Tomcio Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Witam. Mam pewien problem. Dzis kumpel wpadl do mnie ze swoim dyskiem Caviar 80 Gb. Po podlaczeniu do mojego kompa przez kieszen plyta nie chciala odczytac zadnego dysku. Co lepsze po odpieciu dysku kumpla komp nie chcial odczytywac dysku mojego. Wiec zaczolem kombinowac z tasmami i kanalami. Na zadnej tasmie czy to byla ATA 100, 66 czy 33 plyta nie chciala odczytac zadnego z dyskow chcoiaz byly podpinane osobno. Plyta wykrywala tylko jak dysk byl ustawiony na Slave. Na Master zaden z dyskow nie chce chodzic. Jezeli podepnie sie na Slave ktorykolwiek z dyskow system se laduje ale lampka kontrolna odczytu dysku caly czas swieci chociaz z dysku nie ma odczytu danych w tym momencie. Co lepsze kumepl wraca do domu ze swoim dyskiem i mowi ze jego dysk tez nie chcial wystartowac na Master, lecz startuje na Slave tez z ciaglym swieceniem diody kotrolnej na obudowie. Jego plyta to jakis ECS z Duronem 700 Mhz. Czy wie ktos co moglo sie stac i czego to jest wina? Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 ad a tasma padla Ad b dyski sie gryza - zdarza sie ad c upgrade biosu ad d popieprzyliscie cos z jumperami , czyli ktorys albo obydwa sa na cabel select Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomcio Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Tasmy sa sprawne, a pozatym to juz nie chodzi o fakt ze dwa dyski na raz nie chodza. One teraz samodzielnie juz nie chca chodzic bo sie cos spierdzielilo. Poprostu oba dyski w swoich kompach zachowuja sie tak samo tzn chodza tylko na Slave z ciaglym swieceniem diody odczytu dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Moze zwarcie grzes zrobiles Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...