Skocz do zawartości
boofi

śruby do dysków ,,, ITP ITD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam problem !

mam dysk samsunga 160gb SATA i chce mu wkrecic srubki i cos do nich dokrecic - co nei istotne ... ;)

i sedno : jakie mozna zastosować - gwint raczej nei metryczny - chyba CALOWY - wie ktos gdzie takie cuda mozna kupić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze jest problem - one musza być dłuższe !! nie takie normalne !!

co do sklepów metalowych to jeszcze nie byłem w takich stricte specjalistycznych !!

narazie castorama practiker leroy itp itd

acha i potrzebuje śrubki i nakrętki !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i WŁAŚNIE O TYM MÓWIE !! dłuższe srubki i taki gwint....

że w stanach anglii singapurze to może i by były ....

nowego gwintu robić nie chce (w dysku-metryczny np dla M3-M4)... po pierwsze to jest dysk - urazów nei lubi , po 2 - z gwarą mogły by być problemy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drogi radku !!!!! czytaj wcześniejsze wypowiedzi !! np VADERA i moje

takich srubek po prostu niema !!

ja sie pytam kogos kto wcześniej juz takie rzeczcy robił !! a nie takie niedźwiedzie przysługi !!

pytam sie ludzi którzy kupowali śruby o takim gwincie !!

dobrze wiem gdzie takie wyroby sprzedają ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:!:

ten grubszy gwint to o ile pamietam 1/8 cala (3.125mm czy jakos tak)

sam kiedys szukalem ale slabo :P

chyba najrozsadniejszym wyjsciem byloby kupic narzynke (przeciwienstwo gwintownicy bo robi gwint na pretach) w takim rozmiarze - nie wiem czy latwo mozna dostac ale w dobrych sklepach z narzedziami powinni miec albo sprowadzic na zamowienie - wtedy sami mozemy gwintowac prety (albo srubki M4) a co do nakretek to po dokupieniu gwintownicy w takim samym rozmiarze mozemy przegwintowac nakretki M3

moze to nie jest ekonomiczne ale jakby ktos potrzebowal duzo takich srubek/pretow i nakretek to chyba najrozsadnijesze

boofi napisz co chcesz zrobic bo moze wyjsciem bylyby kolki dystansowe - takie jak w obudowie do przykrecania plyty glownej - one tez wystepuja w 2 rozmiarach (gwintu) i te M3 i te 1/8 cala wiec mozna przykrecic taki kolek do dysku i wtedy moze styknie (na dlugosc) zwykla (krotka) srubka jakich pelno w komputerowych serwisach

:!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co pamietam hdd ma taki sam gwint jak sruby do obudowy (te standardowe) - u mnie w sklepie mam potezna szuflade (przez 4 lata sie nazbieralo) srubek - i widzialem tam sruby do obudowy o 2x dluzszym gwincie (leb tak jak obudowowe) - tylko pozostaje ci problem dlugosci srub - zebys w dysku czegos nie przewiercil ;)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(1)takich srubek po prostu niema !!

(...)

(2)pytam sie ludzi którzy kupowali śruby o takim gwincie !!

(3)dobrze wiem gdzie takie wyroby sprzedają ....

(1)Jak nie jak tak. Mam ich przed sobą całą garść, M3, długich na jakieś 3 cm. I kto teraz kłamie - śrubki czy waszmość? :>

(2)Ludzie kupowali, w Centrostalu na ten przykład. 10 pln za kilo, kupiłem 10 deko. Szaleć to szaleć.

(3)Oj, chyba nie.

Ten pomysł z narzynką nieco kiepskawy - sprzedają jeno w kompletach i to za mnogo ciaćków. Chyba że bracia zza Buga mieliby coś tanie, dobre i dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(1)Jak nie jak tak. Mam ich przed sobą całą garść, M3, długich na jakieś 3 cm...

wszystko pieknie tylko ze te potrzebne srubki to nie M3 (cienki gwint) tylko te wg. mairy calowej (chyba 1/8 cala = gruby gwint)

:roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi