Skocz do zawartości
kucyk

Ati Radeon 9700

Rekomendowane odpowiedzi

Mówiliście że do podkręcania trzeba mieć dobry zasilacz. Mam 300W (bezfirmowy) i boję się teraz coś podkręcać bo jeszcze sie spali komputer. Ten Chieftec 360W z siriusa za 199zł wystarczy jeśli chcę podkręcać mojego radeona do poziomu Pro albo więcej ??

Zasilacz będzie Ci potrzebny głównie jak już się przesiądziesz na nową platformę. Teraz nic to specjalnie nie zmieni. Celeron tyle ciągnie prądu co przetwarza danych :wink: .

Ale napewno dobry zasilacz to podstawa i ten który proponujesz będzie OK.

Teraz zauważyłem, ten za 199 zł to jest 300W. Czemu 300W jest droższe od 360W. To znaczy że tamtem jest lepszej jakości czy jak? Lepiej kupić ten 300, będzie się lepiej sprawował przy tym co ja chcę robić ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisz w wyszukiwarce forum "Vmod" a znajdziesz cały topik założony przez Hipo na temat podnoszenia napięć.  

Odnośnie radiatora z drugiej strony to też gdzieś przewineło mi sie rozwiązanie tej sprawy ale nie pamiętam w którym miejscu. Coś o zakładaniu radiatora od proca było  .  

Musisz też w szukajce pogrzebać.

Rafa sorry ale opinia o Polsce, ze jej mieszkancy maja problemy z czytaniem ze zrozumieniem nie sa przesadzone.

Odnosnie Vmoda nie pytam jak go zrobic czy co to jest, tylko pytam o efekty ktore daje z pamieciami ktorych symbol podalem, moze jest to dla ciebie zbyt skomplikowana konstrukcja zdania.

To samo tyczy sie radiatora, doskonale wiem jak go zalozyc pytam czy jest sens.

Jeszcze jedno, sprawa rewizji, na zagranicznych forach az o tym huczy a u nas zadnego topicu o tym, to jest dosc istotna sprawa, odnosze wrazenie ze jestesmy troche zacofani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja tez musze zmienic swoj zasilacz bo niektore gry mi wychodza na pulpit :/

Chyba se wezme taki model:  http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9592

Jak myslicie czy na nim juz nie bedzie takich szopek ?

To że gry wyskakują Ci na pulpit to prawdopodobnie wina sterów;( musisz potestować u mnie bryka wsystko na 4.2 ).To że zmienisz zasiłke nie znaczy że twoje problemy się skończą , ale przy twoim configu :? to rozsądna decyzja.Co do zasilacza to poczytaj TUTAJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko... chciałem się zabrać za polerowanie Arctic Cooling VGA Silencera i przy okajzi przesmarować rdzeń radka inną pastą... niestety zarówno rdzeń jak i jego okolice (ta przestrzeń między rdzeniem a shimem - którego i tak już nie mam) jest troche wypaćkane pastą... czym można to bezpiecznie czyścić? Rdzeń wiem czym, ale nie wiem czym tamte okolice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja tez musze zmienic swoj zasilacz bo niektore gry mi wychodza na pulpit :/

Chyba se wezme taki model:  http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9592

Jak myslicie czy na nim juz nie bedzie takich szopek ?

To że gry wyskakują Ci na pulpit to prawdopodobnie wina sterów;( musisz potestować u mnie bryka wsystko na 4.2 ).To że zmienisz zasiłke nie znaczy że twoje problemy się skończą , ale przy twoim configu :? to rozsądna decyzja.Co do zasilacza to poczytaj TUTAJ

U mnie to chyba jednak zasilacz trza wymienic bo jak zmniejszylem podkrecenie procka z fsb 193 1.75v na 166 1.68 to gry juz nie wychodza na pulpit (szczegolnie na nba2004 ktora to najszybciej i najczesciej wychodzila)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisz w wyszukiwarce forum "Vmod" a znajdziesz cały topik założony przez Hipo na temat podnoszenia napięć.  

Odnośnie radiatora z drugiej strony to też gdzieś przewineło mi sie rozwiązanie tej sprawy ale nie pamiętam w którym miejscu. Coś o zakładaniu radiatora od proca było  .  

Musisz też w szukajce pogrzebać.

Rafa sorry ale opinia o Polsce, ze jej mieszkancy maja problemy z czytaniem ze zrozumieniem nie sa przesadzone.

Odnosnie Vmoda nie pytam jak go zrobic czy co to jest, tylko pytam o efekty ktore daje z pamieciami ktorych symbol podalem, moze jest to dla ciebie zbyt skomplikowana konstrukcja zdania.

To samo tyczy sie radiatora, doskonale wiem jak go zalozyc pytam czy jest sens.

Jeszcze jedno, sprawa rewizji, na zagranicznych forach az o tym huczy a u nas zadnego topicu o tym, to jest dosc istotna sprawa, odnosze wrazenie ze jestesmy troche zacofani.

Miejsce, które Ci wskazałem zawiera wszystkie informacje na ten temat i nie widze potrzeby żeby się tutaj nad tym rozwodzić.

Po co powtarzać ciągle jedno i to samo w kółko! Właśnie tam jest wszystko napisane.

Jak nie chce Ci się poszukać to twój problem.

Czy to jest u Ciebie normalna reakcja jak ktoś Ci chce pomóc :!: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podniesienie napiecia na AGP pozwoli bardziej podkrecic rdzen? Zamontowalem VGA Silencera, ale rdzen poszedl mi tylko z 350MHz na 370MHz (przy 378MHz pojawily sie bledy w pierwszym tescie 3dmark03 - Wings of Fury).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie głupie pytanko: co to właściwie są te timingi ? :) Znaczy się czmym różnią się te kombinacje liczb i jakie cą najlepsze itp. ? Wiem że to istnieje ale to się gdzieś zmienia, można to jakoś ustawić? Sorry ze sie pytam ale nie orientuje się, wy tu o tym mówicie a ja nawet nie wiem o co chodzi :) Przez półtora roku siedziałem cicho, nie myślałem o OC itp. a teraz chciałbym coś zmajstrować i potrzebuję informacji :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podniesienie napiecia na AGP pozwoli bardziej podkrecic rdzen? Zamontowalem VGA Silencera, ale rdzen poszedl mi tylko z 350MHz na 370MHz (przy 378MHz pojawily sie bledy w pierwszym tescie 3dmark03 - Wings of Fury).

Pozdrawiam

O ile mi wiadomo podniesienie napięcia na AGP nic nie da.

Mam takie głupie pytanko: co to właściwie są te timingi ? :) Znaczy się czmym różnią się te kombinacje liczb i jakie cą najlepsze itp. ? Wiem że to istnieje ale to się gdzieś zmienia, można to jakoś ustawić? Sorry ze sie pytam ale nie orientuje się, wy tu o tym mówicie a ja nawet nie wiem o co chodzi :) Przez półtora roku siedziałem cicho, nie myślałem o OC itp. a teraz chciałbym coś zmajstrować i potrzebuję informacji :D

Jeżeli chodzi ci o timingi pamięci na karcie 9700 to możesz je zmienić

wgrywając bios od wersji PRO. Będą wtedy gorsze, ale pamięć będzie się lepiej kręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi ci o timingi pamięci na karcie 9700 to możesz je zmienić

wgrywając bios od wersji PRO. Będą wtedy gorsze, ale pamięć będzie się lepiej kręcić.

Gorsze czyli że co? Kiedy timingi są gorsze a kiedy lepsze? No to po co mi na przykład jak będą się lepiej kręcić, jak timingi będą gorsze :D Taka walka o MHz ? :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie

Wcześniej na orginalnym biosie nie mogłem więcej wykręcić jak 620Mhz

A teraz 700Mhz to nie problem, no i wyniki też są lepsze pomimo gorszych timingów.

Bo z timingami to tak jak z pamięcią w komputerze pomiedzy CL2 a CL 2,5 jest bardzo mała różnica w wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ostatnio się dziwne rzeczy dzieją, dziś np. odpalam kompa odpala się ekran powitalny i masa jakichś jakby artefatków tak jakby w tych paskach (wcześniej pamiątki mi siadły to wiem jak te paski wyglądają :D ) ruszyłem myszką i wszystko znikło, innym razem znów jak się winda już odpaliła ekran jakiś taki mniejszy o 10% był i nagle się powiększył na chwilę te "artefakty" mrygły, a ogólnie jak używam kompa to wszystko jest ok w grach itd. więc nie wiem o co chodzi, miał ktoś może coś podobnego i wie co z tym robić. No i 2 pytanko mam czasem jak oglądam np. intro z Splinter Cella Pandora Tomorrow albo test nature w marq03 to czasem mam takie jakby cięcie obrazu w połowie ekranu chwilowo jakby 2 części się poruszały inaczej tak jakby jedna się spóźniała, mam karte na przejściówce DVI podłączoną i jakoś nie widzę, żeby ona mi cokolwiek dawała poza pasami takimi co się pojawiają jak się wchodzi np. w właściwości karty ale te są poziomie a tamte co pisałem na początku pionowe (tam były malutkie zniekształecenia obrazu jakby w tych pasach pionowych). Pozdrawiam mam nadzieję, że jasno napisałem co się u mnie dzieje i ktoś wie jak temu zaradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

O ile mi wiadomo podniesienie napięcia na AGP nic nie da.

To niestety trafilem na slabo podkrecalny model.

VGA Silencer + Radiatorki na pamieciach i 371/688 to chyba bardzo przecietny wynik :cry:

A moze sa jakies inne sposoby zeby wycisnac z tej karty jeszcze cosik wiecej ? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niestety trafilem na slabo podkrecalny model. 

VGA Silencer + Radiatorki na pamieciach i 371/688 to chyba bardzo przecietny wynik  :cry:

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL

Nie gadaj Radek - o ok 30 masz więcej na VPU :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie chciałem Wam coś powiedzieć na temat tego O/C u mnie wszystkie gry 3dmarki ładnie przechodził na 360/330 ale ostatnio zacząłem grać w Lord of the Rings War of the Ring no i w ostatniej misji dla dobrej strony jest niejaki Balrog który ma wokół swego miecza ognistą poświatę no i tam jawnie sypało mi czarnymi kwadracikami musiałem na rdzeniu i pamiątkach po ponad 10 zmniejszać i nadal delikatnie sypało, więc z tym podkręcaniem to ciężko powiedzieć kiedy to jest max a kiedy nie, a ktoś kiedyś napisał, że demo kulek w dx9 jest dobre do sprawdzania u mnie tam pamiątki na 350 poszły tylko, że we wszystkich innych aplikacjach miałem mase śmieci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem wczoraj radka9700 non pro,mem 3,6 ns.Na standartowych chlodzeniu chodzi na 378/303.Rdzenia nie puszczalem wyzej ale pamiatki sybia bledami:( Sciagnalem program do flashowania biosow atiflash i bios podany na pierwszej stronce,bo mam nadzieje ze na nim pamieci wiecej podciagne.Problem mam bo przy flashowaniu wywala mi blad

"ASIC device does not mach with bios file "hercules.bin" device ID

BIOS ROM

BIOS DEVICE ID=0x44e4

ASIC DEVICE ID=04x45

"

Co jest grane?????

Czy ten bios nie pasuje?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...