Skocz do zawartości
qaz43

Jakie wentylatory do obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam 2 wentylatorów

1. 92x25

2. 80x25

Maksymalna cena jaką mogę dać za nie to 50zł

Wiem że wybór wentylatorów dobrych w tej cenie nie jest możliwy ale chociaż najlepsze w tej cenie.

Cisza dla mnie jest ważniejsza od wydajności.

Wydaje mi się że Zalman.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. odradzam jezeli chodzi o cisze (kolejnosc alfabetyczna)

- FannerTech (Spire, Speeze)

- Sunon

- Zalman

wszystkie maja kiepskie lozyska - glosne mimo spowolnienia - dodatkowo czesto sa terkoczace i wibrujace

2. i tak bedziesz musial spowalniac zeby miec cicho :!:

moze zainteresuj sie Titanem/EverCoolem z Aluminiowa ramka http://www.titan-cd.com/english/product.as...o=TFD-A9225M12C jezeli chodzi o 92 (ten przy okolo 1800rpm jest akceptowalny dla typowego wyciszacza dla maniaka to okolo 1600rpm lub mniej), a co do 80 to moze Arctic z termistorem - tego nie trzeba spowalniac

na oba wydasz co okolo 40-50zl Titany maja tanio w PTR, a Arctic tez jest popularny

3. pamietaj o odziolowaniu ramki wentyla od obudowy - gdzies na modyfikacjach dawalem linka do patentu "na gabke" (zamiast srubek), mozna tez przykleic silikonem (takim budowalnym) zamiast przykrecac - ladnie tlumi drgania i wibracjie

4. najwazniejsze - odsluchac kazdy wentylator osobiscie zeby potem nie bylo ze jest kiepski - a to moze byc akurat zwalony egzemplaz

:!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwalony egzemplaz  

:>

A ja od siebie odradzam cokolwiek firmy noiseblocker... wydarłem dziś S1,S2,S3,S4 ... niestety nic się nie zmieniło od czasu gdy ostatnio je badałem.

Terkotanie przy niskich obrotach, chora cena... ale opakowanie ładne :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...A ja od siebie odradzam cokolwiek firmy noiseblocker... wydarłem dziś S1,S2,S3,S4 ... niestety nic się nie zmieniło od czasu gdy ostatnio je badałem.

Terkotanie przy niskich obrotach, chora cena...

moze same buble do nas pchaja bo na niemieckich forach raczej maja dobre opinnie - chyba ze sponsorowane :P

ale opakowanie ładne :P

w sumie to najwazniejsza cecha cichego wentylatora ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze same buble do nas pchaja bo na niemieckich forach raczej maja dobre opinnie - chyba ze sponsorowane

Niestety odpada :/ dokładniej rzecz biorąc mam je z niemiec... nie od nas.

W sumie najcichszy jest S1 ustawiony na ~1000rpm. Tylko sens wywalania 80 zł na taki wentylator co ma takie obroty jest żaden...

Wykonanie a'la CM więc ok ale nie za tą kasę....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...W sumie najcichszy jest S1 ustawiony na ~1000rpm. Tylko sens wywalania 80 zł na taki wentylator co ma takie obroty jest żaden...

no wlasnie przy 1000 rpm to kazdy wentyl ktory ma przywoite lozysko jest cichy - ogolnie to niezla wtopa z tymi NB drozsze niz Papsty i PanFlo i taka tandeta :?

czyli potwierzdzilo sie to co slyszalem od znajomych co je kupili w Polsce ale mialem nadzieje ze to "taka przypadlosc" tych wysylanych do Polski a tu takie kwiatki :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kwiatki niestety brzydkie. wolny/cichy za dużo monet.

IMO jeśli chodzi o wypolerowanie łopatek to SD imo jest mistrzem w tej dziedzinie - a ten szczegół choć mały dosyć istotnie wpływa na szum przecinanego powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PMP :arrow: mam 2x Noiseblocker S2 i zadne z powyzszych opisanych przez ciebie przypadlosci nie zauwazylem. Niezalaznie od napiecia (12V, 7V, 5V) brak jakiegokolwiek terkotania.

Fakt przy 12V wentyl ten nie zasluguje na "Ultra Silent" w nazwie, ale przy 7V oraz 5V jest jak najbardziej w porzadku.

Slyszalem opinie ze NB lubi wpadac w wibracje - rowniez nie stwierdzono (siedza w koszykach by chieftec )

Wentyle nie byly kupione u nas...

Cena - w naszym kraju chora to fakt...ja dalem 40zl za szt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee mialem przez jeden dzien NB S3 to zupelna pomylka - slaba wydajnosc na minimum a na max to leb urywa - to jakas masochistyczna pomylka. Polecam moje "odkrycie" http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=298 za te pieniadze jest genialny mam go na coolerku i skutecznie chlodzi proca pracujac dosyc cicho - jest na pewno cichszy niz orginalny wentyl na volcano12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn.

mam: chieftec 360w dual fan, 7000a-cu, zm80c

i nie chce zeby bylo glosniej

napewno bede spowalnial do nie uzyskania wiekszego halasu, jesli to mozliwe

jeden ma byc w tym konkretnym koszyczku 80x25

Dołączona grafika

a drugi na grafike 92x25

Dołączona grafika

czy to dobry wybor :D , moze jest jakies inne wyjscie z tego

1. 80x25 - ARCTIC COOLING FAN PRO TC 80x80x25 mm 20,80zł

2. 92x25 - Wentylator Titan aluminiowy do obudowy (92x92x25mm)(TFD-9225) 23.18 zł + 4,50zł bilety na kolejke

co wychodzi 48,48zl i to mi się podoba 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie z innej beczki, ale wiaze sie z tematem....

mam obudowe chiefteca, z serii BX, jak kolega dwa posty wyzej.

jak widac na zdjeciu (znow dwa posty wyzej) moge z tylu zamontowac dwa wiatraczki, na tylnej scianie obudowy.

i teraz pytanie:

czy oba maja byc wyciagowe ? czyli dmuchac poza obudwe ?

czy np. ten gorny ma dmuchac poza obudowe, a dolny do srodka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie z innej beczki, ale wiaze sie z tematem....

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=567...ghlight=#567346

i jeszcze cos fajnego z czego sam po czesci (bo nie usuwalem grilla) kozystam

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=652...ghlight=#652609

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki masz hdd ?

moj maxtor bez chlodzenia arcticiem ma ok 50 st. C :)) przy ciaglej pracy

a z arcticiem max 43 st. C

mam WDC 120 GB, bez obciazenia wyciąga 46*, nawet przy długiej pracy... ale jak tylko dostanie troche po tyłku, to chwila-moment i 51, 52...

w sumie to ładnie tobie chłodzi, - 7* jest w sumie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi