lead Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 A tak na marginesie spytam ile macie fps w nfs:u w 1024x768 na max detalach Po przelaczeniu na 800x600 prawie zadnej zmiany w szybkosci Mi fraps pokazuje srednio 28-45fps co jest wynikiem baaardzo slabym jak na taka karte Wydaje mi sie ze na 9600pro mialem lepsze wyniki Dziwne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.S Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Jakim programikiem można sprawdzić ilość FPS.Wesołych świąt dla wszystkich forumowiczów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Jakim programikiem można sprawdzić ilość FPS.Wesołych świąt dla wszystkich forumowiczów.Fraps. Służy do zgrywania obrazu ale wyświetla tez ilość FPS więc można go chyba do tego użyć :) 1.Czy na wydajność karty ma wpływ zasilacz w komputerze ?? 2. No i ciągle nie wiem czy kupić chłodzenie do karty czy zostawić ta kase i zbierac do lepszej reszty configu ale wtedy dużo by było do wymiany, jak jedną rzecz to od razu wszystkie :/ Ile bym mógł dostać za Celerona 1,7, 256 RAM ddr 266 i Epoxa 4BEA ? :( a ten Twoj celek sie nie kreci ani troche ??? podkrec go ile sie da i zobacz jak bedzie z wydajnoscia ... wiem ze moze nie osiagniesz jakies super wydajnosci ale moze bedzie chociaz troche lepiej Nawet jak się kręci... wkońcu to Celeron, za dużej wydajności to on raczej nie ma:D A czytałem że Athlony przy duzo niższej cenie są tak samo wydajne w grach jak bardzo dobre i drogie P4 :) To prawda ? :) Bo czytałem też że Athlony rywalizują z Celeronami czy jakoś tak :) No bo Athlony i Celerony o podobnej szybkości są nawet w podobnych cenach to znaczy że Athlony są czymś w stylu Celeronów, takie słabe ?? :/ PS Sprawdze jak się będzie kręcił mój procek bo wyczyściłem naprawdę bardzo zasyfiony wentylator to powinno być lepiej :) PS2 Czy przy takim np. Bartonie 2500+ moja karta rozwinęła by już skrzydła ? :) I czy starczyło by to do komfortowej gry na np. 2 lata ? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.S Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Bartonik + dobre mobo =OKI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Bartonik + dobre mobo =OKINie znam się na płytach głównych:/ Ile by taka dobra do podkręcania i w ogóle gdzieś kosztowała ?:) No i boje sie ze mój zasilacz tego nie udźwignie :D Znowu kolejny wydatek by był :( Jeszcze wymiana płyty, procka i RAMu by jakoś poszła ale z zasilaczem byłoby ciężko. RAMy 266 wejdą do płyty na 400 ? PS Ile bym mógł dostac za zestawik Epox 4BEA z RAIDem + Celeron 1,7 i 256 RAM ?:D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Adam_TVS poczytaj sobie fora dotyczacych pozostalych komponentow tutaj rozmawiamy o konkretnej karcie graficznej. Ja juz Ci raz pisalem, ze na twoim miejscu nie wydawalbym tych 100-200 zł w super chłodzenie bo Ci to i tak prawie nic nie da jak Cię cała reszta ogranicza, i tak jak radzą inni podręciłeś już grafę no to podkręć Celerona może ramy trochę a może aqrat wzrośnie wydajność o kilka % i bez chłodzenia na grafie dodatkowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Adam_TVS poczytaj sobie fora dotyczacych pozostalych komponentow tutaj rozmawiamy o konkretnej karcie graficznej. Ja juz Ci raz pisalem, ze na twoim miejscu nie wydawalbym tych 100-200 zł w super chłodzenie bo Ci to i tak prawie nic nie da jak Cię cała reszta ogranicza, i tak jak radzą inni podręciłeś już grafę no to podkręć Celerona może ramy trochę a może aqrat wzrośnie wydajność o kilka % i bez chłodzenia na grafie dodatkowego.No już wybiłem sobie z głowy te chłodzenie do radka :) Tylko że bez niego to troszkę boję podkręcać bo jeszcze sie coś spali i tyle kasy straconej. Nie jestem pełnoletni, nie mam pracy więc byłoby bardzo źle :/ Czy otwara obudowa obniży temperaturę na rdzeniu i pamięciach ?? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Ale co ma się spalić? LOL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myki Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Siema ludziska. Chce was prosić o pomoc... Po zmianie biosu na ten od herculesa 9700pro pochodziła tydzień bez żadnego @ i zaczeły dziać sie cuda ) nie podkręcałem jej bo nie miałem kasy na lepsze chłodzenie. Więc zmieniłem na orginalny bios (dziękuje osobie która mi go podrzuciła!) karta teraz na orginalnym biosie sypie mi afektami w grach :cry: . Czy może być to spowodowane przez słaby zasilacz mam 300w?? lub co może być przyczyną przeciez na tym chłodzeniu które ma od nowego tak karta musi dobrze chodzić na orginalnym biosie.stery mam omegi 2536a (2 HDD + nagrywarka wcale nie odpale kompa wiesza się przy pierwszym ekranie przedtem było wszystko ok ). Prosze pomózcie... Wesołych świat! Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Siema ludziska. Chce was prosić o pomoc... Po zmianie biosu na ten od herculesa 9700pro pochodziła tydzień bez żadnego @ i zaczeły dziać sie cuda ) nie podkręcałem jej bo nie miałem kasy na lepsze chłodzenie. Więc zmieniłem na orginalny bios (dziękuje osobie która mi go podrzuciła!) karta teraz na orginalnym biosie sypie mi afektami w grach :cry: . Czy może być to spowodowane przez słaby zasilacz mam 300w?? lub co może być przyczyną przeciez na tym chłodzeniu które ma od nowego tak karta musi dobrze chodzić na orginalnym biosie.stery mam omegi 2536a (2 HDD + nagrywarka wcale nie odpale kompa wiesza się przy pierwszym ekranie przedtem było wszystko ok ). Prosze pomózcie... Wesołych świat! Pozdro Ja też wróciłem do oryginalnego biosu, ale nie mam artefaktów itp. a chłodzenie standardowe, zasilacz tez mam 300W i to jakiś badziewny bezfirmowy chiński :D A może ten, kto ci podrzucił biosa ma jakiś inny niż ty miałeś na początku. Jeden koleś tak miał, że na pewnym biosie 9700 karta się wysypywała a na moim było spoko. Jak chcesz moge ci podrzucić. Mam karte z komputronika jakby co. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Adam_TVS ja przy takim zasilaczu to bym wcale radka nie qpowal i tez nie zaczynam nigdy modernizacji od karty graficznej, nic Ci sie nie spali jak bedziesz podkrecal powoli. Mi juz jeden radeon 9700 tez sie popsul pamiatki siadly nie wiem czy od podkrecania czy nie ale wiem ze dzieki podkrecaniu szybciej napewno sie pojawily i dobrze oddalem na gware ( 1.5 miecha czekalem dzieki super serwisowi Siriusa - nikomu nie polecam) no ale teraz mam 2 karte i jest poza tym ze czasem mi ekran skacze ale zauwazylem ze dzieje sie to tylko jak ktos w akademiq mocno walnie drzwiami czy cos wiec to pewnie monitor wyczulony jest i tyle. Ja jestem studenetem Adam i tez nie zarabiam jesli masz gware to czego sie martwisz a nawet jak sie spali to im oddasz i powiesz ze sie spalila, przeciez ze spalonej nie sprawdza jaki byl bios i jakie ustawienia mhz no bo niby jak, troszke myslcie logicznie a nic sie nie stanie. I Adam bez obrazy ale powoli ten watek przerabiasz na osobisty - coby tu zmienic zebym mial szybszy komp, bynajmniej ja to tak widze. P.S.: Miłego święcenia jaj panowie w Wielką Sobotę :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myki Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Siemka! To znowu ja :) Adam_TVS dzieki za biosik. A wiec zrobiłem tak : Rozbrałem całego kompa na części, odkurzyłem go troszkie dałem dodatkowy wentylator z tyłu aby wywiewał ciepło i robiłem testy przy otwartej budzie na orginalnym biosie: r:1024/768 11400 3DMark01 4150 3DMark03 przeszło bez afektów (robiłem test 2 razy). Czy te osiagi są w miare ?? czy powinny być wieksze...... NFSU tnie wiec wina raczej bedzie sterowników. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darth Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Kupiłem ostatnio Radeona 9700 pamiątki samsunga 2,86, ... i wiem że ten Radeon działał u poprzedniego właściciela na biosie z Pro... lecz postanowiłem, żeby został przywrucony stary... I mam pytanie jeśli dam go teraz na Pro i będzie działał to istnieje jakieś ryzyko, że za jakiś może coś niedobrego się z tą kartą stać?? Np zacznie walić artefaktami po pewnym czasie?? Karty nie zamierzam dalej podkręcaćnarazie tylko chciałbym tego pro ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 afektow :lol: artefaktow ;)) jakiego masz proca Myki? bo w tym nalezy raczej upatrywac przyciecia , biorac tez pod uwage smarka 2k1se. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myki Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Wszystko już jest w podpisie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 a robilzes formata po zmianie na radka? proc niby nie taki slaby , na nim powinienes miec te 13k minimum defaultowo w 2k1se. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 I mam pytanie jeśli dam go teraz na Pro i będzie działał to istnieje jakieś ryzyko, że za jakiś może coś niedobrego się z tą kartą stać??Tzn. chcesz spowrotem wgrac BIOS PRO, czy podkrecic oryginalny BIOS do zegarow PRO, bo troszke niejasno to napisales? A dlaczego wrociles do "oryginalnego" BIOS'u? Skoro chodzil na PRO bez arefaktow to nalezalo tak zostawic. No ale to twoja decyzja. Raczej nie powinno byc problemow po ponownym wgraniu BIOS'u od PRO. Tylko pamietaj o dobrym zasilaczu i wietrzeniu "budy" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myki Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 a robilzes formata po zmianie na radka? proc niby nie taki slaby , na nim powinienes miec te 13k minimum defaultowo w 2k1se.Format był. A może w sklepie wcisneli mi radka 9500@9700 jak to można sprawdzić ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Splendid Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Mam Radka 9700 pamiatki Samsunga GC2A - 2.86, przykleilem OCZ Bga Alu na wszystkie pamiatki ;], wynik z 640 poprawil sie na 660 i lepsze odprowadzanie ciela to trochea malo. Mam 2 pytanie z tym zwiazane, orientuje sie ktos jakie napiecie jest puszczane na te pamiatki ? Oraz czy ktos robil an tych pamiatkach V-moda ? Wesolych i z gory dzieki. PS. Znalazlem jeszcze na zagranicznym forum ze napiecie na pamieciach jest zalezne od revizji karty, czy ktos moze to zrewidowac ? ;]. Czy ktos testowal skutecznosc przyklejania radiatora po drugiej stronie karty w miejscu rdzenia, cos a'la 9800 Pro Hercules to jest dopiero dobrze chlodzona karta kazdy rezystor ;]. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Kupilem dziś VGA Silencera :D Ale nie potrafie zdjąć radiatora z VPU... jeszcze się tak naprawdę za to nie brałem, wolę zebrać potrzebne informacje jak się za to zabrać. Więc po kolei: - ściągam kołki mocujące od radiatorka - wyjmuję wtyczkę zasilania wentyla - odciągam delikatnie :D radiator, ale co jeśli: a) radiator będzie się mocno trzymał VPU czy tam jak chcecie, tego niby pseudo shima? B) będzie syf na VPU, czym to usunąć by nie uszkodzić pewnych układów na płytce z VPU? - czym smarować VPU? - czy spróbować zdjąć shima? (ale, to jest ewidentna utrata gwarancji, a tego raczej nie chcę) - jeżeli zostanie shim to ile pasy muszę "zapodać" by wypełnić ew. szparę pomiędzy radiatorem a VPU Dzięki za rozwianie wszelkich wątpliwości. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.S Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Radiator podgrzej suszarką do włosów ( z wyczuciem ) ewentualnie możesz przy okazji nim ruszać . Ja osobiście resztki "glutów" wyczyściłem zmywaczem do paznokci, a smarowałem załączoną pastą, życze powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Hehe suszarka do włosów i zdejmowanie radiatora. Hehe skąd ja znam motyw z suszarką? :P Dziś mi się już nie chce za to brać. :) Skoro mówisz, że załączona pasta jest ok, to nie ma sprawy, walne załączone gluty na VPU. :) Jestem tylko ciekaw, czy zwiększy do możliwości OC. Z pewnością dużo chłodniejsze VPU spowoduje, że cała karta (laminat, pamięci, układy, kondensatory) będą posiadały niższą temperaturę. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Mam Radka 9700 pamiatki Samsunga GC2A - 2.86, przykleilem OCZ Bga Alu na wszystkie pamiatki ;], wynik z 640 poprawil sie na 660 i lepsze odprowadzanie ciela to trochea malo. Mam 2 pytanie z tym zwiazane, orientuje sie ktos jakie napiecie jest puszczane na te pamiatki ? Oraz czy ktos robil an tych pamiatkach V-moda ? Wesolych i z gory dzieki. PS. Znalazlem jeszcze na zagranicznym forum ze napiecie na pamieciach jest zalezne od revizji karty, czy ktos moze to zrewidowac ? ;]. Czy ktos testowal skutecznosc przyklejania radiatora po drugiej stronie karty w miejscu rdzenia, cos a'la 9800 Pro Hercules to jest dopiero dobrze chlodzona karta kazdy rezystor ;]. Wpisz w wyszukiwarce forum "Vmod" a znajdziesz cały topik założony przez Hipo na temat podnoszenia napięć. Odnośnie radiatora z drugiej strony to też gdzieś przewineło mi sie rozwiązanie tej sprawy ale nie pamiętam w którym miejscu. Coś o zakładaniu radiatora od proca było :roll: . Musisz też w szukajce pogrzebać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Myki--->ja mam takie same wyniki bez kręcenia jak ty też po formacie więc to jest normalne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Kupilem dziś VGA Silencera :D Ale nie potrafie zdjąć radiatora z VPU... jeszcze się tak naprawdę za to nie brałem, wolę zebrać potrzebne informacje jak się za to zabrać. Więc po kolei: - ściągam kołki mocujące od radiatorka - wyjmuję wtyczkę zasilania wentyla - odciągam delikatnie :D radiator, ale co jeśli: a) radiator będzie się mocno trzymał VPU czy tam jak chcecie, tego niby pseudo shima? B) będzie syf na VPU, czym to usunąć by nie uszkodzić pewnych układów na płytce z VPU? - czym smarować VPU? - czy spróbować zdjąć shima? (ale, to jest ewidentna utrata gwarancji, a tego raczej nie chcę) - jeżeli zostanie shim to ile pasy muszę "zapodać" by wypełnić ew. szparę pomiędzy radiatorem a VPU Dzięki za rozwianie wszelkich wątpliwości. :D Montuj to "ustrojstwo", a pozniej napisz jak to wszystko wygladalo i jak ci poszlo. Ja tuz po swietach bede zakladal identyczny zestaw, wiec z checia poczytam :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darth Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 I mam pytanie jeśli dam go teraz na Pro i będzie działał to istnieje jakieś ryzyko, że za jakiś może coś niedobrego się z tą kartą stać??Tzn. chcesz spowrotem wgrac BIOS PRO, czy podkrecic oryginalny BIOS do zegarow PRO, bo troszke niejasno to napisales? A dlaczego wrociles do "oryginalnego" BIOS'u? Skoro chodzil na PRO bez arefaktow to nalezalo tak zostawic. No ale to twoja decyzja. Raczej nie powinno byc problemow po ponownym wgraniu BIOS'u od PRO. Tylko pamietaj o dobrym zasilaczu i wietrzeniu "budy" Obudowe mam Chiefteca Full Tower DA-01WD z Zasilaczem Chiefteca 360W... I włąsnie mi chodzi o zmiane biosu do pro, a bios to zmienił sprzedający bo mój starszy chciał i pewnie mi nie pozwoli zmienić ;/ Nie wiem jak go przekonac :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Dawaj telefon (kom) do twojego ojca będziemy dzwonić i przekonywać :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Mówiliście że do podkręcania trzeba mieć dobry zasilacz. Mam 300W (bezfirmowy) i boję się teraz coś podkręcać bo jeszcze sie spali komputer. Ten Chieftec 360W z siriusa za 199zł wystarczy jeśli chcę podkręcać mojego radeona do poziomu Pro albo więcej ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.S Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Mówiliście że do podkręcania trzeba mieć dobry zasilacz. Mam 300W (bezfirmowy) i boję się teraz coś podkręcać bo jeszcze sie spali komputer. Ten Chieftec 360W z siriusa za 199zł wystarczy jeśli chcę podkręcać mojego radeona do poziomu Pro albo więcej ??Bardzo dobry zasilacz polecam i w zupełności wystarczy :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Mówiliście że do podkręcania trzeba mieć dobry zasilacz. Mam 300W (bezfirmowy) i boję się teraz coś podkręcać bo jeszcze sie spali komputer. Ten Chieftec 360W z siriusa za 199zł wystarczy jeśli chcę podkręcać mojego radeona do poziomu Pro albo więcej ??Zasilacz będzie Ci potrzebny głównie jak już się przesiądziesz na nową platformę. Teraz nic to specjalnie nie zmieni. Celeron tyle ciągnie prądu co przetwarza danych :wink: . Ale napewno dobry zasilacz to podstawa i ten który proponujesz będzie OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...