Skocz do zawartości
Brevis

Chwalipięta????

Rekomendowane odpowiedzi

Chwalipięta ze mnie,ale musialem sie pochwalic.Po wielu miesiacach planowania,ciulania mamony sklecilem swoj pirwszy zestawik chlodzenia ciecza.Nie jest to moze cos odkrywczego ale czasem warto korzystac z rad i wnioskow bardziej doswiadczonych badaczy wc.

Zestaw przedstaiwe sie mianowicie:

1blok-nukleon2 na kroćcach 1622 i pierwsze spostrzezenie----przesada po zalozeniu wezy nie ma prawie miejsca na cybanty i innne zaciskacze,ledwie zmiescilem....

2nagrzewnica kadetowka i drugi wniosek ......3 dni pie..... charowy zeby odkamienic i zeby nie wylatywl syf

3pompka Atman 306-za cale 55 zety,jest cicha co do wydajnosci w ukladzie to ciezko powiedziec

4zbiornik made in praktiker+wlasna inwencja

5weze 16/22 ,wniosek trzeci ulozyc takie weze w budzie to zajebista hydraulika,wszystkie zgiecia robilem na odpowiednich kolankach miedzianych do instalacji CO,troche zabawy bylo

6shroud do nagrzewnicy wykonany artystycznie ze starego pudelka na zywnosc + porzadnie przesmarowany Panaflo 120x120 puszczony na 7v(podobno ten wentyl ma juz 15 lat i wciaz chodzi cicho,kupilem go za cale dwa Tyskie)

7aqua destilata +plyn na rzyjatka od wujka akwarystyka

8duzo przeklenst przy montazu

SPOSTRZEZENIA:

-procek dal sie podkrecic na 1733 na napieciu 2.0v ,dalej juz lipa jak na razie(10,5x166)

-cisza

-temperatura 33 do 37 stopni w MBM,co moim zdaniem jest niezlym osiagnieciem biorac pod uwage ze thunderbird do najzimniejszych nie nalezy(sandra pokazuje ze wydziela okolo 110W)

I co wy na to??????Dodam ze plyta i procek ma juz dwa i halba latek,iakze sa juz leciwi a prawie we benchach powala xp2000.

3dmarku 2003 przekroczylem 4.5 kafla

Pozdro i sorki za rozciaglosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha w planach mam oczywiscie rozbudowe o grafike i czipset.

Mam zamiar kupic jaka dodatkowa mala pompeczke ,umiescic ja w zbiorniku z atmanem i niech sobie tloczy wode tylko na chipset i grafike a obieg z procem i nagrzewnica zajmie sie schladzaniem.min dlatego uzylem rowiazania nagrzewnica-zbiornik-pompka-blok.

Taka jest moje wizja na przyszlosc ,no moze jeszcze kupie sobie za drobne Atlonka 64 jak mi troche zostanie kasy????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry athlon, chodzi jak moj stary swietej pamieci 1.33 ale na freonie

Moim zdaniem ten procek jeszcze nie powiedzial swojego ostatnigo slowa,na razie sie boje zwiekszac mu napiecie, chodzil na 1750 z groszami na napieciu 2,1 volta ale okropniscie grzaly sie mosfety na plycie wiec jak na razie rezygnacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Brevis - witam w gronie posiadaczy WC.

dobrze, ze przedstawiles swoje spostrzezenia na temat uzytych elementow WC. napewno pomoze to poczatkujacym uzytkownikom.

gratuluje dobrego wyniku OC Athlon'a i zachecam do dalszej pracy nad WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam IDENTYCZNY zestaw !!

I z moich spostrzerzeń:

- Faktycznie z króćcami i przewodami 16/22 to przesada - jeszcze chyba mamy ten błąd (napewno ja) że woda z nuka2 wraca dwoma 16/22 a powinna trochę mniejszymi,

- B. ważne jest po odpaleniu układu jego odpowietrzenie bo jak za którymś razem poruszałem trochę kadetem to poszło sporo powietrza i odrazu temp niższe,

Dzisiaj jeszcze shrouda z plexi skończyłem :-) Aktualnie mój 2,4XP chodzi stabilnie na 180x12,5 - dalej się pamięci wysypują :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie z króćcami i przewodami 16/22 to przesada - jeszcze chyba mamy ten błąd (napewno ja) że woda z nuka2 wraca dwoma 16/22 a powinna trochę mniejszymi,

8O

A po co mniejszymy :?: Po co tworzyc dodatkowe opor :?: Wczym to ma pomoc :?:

- B. ważne jest po odpaleniu układu jego odpowietrzenie bo jak za którymś razem poruszałem trochę kadetem to poszło sporo powietrza i odrazu temp niższe,

Nagrzewnice samochodowe nie odpowietrzaja sie automatycznie jak np.: wiekszosc skraplaczy o kontrukcji rurowej.

Na pozatku powinno sie od razu sporo pokrecic taka nagrzewnica (w kierunku przeplywu wody), zeby wydostac z niej powietrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na poczatku wszystko wygladalo pieknie patrz do gory topicu,jednak robaki wychodza po czasie ?????

ok,proc chodzi w okolicach 1700 na napieciu 2.0v(zalezy od temp w mieszkaniu),ale po pewnym czasie zalicza dziwne zwisy .Przypuszczam,ze jest to wina mosow ,bo temp proca jest w miare stabilna .

Miales racje Berkut trzeba pokombonowac z wentylem na Mosy.

Aktualnie procesor chodzi na napieciu 1.9 volta przy czestotliwosci 1656.

Nie jest to moze rekord ,ale styknie?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi