nogal Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 czesc! Mam wielkki problem - zakupilem nową kartę graf. taką jak w temacie i tu klapa. Po uruchomieniu kompa chwila - sprawdza podłączone dyski i restart - tak za każdym razem , nawet wcześniej . Czy to wina zasilacza ??? tak przypuszczam - bo karta działa na innym kompie. Tylko jeszcze jedna sprawa- na tamtym kompie co działa jest 250W zasilacz a na moim 300W. Zasilacz przełożyłem do siebie i zanim nastąpił restart trwało to trochę dłużej. POMOCY !!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Stawiałbym na zasilacz. Jeżeli na innym kompie działa dobrze.... Co do zasilaczy do nie zawsze zasilacz 250W jest gorszy od 300W. Można porównać np. 250W od Enlight'a i 300W od Codegen'a (większość nie mówię, że wszystkie) - wyjdzie na to, że 250W Enlight'a lepiej trzyma napięcia i wytrzymuję większe obciążenia. Próbowałeś odłączyć od siebie dyski twarde i CD-ROM/DVD/CD-R? Jeżeli odłączysz prądożerne urządzenia ide to powinien dłużej pochodzić. Podsumowując jeżeli masz możliwość sprawdź jeszcze jeden zasilacz albo kup porządną 300W lub lepiej coś na zapas - 350W może 400W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldwinc Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 dziwne... 2 wyjscia.. zasilacz j/w lub karta cos szwankuje... ja mam zasilke 235W i sporo zeczy w kompie i zero problemow min: cel1.0A@1.4GHz, 512MB ramu w 3 modulach, gf3ti200@240/500, 2xHDD, CD i CDR-W, dzwiek, sieciowka, flop ,4 wentyle itd... i PSU (noname) trzyma napiecia rowno... ten sam konfig podpinalem pod Codegena 300W i napiecia byly gorsze ale system byl satbilny... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Moim zdanie to zsilacz albo coś jest nie tak z twoją płytą głowną, np zły dzielnik na AGP sróbój przestawic zworke od kasowania biosu i zobacz czy dalej będzie to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 A czy w trybie awaryjnym da się go uruchomić czy wywala bezpośredniu po sprawdzeniu dysków. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ct1 Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Podaj jaka masz plyte, poniewaz Gf3 sa znane z tego, ze nie pracuja na niektorych bez modyfikacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 czesc! Mam wielkki problem - zakupilem nową kartę graf. taką jak w temacie i tu klapa. Po uruchomieniu kompa chwila - sprawdza podłączone dyski i restart - tak za każdym razem , nawet wcześniej . Czy to wina zasilacza ??? tak przypuszczam - bo karta działa na innym kompie. Tylko jeszcze jedna sprawa- na tamtym kompie co działa jest 250W zasilacz a na moim 300W. Zasilacz przełożyłem do siebie i zanim nastąpił restart trwało to trochę dłużej. POMOCY !!!!!!! twz maialem podobny problem karta byla walnieta raz dzialala raz nie :( ale wymienili mi karte i teraz spoko , pred wyslaniem karty do dustrybutora zadzwon po numer zgloszeniowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 A czy w trybie awaryjnym da się go uruchomić czy wywala bezpośredniu po sprawdzeniu dysków. Pozdr. zaraz po sprawdzeniu dysków następuje restart... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Podaj jaka masz plyte, poniewaz Gf3 sa znane z tego, ze nie pracuja na niektorych bez modyfikacji. EPOX EP-8K7A Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 twz maialem podobny problem karta byla walnieta raz dzialala raz nie :( ale wymienili mi karte i teraz spoko , pred wyslaniem karty do dustrybutora zadzwon po numer zgloszeniowy karta działa na 100% bo u brata na kompie wymiata - i to jeszcze na zasilaczu 250W !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Moim zdanie to zsilacz albo coś jest nie tak z twoją płytą głowną, np zły dzielnik na AGP sróbój przestawic zworke od kasowania biosu i zobacz czy dalej będzie to samo. zmieniałem mnożnik AGP z 2x na 4x i na odwrót i nic nie pomogło.... jestem prawie w 100 % pewny że to zasilacz. Odkryłem także dzięki CPUCool że zasilacz posiada dość znaczne skoki napięcia na poziomie 3.3V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ct1 Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Hmm.....twoja plyta nie jest na liscie. Mimo to zobacz co nVidia tech na to radzi: Quote: -------------------------------------------------------------------------------- NVIDIA technicians said that the cause of the problem is an incompatibility between the GeForce's power unit and an incompatible implementation of a PWM (Pulse-Width Modulation) circuit. This PWM circuit is used to create a switching (aka adjustable) voltage supply. It's what allows you to increase the VIO voltage. For one reason or another, when you boot the system after a shutdown, the PWM circuit is unable to supply enough power to the AGP card on the 3.3V line. If you measure the Drain on the AGP Vddq System Power circuit when the system does not POST, it will read less than 3.3V An underpowered power supply. If this were the cause, you wouldn't be able to boot the system in the first place The VIA chipset. Because many of the (popular) motherboards exhibiting this problem are based on the VIA chipset, people point the finger at that commonality. However a correlation does not make a relationship, especially when there are exceptions. Simply look at the list below for non-VIA motherboards. Your default voltage/Vcore may not be high enough when overclocking. The problem occurs on both overclocked and non-overclocked systems. Besides, the power supplied to the CPU is separate from the power supplied to the video card. BIOS Settings Because the system fails to POST, it never gets to the point of reading and executing the BIOS. Therefore any settings or updates you make to the BIOS will not help or cause this problem. (Crucial™) Memory Memory is not the cause of this problem. Again making a correlation between a problem and a popular configuration, does not prove a cause and effect relationship. ````````````````````````````````````````` Moze rowniez ten artykul ci pomoze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 to jak - nikt już nie wie co z tym zrobić ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 to jak - nikt już nie wie co z tym zrobić ??Jak przypuszczasz że to zasilacz to zrób tak: odkręć procka i puśćna minimalnym napięciu gwarantującym stabilność (w kompie starych zjechałem na tb z 1,75 do 1,675 bo płyta zawyżała znacznie napięcia i tereaz mająrealnie 1,72-74 a napięcie 5v podskoczyło o 0,1V) Wyjmij nie potrzebne dyski (zostaw tylko 1 systemowy), odłącz cd i cdrw i wyjmij wszystko co nie jest niezbędne do pracy kompa. Zostaw sobie tylko grafę i dysk (k. muz. jest tu zbędna). To powinno ci odciążyć zasilacz na tyle by wymusić stabilnąpracę (chociaż byśmógł przetestować). A podaj jeszcze jaką wcześniej miałeś kartę i jakie napięcia dawał twój zasilacz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Jak przypuszczasz że to zasilacz to zrób tak: odkręć procka i puśćna minimalnym napięciu gwarantującym stabilność (w kompie starych zjechałem na tb z 1,75 do 1,675 bo płyta zawyżała znacznie napięcia i tereaz mająrealnie 1,72-74 a napięcie 5v podskoczyło o 0,1V) Wyjmij nie potrzebne dyski (zostaw tylko 1 systemowy), odłącz cd i cdrw i wyjmij wszystko co nie jest niezbędne do pracy kompa. Zostaw sobie tylko grafę i dysk (k. muz. jest tu zbędna). To powinno ci odciążyć zasilacz na tyle by wymusić stabilnąpracę (chociaż byśmógł przetestować). A podaj jeszcze jaką wcześniej miałeś kartę i jakie napięcia dawał twój zasilacz... zrobiłem dokładnie tak jak kazałes i dalej nic .... kur@^% już mnie cholera bierze :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 oj chyba to nie zasilacz skoro dzialal na 250 u kolegi a u ciebie nie kce na tym samym zasilaczu pojsc, stawiam raczej na agp , tam moga byc problemy z zasilaniem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 w artykule, który podał ct1 napisane jest, że niektóre płyty mają taki problem - za niskie napięcie itp. ale tam nie ma mojej płyty .... a jest to możliwe aby ta płyta była uszkodzona ??? Czy uwzględniają takie coś w reklamacji , jak ew. sprawdzić napięcie jakie daje port AGP gdy ta karta jest włozona ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 mam jeszcze jedno pytanie - czy to może być spowodowane także skokami napięcia na 3.3V ??? Takiego chyba właśnie potrzebuje ten gainward , a mierząc CPUCool w WinXP na starej karcie (GF2MX) następują skoki nawet do 3-2.9V przy włączaniu programów itp. Krótko mówiąc zmiana zasilacza na bardziej stabilny lub mocniejszy pomoże ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 mam jeszcze jedno pytanie - czy to może być spowodowane także skokami napięcia na 3.3V ??? Takiego chyba właśnie potrzebuje ten gainward , a mierząc CPUCool w WinXP na starej karcie (GF2MX) następują skoki nawet do 3-2.9V przy włączaniu programów itp. Krótko mówiąc zmiana zasilacza na bardziej stabilny lub mocniejszy pomoże ???Czyli po prostu twój zasilacz jest do doopy. I nie słuchaj jak ktoś mówi że to nei jego wina skoro u kumpla na 250 W poszedł. Prziecież po raz kolejny powtarzam że niejedna 250 jest lepsza od 300 W !!! Masz zasilacz do kitu. Jeszcze pożycz od kogoś jakich naprawdę porządny zasilacz i sprawdź. Może w sklepie w którym kupowałeś kompa mają jakiegoś enlighta czy enermaxa 300 lub 350 (czy więcej). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 wie ktoś co jeszcze można zrobić ??? kumpel mi powiedział, że poprostu niektóre karty są niekompatybilne ... jak to możliwe !!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 wie ktoś co jeszcze można zrobić ??? kumpel mi powiedział, że poprostu niektóre karty są niekompatybilne ... jak to możliwe !!!!! i w tym miejscy sie zgadzam z twoim kumplem ja wlkasnnie zamienial grafe dlatego ze po zmianie plyty moja stara karta zaczela "krzaczyc", dodam ze na innym kompie dziala a i inne karty u mnie dziaja, takze to chyba nie zasilacz ale plyta :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 ale EPOX 8K7A nie współpracowałby z tą kartą ??? widziałem że na benchmark.pl ludzie maja podobne problemy z tą kartą na tej samej płycie , ale u nich chociaż Winda odpala i potem dopiero w grach się wiesza .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 wie ktoś co jeszcze można zrobić ??? kumpel mi powiedział, że poprostu niektóre karty są niekompatybilne ... jak to możliwe !!!!! i w tym miejscy sie zgadzam z twoim kumplem ja wlkasnnie zamienial grafe dlatego ze po zmianie plyty moja stara karta zaczela "krzaczyc", dodam ze na innym kompie dziala a i inne karty u mnie dziaja, takze to chyba nie zasilacz ale plyta :? Przecież gdyby była nie kompatybilna to by chociaż się komp uruchamiał, a nie jak u niego. Nie wiem czy to widzieliście ale mi wysłał skana z cpucoola na którym, jak byk widać że czasem jego zasilacz daje niewiele ponad 3 V (tak około 3-3,1 V) zamiast 3,3V. Ponadto na kumpla zasilaczu dłużej chodził, a przecież nic innego nei zmienił! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 mój brat ma kumpla, który miał podobny problem , powiedział że tylko zmiana zasilacza pomogła... mam nadzieje, że to "tylko" to. A więc jeżeli to zasilacz to co najlepiej kupić i gdzie żebym nie miał już więcej problemów :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...