daniel11111 Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 Kupilem jakies tanie chlodzenie wodne Water Coolera (nie smiac sie). Mianowicie jest taki problem: Jak mi sie wydaje moja plyta glwona ma jakies zabezpieczenie przeciw spaleniu procka, wrazie gdyby nie bylo radiatora. Gdy odlacze radiator i podlaczam blok wodny komp sie nie chce wlaczyc. W instrukcji obslugi pisze ze niektore plyty glowne maja zabezbieczenia zeby sie komp nie spalil i jest niemozliwe odlaczenie radiatora i podlaczenie wc gdyz komputer nie widzi radiatora i nie ma mozliwosci jego wlaczenia. W instrukcji pisze ze ta opcje wylaczenia kontrolowania mozna jakos wylaczyc w biosie. Niestety nie ma napisane jak to wylaczyc. Mam takie pytanie do was. Moze wie ktos jak takie cos zrobic zeby nie wylaczalo mi kompa jak podlanczam vc. Prosze o pomoc lub o linki do innych tematow. Pozdrawiam Plyta glowna: ASUS A7V8X-X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 podlacz pod mobo wentylator (nie radiator) i uruchom kompa. wtedy dopiero poszukaj w biosie tych ustawien. mozesz tez niczego nie szukac i zostawic podlaczonego oryginalnego lub innego wentyla (moze sie przydac do czegos). jesli takich opcji w biosie nie ma to sprawa sie komplikuje. ktos tu kiedys pisal o jakims generatorze impulsow czy czyms w tym rodzaju. najpierw sprawdz bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 No kurcze sek w tym ze wentyl jak jest podlaczony i radiator jest to komp chodzi. Wyjme kabelek od wentyla, i dalej komp sie uruchamia. Jak zdejme radiator to dopiero nie chce sie wlaczyc, o to mi chodzi. A tak wogole jesli mam cos zmienic w biosie to piszcie po kolei gdzie szukac danej obcji bo ja jestem nowy tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 co to jest mobo :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 co to jest mobo :?: mobo to skrót od motherboard, czyli płyta główna Jeśli znasz angielski, to po prostu poszukaj w biosie coś ala CPU Protect, Fail Fan Protect czy coś takiego.. jeśli będzie, to z pewnością znajdziesz, jak nie, to podłącz wentylator, zamontuj go np. budzie w celu poprawy wentylacji i tyle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 no panowie ale ile mam tulmaczyc ze jesli odlacze wiatrak to nic sie nie dzieje. jesli wyjme radiator i wloze blok wodny to dopiero nie chce sie wlaczyc, a wentylator jest w tym momencie tez podlaczony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 no panowie ale ile mam tulmaczyc ze jesli odlacze wiatrak to nic sie nie dzieje. jesli wyjme radiator i wloze blok wodny to dopiero nie chce sie wlaczyc, a wentylator jest w tym momencie tez podlaczony Ach tak, radiator, wybacz moje niedoczytanie Jedno mi się nasuwa do głowy, przy bloku wodnym może z powodu niedokładnego przylegania do CPU masz wysokie temperatury i zabezpieczenie termiczne wyłącza ci komp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 Wkurzylem sie i poszedlem do informatyka. Rzeczywiscie blok nie dotykal procesora :/ Tonic 2 brawo. Dokladnie to dolegalo. A ja jak lamer swoj pierwszy blok zamontowalem jakby to powiedziec hmmm prawa i lewa strona robily za gore i dol, po prostu w innych kierunkach. Ale jestem zawiedziony... 50 stopni na athlonie 2500 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 Hmmm no nic dziwnego... przecież to blok firmy CPC... rozwiązanie jest wymiana bloku - ach! przecież w CPC nie ma chłodniczki tylko są te węże kontekcyjne... Hmmm znasz kogoś kto zna się na samochodach?? Ten ktoś by ci pomógł z chłodniczką... napewno temeraturę by obniżyło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 Jeśli chcesz mieć porządne temperatury, to niestety musisz radykalnie zmienić części WC, nie ma bata :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 Hmmmm to zbyt łagodnie powiedziane... 1) Koniecznie musisz zmienić Blok - najważniejsze.... 2) zamiast przewodów konwekcyjnych prawdziwą chłodnicę kub wiadro z wodą - patrz : www.kyniek.klub.chip.pl 3) Pompka też pewnie nie jest najwyższych lotów :? ale da się wytrzymać ;) ja używam takiej 600l/h i daje radę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...