Skocz do zawartości
Jelen

7000A Al vs 7000 AlCu

Rekomendowane odpowiedzi

CopperShime :arrow: Od kiedy pokruszyłem Durnia 800 uzywam CS i niemam żadnych problemów, ważne jest zeby brać WŁAŚCIWEGO CS bo inny jest pod A inny AXP a jeszcze inny pod Bartka (jak się założy na bartka ten z AXP to można zewrzeć mostki :( a między A a AXP była chyba różnica grubości)

NB :arrow: już mam niebieskiego zalka, wchodzi bez problemu (jest tylko lekko przekręcony) i wcale nie trzeba zdejmować 7000 jak ktoś ma sprawne palce to założenie go jest pestką ... Temp. troche niższe niż z orginalnym i duuuużo ciszej ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CopperShime  :arrow:  Od kiedy pokruszyłem Durnia 800 uzywam CS i niemam żadnych problemów, ważne jest zeby brać WŁAŚCIWEGO CS bo inny jest pod A inny AXP a jeszcze inny pod Bartka (jak się założy na bartka ten z AXP to można zewrzeć mostki :( a między A a AXP była chyba różnica grubości) 

ja mam tego z A na moim AXP i przykrywal mostki, wiec mogl je zewrzec. spilowalem te czesc, ktora nachodzila na Lki i jest si ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś już montował Zalmana CNPS7000A-AlCu na Bartona 2500 podkręconego na 3200?

planuje modernizacje kompa i jestem ciekawy jakie temperatury osiągnie(oczywiście podczas maxymalnego wykorzystywania procesora)

najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno Zalmana CNPS7000A-Cu jednak pomiędzy tymi dwoma wentylatorami jest różnica ponad 50zł (jeśli kupie ver. OEM AlCu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś już montował Zalmana CNPS7000A-AlCu na Bartona 2500 podkręconego na 3200?

najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno Zalmana CNPS7000A-Cu jednak pomiędzy tymi dwoma wentylatorami jest różnica ponad 50zł (jeśli kupie ver. OEM AlCu)

Tak, kumpel mój tak zrobił - i o ile pamietam, to max (na 3200) miał 54 stopnie, po jakichś 2h w prime95...

a ja z kolei mam dziwnie - sa dni, gdy po 1h grania (NFS) mam odczyt rzędu 49stopni, a sa i takie kiedy w podobnych warunkach ABIT HQ pokazuje 31stopni... Poważnie, po jakichś 1.5h w prme95 pokazał mi raz 31 stopni...

podczas gdy standardowo grzeje się po obciążeniu do ok. 44-45 stopni...

co może to powodować???

ps.

tez mam niebieskiego zalmanka, włożyłem go bez żadnych problemów pod Z7000, i ładnie jest. jedyne za to czego się obawiałem, to że jest trochę mniejszy niż powierzchnia mostka, ale na razie nie ma problemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Bartek 2500@3200 (vcore def., 11x200)

Abit nf7-s rev2.0

Zalek 7000al-cu zainstalowany (fenx Niemiec :D )

Temp. idle ~= 38, Prime95 ~= 45

...

UPDATE: Aha jeszcze jedno obroty zalka ustawione na 1700 :D

UPDETE 2  :lol: : Pasta H :P

Niechce się czytać co Lopik ??

PS: gdzieś ty widział 7000CU za 150,- ??? bo mój AluCU kosztował <100,- :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Outlander:

hmmm chce mi sie czytać jednak weź pod uwagę obszerność tego forum która wcale nie pomaga w wyszukiwaniu informacji

nie mówiąc już o funkcji "szukaj" która działa jakby chciała a nie mogła (pokazuje albo 1 temat albo całą mase tematów nie na temat :lol: )

po godzieni szukania zdenerwowałem się i wrzuciłem posta 8)

co do cen to alcu OEM widziałem chyba po 129zł (teraz znalazłem już tańszego po 109zł) - CU był po 188zł zresztą ja napisałem "różnica ponad 50zł"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra pofatyguję sie ....

POWINIENEŚ PRZECZYTAĆ WĄTEK ZANIM WALNIESZ POSTA TO TYLKO 4 STRONY !!! Nie musisz czytać wątku o chłodzeniu freonem (niewtajemniczeni -> 110stron :lol:)

Niepowinienem ale ... niema żadnych problemów w założeniu żółtego ani niebieskiego, mniej sprawni lub ci co mają krótkie palce muszą zdjąć 7000 Niebieski trzeba lekko przekręcić, żółty wchodzi prosto jak sie postarać ale to bez znaczenia bo i tak oba są mniejsze od NB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niech będzie może niepotrzebnie walnołem posta :roll:

ale dalej upieram sie przy swoim ... wcześniej szukałem (i nie znalazłem 8) ) więc napisałem ... i już

zresztą szkodliwość społeczna tego posta była znikoma ...

z drugiej strony od dłuższego czasu obserwuje to forum i zauwarzyłem że większość użytkowników właśnie zbywa się odpowiedzią TO JUŻ BYŁO ...

nie rozumiem tego ... forum jest raczej po to żeby pomóc zresztą nie da się uniknąć powtarzalności wontków ... nawet wałkując ten sam wontek 10 raz można wyciągnąć coś nowego i wciągnąć nowe osoby do dyskusji :)

tak czy inaczej dzięki za odpowiedź i wyrozumiałość 8)

Pozrawiam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie dotyczące pasty pod 7000A AluCu.

Kipiłem go i połozyłem na procek P4 2.66 pastę (silikon) który był w nim standardowo. Temperatura teraz wynosi 40 stopni w spoczynku (otwarta obudowa) i 48 (zamknięta) to tylko o ok 2 stopnie mniej niż na BOXie :(

Mam jeszcze pastę Silver Grease TTG-S104 Titan (taka za 15zł) i w związku z tym moje pytanie. Co jest lepsze? Czy na tej paście będzie mniej stopni?

Dzięki za rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie dotyczące pasty pod 7000A AluCu.

Kipiłem go i połozyłem na procek P4 2.66 pastę (silikon) który był w nim standardowo. Temperatura teraz wynosi 40 stopni w spoczynku (otwarta obudowa) i 48 (zamknięta) to tylko o ok 2 stopnie mniej niż na BOXie :(

Mam jeszcze pastę Silver Grease TTG-S104 Titan (taka za 15zł) i w związku z tym moje pytanie. Co jest lepsze? Czy na tej paście będzie mniej stopni?

Dzięki za rady

Jezeli nie masz dobrze przewietrzonej budy, to zadna pasta Ci nie pomoze.

Musi byc dobra wymiana powietrza, bo jak Ci kuler mieli ciagle to samo juz ogrzane powietrze, to jakim cudem ma byc chlodniej ?

Wszak do schlodzenia potrzebna jest roznica temperatur, im wieksza tym lepiej, a jak nie ma roznicy to doopa blada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli nie masz dobrze przewietrzonej budy, to zadna pasta Ci nie pomoze

Właśnie zamierzam nad tym popracować :) i dokupić kilka wiatraczków... ale jak już będę się bawił to chciałbym wiedzieć jaką pastę położyć - mam tylko te dwie do wyboru :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pastę Silver Grease TTG-S104 Titan (taka za 15zł)

15 zł zapłaciłeś za tą pastę ? Jejku - ale dałeś się ożulić :)

normalnie w sklepach kosztuje ona od 1 zł do max 4 zł (sam kupuję ją w jednym slepie komputerowym za 2 zł - koleś na miejscu wyciąga z wnetylatorów Titana).

Ten titan będzie lepszy od silikona - jakkolwiek do ideału sporo mu brakuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys byl temat o zmianie wentyla na 7000a, ale chyba autor zrezygnowal z podsumowania zamiany, na pw tez nie odpowiada, mam wiec pytanie czy ktos juz wymienil wentyl na 7000A??? Zastanawialem sie na noiseblockerem za okolo 70 zlotych, pompuje okolo 42 cfm przy 2000 obr. Moze ktos ma jakis lepszy pomysl??? Ma byc cicho i wydajniej niz na orginalnym zalmanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ostatnio zastanawia mnie jedno: czy da sie tego ogromniastego :P Zalmana zamontowac w obudowie midi tower, gdzie odleglosc miedzy zasilaczem a coolerem jest niewielka. Dodam ze plyta, ktora posiadam to Abit NF7 2.0 (Niebieski Zalman na NB). Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EZ_lo :arrow: Kwiatkowi chodzi czy zalek zmieści się pod zasilaczem, a nie czy wejdzie na płyte (bo wejdzie).

Kwiatek :arrow: To zależy od obudowy .... Jeśli taka z zasilaczem pionowym (swoją drogą kto to wymyślił ?? :? ) to prawie pewne że nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi