Skocz do zawartości
Tobiasz

Mandrake 9.2 - problem z instalacja

Rekomendowane odpowiedzi

ok, uruchomil sie wkoncu, ale zamiast graficznego srodowiska, jest tekstowe, nie mam pojecia za duzego o linuxach(kiedys bawilem sie COREL linuxem - jedyne co mam z linuxem wspolnego) wiec prosilbym o pomoc

aby uruchomic graficzne to wpisz "startx" (bez "")....ja tez mialem z nim problem...podczas instalacji mi sie wieszal i w tym momencie co tobie...IMHO(moze sie nie znam) to Linux jest bardzo wyczulony na podkrecony komp...jak zmniejszylem taktowanie to o dziwo nie bylo ptoblemow z instalka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby uruchomic graficzne to wpisz "startx" (bez "")....ja tez mialem z nim problem...podczas instalacji mi sie wieszal i w tym momencie co tobie...IMHO(moze sie nie znam) to Linux jest bardzo wyczulony na podkrecony komp...jak zmniejszylem taktowanie to o dziwo nie bylo ptoblemow z instalka.

Jestem poczontkujący w środowisku Linux. Dziś właśnie go zainstalowałem :)

Ale co do podkręconego procka to trochę się nie zgodze,

Mój instalował się na przetaktowanym XP1700+ (1466MHz) @ 2400MHz (200*12)

i zainstalował się bez żadnych krzaków , działa ok. Jedynie co mi dokucza to brak dzwięku i gfx - jeszcze nie potrafie tego zainstalować :(.

Ps. ale po 4 godzinach udało mi się połączyć z Inetem poprzez ISDN - dlatego piszę. :)

Ps2. Jak ktoś umie mnie pokierować krok po kroku jak zainstalować Radeona i muze w Mandrake Linux 9.0 to będę bardzo wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczegolowy opis jest na www.newbie.linux.pl (sam z niego korzystalem).

Zalezy jeszcze jakiego radeona - nie wiem czy do wszystkich sa stery.

Odpalenie OpenGL (grafa 3d) w Mandarynie bedzie sie to wiazalo z rekompilacja kernela. Wiec ogolnie jest sporo roboty, a juz szzczegolnie dla newbie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi