Skocz do zawartości
wolfi99

Power save - dziwaczny problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Przejde do konkretow, sprzet jak nizej, grafa na standart ustawieniach, bios 1007, zasilka mode com 300W.

Komp chodzil bez problemow przez 6 miesiecy na ustawieniach proca 10x200 (stres max. 52 C), pamiatki synchro w dualu.

Od jakiegos miesiaca, po 1-1.5 godz. ( na NFS-U i NWN) wylacza sie monitor- napis POWER SAVE i finito 8O , juz tylko zostaje restart :cry: .

Po ponownym wlaczeniu mozna juz grac tylko 10 max 30 min. i znow to samo. Sprawdzalem zasilke i przy zapuszczonym 3dMarku napiecia nie wybiegaja poza 5% odchylu od normy?!.

Zmienialem stery od grafy od 3.6 do 4.1 i to samo, na mobo stery 3.13.

Problem zniknal gdy zszedlem na fsb do 10x166 (ale ten bartek moze duzo wiecej!!).

Prosze o sugestje, bo wpienia mnie to, ze procek sie marnuje :x .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)  

Przejde do konkretow, sprzet jak nizej, grafa na standart ustawieniach, bios 1007, zasilka mode com 300W.

Komp chodzil bez problemow przez 6 miesiecy na ustawieniach proca 10x200 (stres max. 52 C), pamiatki synchro w dualu.

Od jakiegos miesiaca, po 1-1.5 godz. ( na NFS-U i NWN) wylacza sie monitor- napis POWER SAVE i finito 8O , juz tylko zostaje restart :cry: .

Po ponownym wlaczeniu mozna juz grac tylko 10 max 30 min. i znow to samo. Sprawdzalem zasilke i przy zapuszczonym 3dMarku napiecia nie wybiegaja poza 5% odchylu od normy?!.  

Zmienialem stery od grafy od 3.6 do 4.1 i to samo, na mobo stery 3.13.

Problem zniknal gdy zszedlem na fsb do 10x166 (ale ten bartek moze duzo wiecej!!).

Prosze o sugestje, bo wpienia mnie to, ze procek sie marnuje :x .

Pozdrawiam

Mam podobny problem na Epoxie 8RDA+ rev1.1 ... przy FSB 190 mogę grać godzinami a na FSB 192 po godzinie, czasem nawet krócej w czasie gry wyłącza mi się monitor. Napięcia są OK, rozluźnienie timingów RAMu i zmiana sterów nic nie dały. Podobne problemy miał jeden z forumowiczów Nforcershq przy FSB > 220MHz na 8RDA3+ ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi