SuChyY Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Mam nastepujaca konfiguracje komputera: Athlon TB 1333 (10x133) 256 SDRAM - Noname 133 MHz Abit KT7A - bez raid, GeForce 2 Pro 64 MB DDR TV-out - Prolink Seagate U5 30 GB Sound Blaster PCI 128 (vibra) Modem CDRW, DVD, Floppy Wlasnie tydzien temu minela mu gwarancja, wiec pomyslalem ze go troche podkrece. Jak wiekszosc pewnie wie mam Soft Menu III (albo II) na w BIOSIE. Tak wiec z podkreceniem procka nie bedzie problemu. Jednak jakies 2 missiace temu spalil mi sie wiatrak na procku. Komp chodzi tak na razie caly czas i sie nie przegrzewa. chociaz niezle sie grzeje (zaraz postarcie Via Hardware Monitor pokazuje mi 64 stopnie, wczesniej - po kupnie kompa bylo to 42 stopnie). Domyslam sie ze wiele osob pomyslalo - "Jak to wiatrak sie spalil, a komp dziala ?" Ano tak ze mam Twin Orb czy jak to sie tam nazywa i na gorze jest jeszcze 3 dolozony wiatraczek. Wyglada to tak jak na zdjaciu ponizej. http://www.sssuchyy.republika.pl/komp.jpg Spalil sie jeden z dwoch wiatrakow w radiatorze. I tu jest moje pierwsze pytanie - jaki radiotor kupic ? Nie jestem maniakiem podkrecania i nie chce bic rekordow a jednynie bezpiecznie podkrecic go do 1500 ? A jak nie to do 1450 albo jeszce mniej. Nie chce przy ty,m wydac na radiator wiecej niz 100 zl. Minusem jest to ze sam go nie zamontuje bo sie boje, i bedzie musial zrobic mi to ktos w sklepie za co wezmie kase jak sie patrzy. Tak wiec wolalbym cos do 80 zl. Ten wiatrak ktory jest na gorze mojego terazniejszego radiatora chcialem dac na tyl obudowy (nie mam zamiaru wiercic dziur na gorze) w to miejszce gdzie jest zaznaczone na czerwono. Moje kolejne pytanie brzmi - jak najlepiej podkrecic tego ten procesor ? No i jeszcze jedno, zastanawiam sie tez nad podkreceniem grafiki, nie mam jednak pojecia jak to sie robi - slyszalem o Power Strip (chyba). Najlepiej gdyby ktos kto posiada taka sama karte sie wypowiedzial. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Miejsce na wentyl dobre, tyle ze bedzie Ci troche gwizdal, bo masz geste tam sitko. Nie ma nic prostszego od podkrecania PowerStripem :) Jak go odpalisz to sam zobaczysz, wystarczy tylko przestawiac wskazniki, experymentalnie :) na ile Ci pojdzie bez artefaktow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Jabym kupił jakiegoś miedzianego Titan'a. Zwykły aluminiowy kosztuje ok. 35-40zł, a jakiś miedziany wyniesie Cię pewnie ok. 55-60zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Gr00bY Mazur"]Jabym kupił jakiegoś miedzianego Titan'a. Zwykły aluminiowy kosztuje ok. 35-40zł, a jakiś miedziany wyniesie Cię pewnie ok. 55-60zł. Titan będzie spox ja na swoim TB puszczonym na 1500 miałem 40 w idle i 47 w max 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Oki, ale moze jakis konkretne modele ? A jak z karta greaficzna ? MAm na niej woiatraczek, ale na pamieciach nie ma nic - czy to bezpieczne ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Cooler i jakim mówimy to titan d5db (3). 3 to jego wersja, a sugerowana cena to 30-35 pln. Powinien w zupełności wystarczyć na tweogo tb 1,33. Dają do niego niezłą pastę na srebrze, którą naturalnie ładuje się między jądro procesora a radiator. Co do kręcenia grafiki to naturalnie pwerstrip w zupełności starczy. Można też zamiast niego użyć np.riva tunner. A radiatory na pamięci nie są konieczne. Po prostu jak podkręcisz kartę (i będzie stabilna, no i naturalnei bez artefaktów, czyli przekłamań w obrazie) to po prostu sprawdź czy nie są one przypadkiem gorące. A jak będą to w zupełności powinien starczyć wiatrak 80x80 puszczony na nie, szczególnie jak mówisz że nie chcesz wyżyłowywać sprzętu do końca, tak jak niektórzy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 fajnie, a masz moze jakas stronke z testem tego titana, bo ja jakos nie moge znalezc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Skorzystaj z wyszukiwarki ("szukaj") pewno były tam jakieś zdjęcia i testy. A poznać go nie będzie trudno: Wielki srebrny radiator z wiatrakiem 80x80.Ja go mam w swoim kompie i jest świetny, jak na swoja cenę. Jedyny problem jaki może zaistnieć to to że nie zmieście się do budy jeśli masz zasilacz ustawiony pionowo, albo będzie tak blosko że będzie marny przepływ powietrza. Czyli będzie się proc bardziej grzał. Ale to żaden problem bo możesz zamontować zasilacz poza obudową i masz po kłopocie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 hmm widze ze sie znasz na temacie - ja jak na razie jestem blizej kupna Volcano 7, wydaje mi sie ze jest wydajniejszy od tego ktory Ty proponujesz. Mowia ze jest glosny ale z tego co sprawdzilem to ma 39 decybeli w szybszym trybie - podczas gdy Twin Orb ktory mam teraz ma 46 decybeli !!! tak wiec mi halas 39 nie bedzie przeszkadxzal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Nie ma co przepłacać. Titan bardzo dobrze się sprawuje, a Volcano 7 wcale nie jest taki dobry, za te cene można kupić znacznie lepsze. Jak chcesz porównać wydajność Titana D5TB to odwiedź stronę: www.ocinside.de (na tytułowej jest wybór jezyka: niemiecki/ angielski) i tam jak się dokopiesz, to znajdziesz porównanie kilkunastu coolerów, Titan jest bardzo wysoko w rankingach. Jego testy są również na stronie www.overclockercafe.com (bodajże) oraz na jakiejś włoskiej i tajwańskiej, ale ze wzgledu na to, że nikogo one nie obchodzą to nie podam adresów :) Nie pamiętam adresu strony, ale była taka, gdzie wszystkie coolery na TB 1,33@1,53 ale nie mam siły szukać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 hmmm wiesz co ? widzialem dzisiaj na miescie takie tytany (na 90% takie) za 27 i 35 zl w innych sklepach - czy to mozliwe ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 hmmm wiesz co ? widzialem dzisiaj na miescie takie tytany (na 90% takie) za 27 i 35 zl w innych sklepach - czy to mozliwe ? jak najbardziej :P tylko wez wersje (3) , chyba, ze kcesh shlifowac spood (wersja 4 tesh jest chyba zeshlifowana) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 qrde no to musze kupic Makonar: Baaaardzo bym Cie prosil zebys znalazl te strone, je sie nie znam na tym temacie i nie znam stron a to by mi baaardzo pomoglo. no i podajcie jeszcze jakas inna propozycje bo mam juz 70 zl - to moze cosik lepszego sie kupi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 moj procek chodzi spoko na 1460 temp w idle mam 50 stress 56 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...