Gość fredus Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Szkoda gadać <_< a tak pozatym to wczoraj przesmarowałem rdzeń Ceramiqiem i jestem bardzo happy ale to co ujżałem po zdjęciu chłodzenia przeraziło mnie!! Jakiś żółty glut po bokach to wszystko posmarowane jakims silikonem i małotego spód radiatora był jakby nasączony olejem czy czyms takim, wyczyściłem tylko środek czyli tam gdzie przylega rdzeń, reszty nawet nie chciałem ruszać bo musiałbym uzyć do tego śrubokręta <_< Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snajper3 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Szkoda gadać <_< a tak pozatym to wczoraj przesmarowałem rdzeń Ceramiqiem i jestem bardzo happy ale to co ujżałem po zdjęciu chłodzenia przeraziło mnie!! Jakiś żółty glut po bokach to wszystko posmarowane jakims silikonem i małotego spód radiatora był jakby nasączony olejem czy czyms takim, wyczyściłem tylko środek czyli tam gdzie przylega rdzeń, reszty nawet nie chciałem ruszać bo musiałbym uzyć do tego śrubokręta <_< Pozdro Ja tesh przezylem szok jak zmienialem chlodzenie. A wogole to oryginalne chlodzenie 9700 bylo strasznie malo wydajne. Zmienilem je na coolera z 9800Pro i karta sie jush nie grzeje, baa nawet sie kreci rdzen na 375mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Eee, to dobrze wiedzieć! Poszukam jakiegoś coolerka z 9800 i nowej pasty to zobacze, bo na pentagrama czy inne potwory to nie mam pieniędzy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 A ja widziałem 9700Pro 128bit ale na klasycznych pamieciach (nie BGA) :P Jak można wprowadzać na rynek taki badziew i psuć dobre imie swietnej karty:/no to właśnie mówie że pamięci zwykłe są na TSOP a ten nawet nie ma miejsca na PCB na inne pamięci... innymi słowy kupa... @Fredus- tez miałem silikon i radiator u[ciach!]y jakimś [ciach!]em i się świecił :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Zmienilem je na coolera z 9800Pro i karta sie jush nie grzeje, baa nawet sie kreci rdzen na 375mhz Hmm... to dziwne, przecierz cooler z 9800 jest chyba takiej samej wielkości jak w 9700 Pro, kurcze dalej nie stać mnie na nowe chłodzonko :sad: i radek dalej sie grzeje :? chetnie kupiłbym jakis stary radiator od P2 tylko że ciężko to zamontować <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snajper3 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Hmm... to dziwne, przecierz cooler z 9800 jest chyba takiej samej wielkości jak w 9700 Pro, kurcze dalej nie stać mnie na nowe chłodzonko :sad: i radek dalej sie grzeje :? chetnie kupiłbym jakis stary radiator od P2 tylko że ciężko to zamontować <_<Owszem jest takich samych wielkosci, ale ma wyciecia w radiatorze lepiej odprowadzajac cieplo spod rdzenia;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel89 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 @Fredus czy po zmianie pasty poprwiły ci się osiągi OC bo mam akurat w domu Arctic Silver 5 to bym może jutro przesmarował rdzeń. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 daniel89 zawsze to pomoże ;-)choć ten radaitor już chyba nic z siebie nie wyciągnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Powiem tak, O/C sie nie poprawiło bo ten radiator to straszny chłam, ale karta tak jakby troszke mniej gorąca więc zawsze coś :D a teraz mały OT, czy ATI silencer też zabija radeony?? Bo ma podobna konstrukcje co VGA silencer rev.3, ale jednak troszke inny, jak to jest?? A tak pozatym to jest wersja ATI silencera która wchodzi na 9700 Pro?? Bo jak patrzyłem na cooling.pl to były tylko modele dedykowane pod 9600/Pro/XT i X800 <_< Pozdro UPDATE: Znalazłem tego ati silencer co pasuje na 9700 pro ale jest jakiś taki mały (radiator) :? nie wiem czy sprosta takiemu grzejnikowi jakim jest 9700 Pro, choć cena kusząca jak narazie 10,50 zł co o tym myślicie?? oto link do aukcji Klik Edytowane 10 Lutego 2006 przez fredus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyrko Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 na 100% zaspokoi twoje potrzeby - o ile to jest model pasujacy na twoja karte , tego juz nie wiem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 tak ten model pasuje na moją karte, ale jest jedno ale czy ATI silencery też zabijają radeony??? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wallec Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Ja jade na vga silencer rev3 od blisko 2 miesiecy i narazie zero problemow....w kwesti o/c to wielka kupa ale mowi sie trudno. (za niskie napiecia na rdzeniu i pamieciach - uklady sa ledwo letnie). Co do Ati silencer -wyglada solidnie a skoro jest "firmowany" przez ati to watpie ze moglby byc "bezposrednia" przyczyna zdechniecia karty:P wiec mysle ze za ten hajs powinienes go spokojnie brac...no chyba ze sie boisz ale kto nie ryzykuje ten nie ma:P - ciekawe czy zmienilbym gadke jakby mi karta padla^^ btw. ma ktos moze linki z opisem jak zrobic v-mody na 9700pro build by ati? pozdrawiam Edytowane 10 Lutego 2006 przez wallec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Jestem otyle przekonany do tego ATI silencera 1 że jak sie troche przyjżeć to ma miejsce na kondensatory i może nie będzie sie tam to wszystko gotowac tak jak w VGA silencerze, ale dalej nie wiem czy licytowac w tej aukcji czy nie :-| boje sie o mojego radka B) Edytowane 10 Lutego 2006 przez fredus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Haha, to ja zalicytuje ;) W sam raz jak dla mnie, bedzie ciszej i może wydajniej... O to że silencery zabijaja radki to sie nie martw, bo nas to nie dotyczy. To chodziło o problemy z chłodzeniem mosfetów, a my na nich mamy tą nieszczęsną płytkę którą jednak łatwo schłodzić domowymi sposobami. Ja mam na niej wysoki radiator z mobo przyczepiony na gumki :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Odradzją mi tego ATI silencera, wszyscy muwią żeby zbierać na Pentaka :D ale w sumie nawet jak ten ati silencer pujdzie za 20 zeta to w sumie żadna kasa :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snajper3 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 A ja jestem zwolennikiem oryginalnego chlodzenia Radeonow :) Nie lubie tesh ich podkrecac bo to skraca karty zywotnosc. Mozna natomiast montowac wentylatory w obudowie i wted sie karta mniej grzeje:) ( tak jest u mnie i jest gitez) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Haha, to ja zalicytuje ;) W sam raz jak dla mnie, bedzie ciszej i może wydajniej... O to że silencery zabijaja radki to sie nie martw, bo nas to nie dotyczy. To chodziło o problemy z chłodzeniem mosfetów, a my na nich mamy tą nieszczęsną płytkę którą jednak łatwo schłodzić domowymi sposobami. Ja mam na niej wysoki radiator z mobo przyczepiony na gumki :Dmylisz się :) silencery aluminiowe zabijały radeony :) czyli takie jak na 9700/9800 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wallec Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 zwykle pie**lenie z tym zdychaniem kart przez silencera....ale zamknijmy juz ten watek bo znow wyjdzie na to ze jedni beda mowic ze to silencer zabija a drudzy ze nie umiecie go zalozyc itp. pozdro i bierz tego silencera jak nie masz hajsu a nie sluchaj glupiego [ciach!].... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel89 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Złe zamontowanie nie wchodzi w grę bo podobno Radki Hisa Ice-Q też padają. Co do skracalności żywotności karty to i tak przecież ją kiedyś będzie trzeba wymienić bo już nie sprosta grom, a jak się ją dobrze schłodzi to powinna jeszcze długo działać, a na standardowym chłodzeniu to nawet na defaultowych ustawieniach karta się grzeje. Jeśli chodzi o ATI Silencera to nie słyszałem żeby zabijał Radki jak VGA Silencer. Na twoim miejscu za tą cenę bym go brał i sam się zastanawiam czy by może coć takiego na swoją karte nie założyć. Edytowane 10 Lutego 2006 przez daniel89 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 ehhh.. chyba zalicytuje, przecierz to i tak tanio, a i tak mam otwartą bude i do tego dam nawiew na bok karty więc nie powinno byc mowy o jakimś zabiciu radka :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Mnie w zasadzie to pasuje oryginalne chłodzenie, ale jest najgłosniejszym elementem w mojej maszynie, a ja lubię ciszę ;) Ten silencer bedzie chodził ciszej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel89 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Trudno powiedzieć bo nie wiem nawet jak głośno chodzi ten orginalny z 9700 bo umnie wentyl z CPU zagłusza wszystko, ale silencery z ciszy słyną. A ten silencer będzie chłodził także inne elementy gpu i czy radiatory na pamięci nie będą na nim zawadzać??? Mój kumpel ma coś podobnego zamontowane na modowalnym 6800 LE. Edytowane 10 Lutego 2006 przez daniel89 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 i czy radiatory na pamięci nie będą na nim zawadzać??? No własnie sęk w tym że trzeba kombinowac żeby zmieścic radiatory z tym chłodzeniem <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadzior Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Otóż dzisiaj włączam komputer, a tu na pulpicie, mniej wiecej po 15 sekundach zaczynaja pojawiac sie artefakty, jakies kolorowe pionowe pasy, ktore z kazda sekunda zmieniaja sie, gdy ruszam myszka to na chwile czesc z nich znika. Po zmianie karty na 9200 SE wszystko jest ok, ale ta karta to tragedia :( moj komp: Athlon 2500+, 1024 ram, radeon 9700 PRO Asus a7n8x deluxe, monitor crt belinea. bardzo prosze opomoc, nie chce kupowac nowej karty :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Sadzior jeszcze powiedz jaki masz zasilacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Albo zasilacz ma już dość i lepiej szybko go wymienić, ablo też jakiś kondzioł na radziu sobie pękł/odpadł. Sprawdz najpierw radzia na jakimś innym kompie z dobrym zasilaczem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) btw. ma ktos moze linki z opisem jak zrobic v-mody na 9700pro build by ati? pozdrawiam Ja korzystałem z tego, jest chyba najbardziej przejrzysty: http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/57 Tak troche OT, co daje i w czym wiekszego kopa, oc rdzenia czy mem'ków ? Edytowane 10 Lutego 2006 przez adamlop Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wallec Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 wielkie dzięki. o/c rdzenia daje dużo więcej, no chyba, że byś pamiątki jakoś ekstremalnie wykręcił:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel89 Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Jak podkęcasz to najlepiej najpierw rdzeń do max, a potem dopiero pamięci tak będzie najwydajniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 może nie najwydajniej lecz w tej karcie to rdzeń jest górą... 256 bit zapewnia wystarczającą wydajność nawet bez o/c i rdzeń tu jest winny. Dlatego kręćcie rdzeń chłopczyki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...