Skocz do zawartości
kucyk

Ati Radeon 9700

Rekomendowane odpowiedzi

ja mialem taki plany ;]

Mam sobie taki pocięty radiatorek od athlona 1.3

Dołączona grafika

Miałem odmierzyć miejsca w których sa te dziurki i zrobić je w tym samym miejscu co na radiatorze w tedy byłaby chociaż jakaś cyrkulacja powierza. Radiator miałem zamiar oczywiście przykleić do tej blaszki :]

Edytowane przez dadziuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już wcześniej o tym ale wspomnę jeszcze raz skoro nadarza się ku temu okazja :)

Też kombinowałem jak ty dadziuk z podobnym radiatorem jak ten który przedstawiłeś. Przygotowałem do tego celu specjalne klipsy ( od zszywek do włosów mojej dziewczyny :) ) i zamontowałem klipsy do oryginalnych dziur w karcie. Musiałem do tego celu wywiercić dziurę w radiatorze tak aby pokrywała się z drugą dziura bo radiator był ciut za szeroki.

Zapewne coś źle zrobiłem. Możliwe, że radiator źle przylegał do rdzenia, ale artefakty sypały mi się kilogramami na ekranie podczas testów programem do ich wykrywania. Będę jeszcze próbował się bawić, tak więc możemy się wspólnie uzupełniać wiedzą.

Zdjęcie poniżej.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te odsłonięte elementy to, aby się nie stykały.

Czyli chodzi ci oto że te lementy nie powinny sie stykać z radiatorem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co zauwazylem?

po schlodzeniu tej smiesznej blaszki o/c rdzenia wzrosl bardzo :) teraz juz dziala na 380mhz (wiecej narazie nie probowalem) a bez chlodzenia blaszki na 361mhz pojawialy sie jakies szmieszne czarne kropki na ekranie itp:P

wystepowanie artow testowane narazie tylko aquamarkiem i unrealem 2k4 bo 3dmarkow nie mam aktualnie:/ (a ciekawi mnie wynik teraz, zwlaszcza w 2k3)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie mam 9700pro i chwale sobie chcialem kupic bratu podobny i wzialem na testy. Karta chodzi normalnie przez jakis czas, lecz przy aplikacjach graficznych (gry czy nawet photoshop) potrafi zalac ekran kolorowymi pasami i zaciac system. Dodatkowo slychac z niej wtedy takie syczenie jakby pradu.

Nie wiem czy to blachostka ktora rozwiaze dobra pasta, czy moze powazna awaria.. doradzcie co to moze byc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno wiedzieli że karta sie tak grzeje a czemu nie dali wydajniejszego chłodzenia to nie wiadomo, może brak kasy <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli chodzi ci oto że te lementy nie powinny sie stykać z radiatorem?

Skoro są odsłonięte to pewnie nie mogą się stykać. Jak się by nakładało radiatorek na tą blaszkę chłodzocą mosfety to nie trzeba wiercić nic w nim bo blaszka jest przecież wyżej niż te mosfety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noi masz już Pentaka!! :D :D Montaż oczywiście katorga!! <_< Karta chłodna B) Ale z O/C kiepsko, GPU: 345 mhz i wyżej arty :cry: wiec albo jest nie dowoltowany albo niezbyt dokładnie załorzyłem :unsure: hmm.. no nie wiem, co radzicie?? natomiast pamiatki poszły na 695 :D chyba załorze je jeszcze raz bo coś mi tu nie pasi :blink: :blink:

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie myśle żeby shima wywalić co o tym myślicie?? aha dałem radiator na tą blaszke i poszedł na 350 mhz :D hehe, karta jest chłodna, 3d marka przechodzi więc albo niech sie troche dogrzeje pasta albo wywale shima :D :D

p.s przecierz nic sie nie powinno stać jak wywale shima :wink: heh byc może u mnie jest nieco wyżej niż rdzeń.... :blink:

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem jeden wątek o tym shimie gdzie jeden z forumowiczów chciał podkręcic R9500 i szedł mu max 300 mhz na GPU a po zdjęciu shima 408!! więc chyba jutro wywale to coś B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość khamilek

Kiedyś miałem tez 9700 i rowniez myslałem nad tym jak schłodzic skuetecznie ten radiator na stabilizatorach napiecia i wymysliłem cos takiego :

Dołączona grafika

3 Radiatory pentagrama i Artic ktory słozy do wyciagania ciepłego powietrza z budy a przy okazji owiewa radiatorki :D Efekt byłtaki ze blaszka była zimna a GPU poszło o 10MHz w gore :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co niby miało by sie uwalić?? Zrobiłbym tak: rozgrzałbym go porządnie suszarką i prubował podawarzyć scyzorykiem co otym myslicie??

p.s właśnie zapomniałem sie przyjżeć temu shimowi jak zakładałem chłodzenie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co niby miało by sie uwalić??

-=drake=- chyba coś zwalił jak zdejmował. Na pclabie kiedyś był artykuł jak to zrobić tzn. brało się igłę i coś żeby ją wbić, potem wbijało się ją w rogu shima i podważało do góry, aby po rdzeniu nie pojechać i tak się ją wpijało, aż wyszła druga stroną, a następnie odrywało się wtedy shim. Jak znajde ten artykuł to dam linka. Fredus jakie miałes OC rdzenia na standardowym chłodzeniu.

Narazie znalazłem tylko coś takiego http://www.overclockers.com/articles714/index03.asp

Jednak to nie był PCLab tylko FrazePC: http://www.frazpc.pl/artykuly/168/Jak/usun...amke/z/ATI/R300

Edytowane przez daniel89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za linki poczytam sobie, na starym chłodzeniu miałem max. 345 to tak ledwo, a teraz to ledwo 350 :angry: :angry: kurde coś mi sie wydaje że ten cholerny shim przeszkadza :blink: jestem na 70% pewny że shim jest nieco wyżej, na frazpc tez pisze o tym że czesto shim jest wyżej <_<

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buahahah ale jestem cipa omg :)

ludzie mam pytanie, powazne pytanie:

montujac dzis ten radiator i wentyl na ta blaszka UWAGA - URWALEM Ją :).

Kolejny raz powiedzenie "gupi ma szczescie" sie potwierdza - mianowicie fuksem nie urwalem drucika ktory laczyl ta blaszke z pcb :). W akcie desperacji czy tam paniki przykleilem ta blaszke spwortem do tych scalakow na kleju termoprzewodzacym i odziwo dziala <lol2>. Nie wiem czy jets doklandie w tym samym miejscu co byla ale dziala - gralem z 2h w unreala i nie bylo zadnych artow itp. Myslicie ze nic sie nie stalo czy moze jak w wypadku codegena "nie znam dnia i godziny".

Pozdro

ps. moja grafa teraz wyglada tak jak zadna inna^^, wrzuce fotki niedlugo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No panowie po shimie pozostał tylko ślad B) cudem urwałem go, bo niemal przejechałbym scyzorykiem po PCB :-| załrzyłem Pentagrama noi teraz troszke lepiej bo poszedł tak ledwo na 355 mhz B) widac V mu brakuje :cry: heh no może jeszcze troche dokręce żeby lepiej przylegał, i poprubuje aha noi niech sie jeszcze pasta wygrzeje, niestety widac brakuje mu tych cholernych V na GPU :angry: no ale trudno :wink:

Pozdro

p.s zastanawiam sie nad V-modem :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość khamilek

No panowie po shimie pozostał tylko ślad B) cudem urwałem go, bo niemal przejechałbym scyzorykiem po PCB :-| załrzyłem Pentagrama noi teraz troszke lepiej bo poszedł tak ledwo na 355 mhz B) widac V mu brakuje :cry: heh no może jeszcze troche dokręce żeby lepiej przylegał, i poprubuje aha noi niech sie jeszcze pasta wygrzeje, niestety widac brakuje mu tych cholernych V na GPU :angry: no ale trudno :wink:

Pozdro

p.s zastanawiam sie nad V-modem :rolleyes:

co za problem zrobic v moda ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to czarna magia no chyba że znajde gdzies schemat gdzie będzie to pokazane bardzo przejrzyście, @khamilek sądząc po twojej bardzo skromnej wypowiedzi widze że sie chyba na tym więc powiedz mi cos więcej!! chodzi ci o v-moda ołówkowego czy lutowanie?? :wink:

Pozdro

p.s mój radzio jest cały wyobkładany radiatorkami, na GPU Pentaczek na Mem radiatorki na blaszce mega radiator i dodatkowo na tej zapince (na ,,plecach,,) siedzi mały radiatorek B) :D

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...