Skocz do zawartości
mily

WD Caviar 80GB 8MB cache ATA/100 UDMA5 (WD 800JB-00CRA1)

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam taki dysk już od ok. roku i mam kilka pytań odnośnie tego dysku, które kieruję zwłaszcza do innych posiadaczy dysków tego producenta z 8MB cache'u podłączanych pod IDE (nie SATA) lub osób, które widziały ten dys kpodczas pracy:

1) Czy ten dysk "strzela" przy włączaniu komputera, czy tylko mi tak strzela :?:

2) Ostatnio zapisałem na nim sporo danych (mam wolne tylko 17GB) i cały czas słucham z niego muzyke i pobieram na niego dane z internetu. Gdy komputer dlugo chodzi wlaczony dysk od zasu do czasu "strzela" jak podczas wlaczania. Czy to normalne :?: Dlaczego tak stuka :?:

3) Jeśli ten dysk zaczyna się psuć, to czy łatwo go dobić i w jaki sposób (by dostać nowy) :?:

Z góry bardzo serdecznie dziekuję za pomoc i z niecierpliwością czekam na odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie podczas włączania dysk strzela tylko raz (głowice się "ustawiają").

Natomiast po kilku miechach dysk zaczął podczas pracy tykać, później zdechł, a no i nowego niestety nie dostałem, tylko "wersje" REFURBISHED (chłam z odzysku). Ten dysk, który dostałem z wymiany gwar. jest znacznie głośniejszy (pisk talerzy) tak więc zastanawiam się czy to normalne, że jak się zepsuł po pół roku, to w zamian dali mi jakiś naprawiany chłam.

Pozdro. Anon.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On mi strzela po 8-9h pracy non-stop :D

Może mu za goraco ??

Mam obudowe Big-Tower i wygląda to tak, że od góry mam

-DVD

-nagrywarke

-miejsce wolne

-WDC 800JB

-wolne

-Seagate

-floppy

Co do chłamu z odzydsku, to starałbym się na Twoim miejscu o zwrot gotówki, bo dysk nie chodzi tak, jak chodził, gdy go zakupiłeś :)

Według prawa po wymianie na nowy dysk podlega przez pół roku "niezgodności towaru z umową". Idziesz do sklepu i muszą płacić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On mi strzela po 8-9h pracy non-stop :D

Może mu za goraco ??

nagrzewaja się łożyska , co może spowodowac ich zatarcie

dobra rada lepiej załuż chłodzenie alebo czekaj az dysk padnie

ps. caviary nie grzeją się na boki tylko od spodu !!!!!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój wdek 60gb jb:

Raz strzela przy starcie

U mnie podczas pracy tylko caly czas gwizdze jak zasrany odrzutowiec

Probuje juz od 2 miechow, trzymam go w zamknietym pudelku sniadaniowym (ciszaaa :D), dochodzi do 56* w stressie... i... pupa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie natomiast przy starcie i zatrzymaniu słychać lekkie "pukanie".

Problem z tym dyskiem jest jednakk zupełnie inny. Zakupiony 16.X.2003 WD800JB wymieniany już był 4 (cztery) razy. Powodem były/są znikajace bez powodu (przynajmniej ja takiego nie znam) partycje oraz jedna kompletna awaria dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 lutego moj hdd kończy pół roku co więcej ta 80 jb z malaysi nie pada a jest systemową gram sobie dużo dużo filmów obrobilem na nim szybki i niezauważylem żeby był głośny jedyneco mnie wkurza to podczas wyłączania parkowanie glowicy....a pozatym, uwielbiam wdki:) na 3 moje wdki żaden niepadł:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Caviar ma ok. rok.

Cały czas chodził OK. Nie miałem na dysku nawet ani jednego błędu po zresetowaniu kompa (CHKDSK). Dysk strzela 2-3 razy przy włączaniu i raz pzy wyłączaniu, po czym zagwiżdze i koniec ;). Tak było zawsze :D.

Teraz dodatkowo zaczął strzelać pzy pracy. Włączam kompa o 9:00 i np. o 17:00 słysze jak strzeli. To jest żadko spotykane zjawisko u mnie, ale raz na jakiś czas stzreli i nie mam zielonego pojęcia czemu. Z tego co słyszałem Caviar robi dobre krążki dyskowe - ciężko o BADy, dlatego wybrałem właśnie Caviara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego caviarka coprawda od grudnia dopiero aje jestem bardzo zadowolony, jest cichy, chociaz pamietam ze jak go 1 raz podlaczylem wydalwal dziwny dzwiek na starcie (teraz juz sie przezwyczailem) ale tylko na starcie... a temperatura podczas pracy nieprzekracza umnie 33 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nic nie strzela. Chociaż dysk jest głośny (charakterystyczny sssyk). Wcześniej miałem 2 Maxtory, były dużo cichsze ale za to strzelały co jakiś czas...

P.S. Poszukajcie tematu: "Stukanie Maxtora" czy coś w tym rodzaju... było :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi