Skocz do zawartości
e!Gr00bY

Koniec wysokiej klasy wyrobów od Abit'a ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio  zbieram sie do wymiany na Abita Kx7-333 , sadze ze to dobry wybór czytając wiele recenzji dochodze do wniosku ze jest to najlepsza plyta w swojej cenie (niewiwle drozszej od MSI która jest wolniejsza nawet od JetWay'a)

Z tym wolniejsza od Jetway to bym nie przesadzal ( Tomshardware = [gluteus maximus] nie testy ) . Zreszta juz pare razy pisalem na forum ze z testami roznie bywa , i np MSI na nowym biosie moze duzo lepiej smigac , a plyty glowne to powinno sie testowac 2 miesiace po wydaniu poprawionych biosow .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja twierdzę, że jeżeli produkt nie jest sprawny zaraz po wydaniu na rynek, to świadczy to źle o firmie, która go wypuściła, przecież nie dają go do sprzedaży zaraz po tym, jak prototyp nie wybuchnął w kompie, lecz testują, sprawdzają i jeszcze raz upewniają się, że wszystko jest sprawne.

Przecież proces produkcyjny to jedno, ale wypuszczenie na rynek nie przetestowanej i przez to słabo sprawującej się płyty to już porażka.

Co oni tam w tych swoich fabrykach i laboratoriach robią? Śpią? Rzucają strzałkami w loga konkurencji?

Jeżeli po wydaniu płyty na rynek trzeba na gwałt opracowywać nowy bios, aby polepszyć za słabą wydajność produktu, to według mnie lepiej było go nie wydawać a poczekać i wydać kawał sprzętu, który zbierze 100% pozytywne recenzje.

Co do Abita, to jest dokładnie tak, jak napisał autor postu w updacie! Z Abitem jest ciężko skoro musi się ratować i przyjąć pomoc od ECS'a. Jak dla mnie to nie Oni będą stawiać warunki, a ECS, który jak wiadomo zrobi połowę dobrze, a resztę byle jak. Sprzeda za grosze i potem niech się martwia klienci i serwisanci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam Abita VH6 od 2 lat i celerona 633 i jakos nie mam zadnych problemow :lol: nawet fajnie sie procka kreci na niej jedynie co to ze jest zintegrowana karta muzyczna ale zawsze ja mozna wylaczyc :D a pozatym niejestem jakims melomanem i mi ona nie przeszkadza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem AT7 totalna porażka Kx7333 nie mogłem zmieniać mnożnika na procu teraz kumpel kupił IT7 i to samo nic nie chciało na nim chodzić

To jaka płyte głowną na KT333 warto kupić (powiedzmy do 450-480zł) ???

( Tomshardware = [gluteus maximus] nie testy )

wiem o tym i raczej nie zaglądam do ich testów wiadomo ze są one subiektywne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt wcale nie powiedział że abit zmieni się w ecs - a z napisem abit. abit będzie troche od ecsa wymagał, pozaty,m abit cały czsa będzie robił "normalne" płyty. moja teoria zakłada 3 serie. lowend (powered by ECS), normal (chyba każdy wie o co chodzi), full wypas (seria MAX). moge się mylić, może te normalne mobo bedzie robił ecs.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nierozumie przeciez ECS jest dobra firma wiec o co sie boisz??  :wink:

ECS dobry????!!!! Ja miałem swego czasu K7S5A i nie chcę jak narazie tej firmy znać może kiedyś będzie dobry ale napewno jeszcze te czasy nie nadeszły :lol:

Lagier, ty nie chesz znać K7S5A, a umnie A 1,7+ spoko chodzi na 2,0+ przy FSB 150. To mi w sumie wystraczy. Czasem się coś przywiesi, ale z tego co tu czytam zachowanie mojej płyty jest jak najbardziej OK.

Poza tym ECS rośnie w siłe i kto wie... może będzie poważnym problemem dla MSI czy ASUSa. Tak to już jest - z małej chmury duży deszcz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że za jakość trzeba płacić to jest prawda, ale tylko częściowo. To że Asus czy Abit jest marką, którą nawet największy zielony rozpoznaje jak "de best" jeszcze nie świadczy, ze produkty innych firm są do kitu, bo są tańsze. Za płytke taką jak w opisie mam dałem troche ponad 400zł i też jestem zadowolony - 0 zwisów jak do tej pory i to na nie najlepszym zasilaczu (noname 300W).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS, sobie w siłę rosnąć może, ale wyżej [gluteus maximus] nikt nie podskoczy,. za przeproszeniem, ECS dużo spzedaje ale zarobek wciąż ma mniejszy i w dodatku pozostaje w tyle za konkurencją, więc zawsze jak wchodzi na rynek nowych chipsetów, to za późno (ktoś słyszał o KT400 od ECS'a?)

P.S.

A czy nie powinno się mówić odwrotnie? Z dużej chmury, mały deszcz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit ostatnio zaczął nieźle je**c wszystko (tylko Epox gorzej wypada, a takie dobre płyty robili...), a ich "innowacyjne" pomysły często nie są zbyt trafionem, a lay płyty też nie zawsze jest dobry.

Ja w tej chwili to widzę tak: ASUS lider high-end (cenowo też;)), później słabszy, ale super-stabilny Gigabyte z bardzo dobrymi dodatkami za rozsądną cenę. MSI też gdzieś się tu wplącze, niezłe wyposażenie i wydajność, ale nie cena. Nie specjalnie do mnie przemawia praktyka w stylu: jak chcesz mieć SATA i Raid to musisz jeszcze zapłacić za Bluetooth.

Mnie na nowe ASUS'y nie stać, MSI w słabszych modelach nie ma zbyt wiele do zaoferowania, więc jak dla mnie pozostaje Gigabyte - bez fajerweków, ale porządnie.

W końcu najważniejsza część komputera to właśnie płyta główna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...