Wydaje sie jednak ciekawsze niz "mam problem z wlaczeniem komputera" - zwazywszy jeszcze ilosc postow w watku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oznaczenie nie ma nic wspólnego z MHz. Choćby na nim 10 000+ pisało to i tak bedzie to 1, 890 GHz i porównywać go wydajnościowo można w równorzędnie taktowanym Pentkiem 4, czyli 1,9 GHz. 

Ja też moge ci wygrzebać z sieci porównanie Athlona 1.8 Ghz z Pentiumem 1,4 GHz. Zgadnij, który ma lepsze osiągi. Gwarantuje, że nie P4, ale jaki sens ma to porównanie? Nie ma żadnego. 

Powtarzać, porównywać można jedynie procesory o tych samych zegarach i najlepiej jeszcze tej samej technologi 0.18/ 0.13 microna. Porównaj Athlona 0.13 z Pentkiem 0.13 z tym samym zegarem i podaj wyniki. To samo z 0.18 i wtedy wiemy na czym stoimy, a porównywanie takie jak na tej stronie ma tyle samo sensu co porównywanie Athlona TB z Pentiumem III!

święte słowa!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bla bla bla... gdzie jest amd vs. intel tam ciagle jedno i to samo pier.......nie  :evil:

Wydaje sie jednak ciekawsze niz "mam problem z wlaczeniem komputera" - zwazywszy jeszcze ilosc postow w watku :)

w sumie może masz i rację ale pomyśl do czego to prowadzi...?! :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gadacie jakbyscie nie wiedzieli, że Intel i Amd postawili na co innego tworząc rozwiązania architektury dla swoich procesorów. Dklatego te porocesory sprawuja sie rożnie w różnych sytuacjach ...a że rozwiązanie Inetal jest droższe to juz inna sprawa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie może masz i rację ale pomyśl do czego to prowadzi...?! :roll:
...do interesujacych porownan, tudziesz klotni, wymiany pogladow , ew. wyglupienia sie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba spojzec z strony uzytkownika takiego jakimi my jestesmy tu wszyscya nie ze 2.53 kosztuje $$ bo to wiadomo i ze ma XXX Mhz wiecej kogo to obchodzi.

P4 1.6A idzie do 2,8Ghz a kosztowal raptem 600 -700 ZL z COOLEREM a przy FSB np. 170 QDR 680 Mhz jego wydajnosc zabija kazdego AMD nawet kreconegp i kupionego za kupe $$$ AMD XP 2,2Ghz i taka prawda ..

Remik..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba spojzec z strony uzytkownika takiego jakimi my jestesmy tu wszyscya nie ze 2.53 kosztuje $$ bo to wiadomo i ze ma XXX Mhz wiecej kogo to obchodzi.

P4 1.6A idzie do 2,8Ghz a kosztowal raptem 600 -700 ZL z COOLEREM a przy FSB np. 170 QDR 680 Mhz jego wydajnosc zabija kazdego AMD nawet kreconegp i kupionego za kupe $$$ AMD XP 2,2Ghz i taka prawda ..

Remik..

wydajność może tak ale czy stabilność i żywotność?! :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, że to nie mój tekst, ktoś juz go raz wykorzystał do okreslenia tego typu sporu...

klócicie sie jak mele (ofkoz bez obrazy-to nie jest tekst do kogokolwiek, bo ja tu lubie wszystkich) pod monopolowym przy butelce taniego wina , o to który ma dłuższego...

...trzeba więcej...???

chociaż musze przyznać, że żeby nie te wasze klótnie to nie miałbym prawie co czytać na forum...:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...