Skocz do zawartości
zavader

USZKODZONY PROCESOR - GDZIE PROBLEM?!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

ALe jestem zly :( Kupilem sobie NOWY wiatrak [zalmana 7000A AL-CU] po zmianie wiatraka komputer ma "problem" :

1. Po nacisnieciu "POWER" komp wstaje, uruchamiaja sie wiatraczki i po 3 sskundach gasnie...

2. Bez ramow - tak samo

3. Bez dyskow - tak samo

4. Bez GPU - tak samo

5. Bez procka - wszystko dziala, komp sie normalnie odpala a na wyswietlaczu na plycie [EPOX] jest FF [fszystko fporzo :)] wiec obstawiam procka...

Tylko co sie w nim moglo zwalic - rdzen niejest ukruszony, od nozek nie ma sladow spalenia, rdzen caly, mostki normalnie.... ZADNYCH objawow, a jednak z procem nie wstaje... Nie wiem o co chodzi - zasilka nowa [HUNT KEY] wiec nie mozliwa do przepalenia, NMOBO dobra, wszystko git a jednak komp z procem nawet nie wstaje....

Blagam pomozcie - dzis ide kupic jakiegos duraka 600 MHZ za 50 zeta, moze nie bedzie zle, tylkoze to jakby nie ta moc :) Kostry ma na szczesice jeszcze jakies procki, u niego pewnie co s kupie...

Pozdrawiam - PROSZE O SZYBKIE ODPOWIEDZI - jsetescie moja jedyn a nadzieja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to powiem tak:

ZASILACZ - nie - kupilem innego procka i dziala od razu [Duron 750 MHz] wiec odpada

PASTA - nie jest srebrna, zwykly silikon

Wiec nie mam pojecia - nawet nie jest drasniety ten procek... Grrrrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem prawie identyczny problem.

zmontowalem kompa wstawilem zasilacz (ktory zawsze chodzil ok) Chiftec 420W podłanczam naciskam power na obudowie i nic!

wiatraki lekko sie ruszyly i ni ciach!a nie chce isc.

sprawdzilem wszystko lacznie z procesorem i chodzilo.

wlozylem stary zasilacz 250w (jakims cudem wszystko ruszylo). Wsadzam swoj i nie chodzi :( mysle zasilacz sie uwalil....

podlanczam swoj zasilacz do kompa kolegi i co widze? zasilacz działa jednak!

wiec ide do swojego kompa i podlanczam i co widze? komp wystartował :)

czyli cos bylo nie tak z zasilaczem (jakos sie zablokował) sproboj go zanisc do kolegi i wrocic z nim spowrotem do swojego kompa ;) w sumie to smieszne ale mi sie udalo :) a problem mialem prawie taki sam jak Ty :)

albo zes proca spalil przez krzywe zalozenie zalmana pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam szczegółów płyty ani tego Zalmana

ale kiedyś miałem taki sam problem gdy kupilem cooler Arctic wolnoobrotowy. Okazało się, że płyta miała włączone zabezpieczenie sprawdzające czy działa wentylator i gdy obroty były niższe niż chyba 1500rpm nie chciała się odpalić.

Moja rada podłącz stary wiatraczek i sprawdź w biosie czy nie masz włączonego takiego zabezpieczenia.

I jeszcze jedna możliwość - upewnij się, że cooler jest podłączony do złączki CPU_FAN na płycie a nie np. złączki wentylatora dodatkowego.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello!

Hmmm co do tych obrotow - wiesz teraz kiedy mam durona [bo od razu kupilem] wszystko smiga, i zasilacz dziala i nawet komp odpala przy niskich ustawieniach RPM na CPU Coolerze:( Wiec to chyba kwestia zwalonego procka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz odeslalem do serwisu.... Nie mam pojecia o co chodzilo... Pewnie w ciagu miesiaca dostane z powrotem - tylko ze teraz to bedzie juz pewnie jakis gniot:/ Ale sie sprzeda i bedzie po klopocie... Tylko czy ktos bedzie chcial kupic :) cHoc to w koncu sa te SUPEROWE 1700tki :) Moze ktos sie znajdzi

PS. Wlasnie nie sprawdzilem po wlozeniu duraka i chyba tego zaluje... Ale nowy proc od Krostrego juz w drodze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi