Skocz do zawartości
kucyk

Ati Radeon 9700

Rekomendowane odpowiedzi

A ja juz mam Modecoma 350GTF i na nim juz gry nie wychodza na pulpit ale za to poziom halasu jaki generuje ten zasilacz jest dla mnie nie do wytrzymania :(

No to widze że szykyje Ci się zmiana wiatraka na PAPSTa 8412 NGLE :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja juz mam Modecoma 350GTF i na nim juz gry nie wychodza na pulpit ale za to poziom halasu jaki generuje ten zasilacz jest dla mnie nie do wytrzymania :(

Myslalem nad zmiana wentyla ale doszlem do wniosku ze zmienie se tego modecoma (akurat moge) na Chiefteca ATX-1136H

Mam nadzieje ze bedzie w miare cichy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalem nad zmiana wentyla ale postanowilem zmienic jednak na chiefteca ATX-1136H

Cytat z Twojepc z testu tego modelu:

"Chieftec po włączeniu okazał się cichszy niż przypuszczałem. Spodziewałem się wyraźnego szumu wydobywającego się z dwóch wentylatorów. Jednak po około 3 godzinach pracy głośność plasowała się na niskim poziomie i był niemal niesłyszalny. Podczas pracy, zasilacz był ledwie ciepły.

Napięcia podawane przez nowy model Chiefteca są na bardzo wysokim poziomie. Różnice w napięciach przy obciążonym komputerze, a tym w stanie spoczynku są niewielkie i w żadnym wypadku nie przekraczają 0,1V. Na pewno zaowocuje to w przyszłości wysoką stabilnością pracy komputera"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko... mam teraz Celerona 1,7@2.0 i wiem, że dusi on mojego radka bo to wkońcu Celeron. Lepiej kupic nowego procka czy może jakbym po zakupie zasilacza i chłodzenia podkręcił mocno tego proca to czy moja karta mogłaby rozwinąć skrzydła wreszcie, czy jednak Celerony nie nadają się do tego typu kart?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem powinienes zmienic procka. Najlepiej na AMD, ale to wiaze sie z wymiana mobo,z tym ze chyba porownywalnie wyszloby ABIT NF7-S + Barton 2500 (ok 800zl) kontra Pentium IV 2.4 GHz Prescott (ok 650zl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko... mam teraz Celerona 1,7@2.0 i wiem, że dusi on mojego radka bo to wkońcu Celeron. Lepiej kupic nowego procka czy może jakbym po zakupie zasilacza i chłodzenia podkręcił mocno tego proca to czy moja karta mogłaby rozwinąć skrzydła wreszcie, czy jednak Celerony nie nadają się do tego typu kart?

Podkręcając karte graficzną zrobisz jeszcze większy "deficyt" na procka, więc to nie ma sensu. Karta ma moc, tylko trzeba jakiś pełnowartościowy krzem, aby tą moc wykorzystać... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No myślałem już nad tym, ale czy Pentiumy podkręcają się też tak dobrze jak AMD ? :D

I następna sprawa. Tak się dziś bawiłem w kręcenie karty i przy ustawieniach 640/620 niby wszsytko było okej, wynik większy w 3Dmarku 2001 o 500 marków, ale za to pamięci grzeją się niesamowicie, nawet nie mogłem dotknąć, takie gorące :/ To normalne przy takich ustawieniach i standardowym chłodzeniu?

Ale postanowiłem sprawdzić dalej i im wyżej dawałem, tym mniejszy wynik miałem :D Teoretycznie taktowanie większe, no więc przy za wysokiej temperaturze karta osiąga mniejsze wyniki ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prosbe. Podeslal (s_s_z@poczta.onet.pl) by mi ktos bios do radeona 9700 z komputronika. Mialem swoj backup na dysku ale mi szlag go trafil :evil: (caviar 80Gb 8Mb cache) i juz po nim. Potrzebuje sie cofnac do nie pro. A tak na marginesie, dziala wam DVI ? Bo jak probuje podpiac przez zalaczona przejsciowke to nie dziala i nie wiem specjalnie co zrobic.

Dzieki,

Stefan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też przyłączam się do prośby - proszę o oryginalny bios do radka z komputronika - kucyk@tweak.pl, jak ktoś podeśle to zamieszczę w pierwszym poscie 8)

Update:

Adam_TVS podesłał mi BIOS-a, możecie go znaleźć w pierwszym poscie w tym temacie.

Dzięki 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

A tak na marginesie, dziala wam DVI ? Bo jak probuje podpiac przez zalaczona przejsciowke to nie dziala i nie wiem specjalnie co zrobic.

Dzieki,

Stefan

po podlaczeniu monitora pod DVI trzeba zrestartowac komputer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej jutro zamawiam nowy zasilacz i Arctica. Jest tam pasta w zestawie czy trzeba jeszcze cos dokupić? :)

Pasta jest w zestawie. Całkowicie wystarcza.

Dzięki za odpowiedź :)

I jeszcze jedno bardzo głupie pytanie :oops:

Jak podłączyć kartę do telewizora? Jeszcze nigdy nie używałem takich funkcji w karcie... Dostałem z kartą 2 kable i 2 przejściówki ale z tego nie mogę nic złożyć :/ Chcę końcówkę chinch a tam nic nie pasuje zeby takie coś wykonać? Czy czegoś brakuje w zestawie? A może trzeba coś dokupić? Sorry za głupie pytanie ale nie orientuję się :)

PS Normalnie na bardzo zaśmieconym systemie mam w 3Dmarku2003 ok 4000 punktów, a po zmianie biosu na Pro 500 pkt więcej, ale czy to nie jest jednak wciąż za mało jak na tą kartę, bo chyba 2003 głównie na nią patrzy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno bardzo głupie pytanie :oops: 

Jak podłączyć kartę do telewizora? Jeszcze nigdy nie używałem takich funkcji w karcie... Dostałem z kartą 2 kable i 2 przejściówki ale z tego nie mogę nic złożyć :/ Chcę końcówkę chinch a tam nic nie pasuje zeby takie coś wykonać? Czy czegoś brakuje w zestawie? A może trzeba coś dokupić? Sorry za głupie pytanie ale nie orientuję się :)

PS Normalnie na bardzo zaśmieconym systemie mam w 3Dmarku2003 ok 4000 punktów, a po zmianie biosu na Pro 500 pkt więcej, ale czy to nie jest jednak wciąż za mało jak na tą kartę, bo chyba 2003 głównie na nią patrzy?

Zależy jakie masz wejścia w telewizorze. Jak masz SVHS (takie okrągłe) to daje nalepszą jakość obrazu. Jak masz tylko EURO to są przejściówki z EURO na SVHS. Najgorszą jakość uzyskasz z CINCHa. Podłączasz kable, włączasz komputer i w ustawieniach ekranu włączasz telewizor jako drugi ekran i już możesz oglądać filmy na dużym ekranie.

W 3D Marku zdecydowanie masz odpowiednią ilość punktów do posiadanego procka. Wielokrotnie zostało to powiedziane ale to prawda niezaprzeczalna. Karta tej klasy potrzebuje bardzo silnego wsparcia CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra już podłączyłem :D Głupio to wyszło że nie umiałem, chodziło o to że jak włożyłem jeden kabel (ten czarny) to wszedł a ta przejśćówka jakoś nie chciała i myślałem że nie pasuje bo właściwie inny wtyk troszke jest. Ale kolega jakoś to wsadził, on nie jest taki delikatny jak ja, wkońcu nie on wydał prawie 1000 zł :P Szkoda tylko że na chinch, używam w pokoju jako telewizor stary monitor, przy którym bawiłem się na amidze jeszcze jakieś 10 lat temu :D

No a proc to mnie dusi :D Ale jakoś kasa sie powoli zbiera i najpierw zasilacz nowy wypadałoby kupić :D Od razu zamawiam też radiatory na pamięci karty bo nie wiem czemu ale nawet na standardowych zegarach grzeją się strasznie, aż się nie boję :)

PS Czy jest możliwość aby karta ruszyła na biosie R9800Pro 128 MB ?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Miał ktos może po tym kombinowaniu z biosem problemy z obrazem w TV ?? u mnie wszystko pieknie działało lecz do czasu. teraz obraz w TV mam bardzo zamazany, zamiast koloru białego jest siwy/ kabel jest własnej roboty. zmieniałem juz kabel lecz na kupionym ze sklepu wcale nie było obrazu wiec go oddałem. w opcjach karty ustawienia nic nie dają /tak jakby brak było ostrości/ znacie na to jakies lekarstwo ?

aha dodam jeszcze ze próbowałem na 2 orginalnych biosach od R9700 i ciagle to samo <aktualnie jest na orginalnym biosie>.

----------

Powoli mnie ten radek juz brzydnie :x zaczynam miec mieszane uczucia czy dobrym wyborem było kupowanie go

Własnie był kumpel u mnie ze swoim kompem w którym ma GeForce4 MX-440 <zakupiłem kolejny kabel> u niego obraz w TV jest spoko lecz u mnie nadal to samo na tym samym kabelku <widać tylko jakieś zakłucenia w TV> co jeszcze zauważyłem po jakiś 2/3 godzinach grania zaczyna sypać afektami <3dmark 2003 zawiesza przy końcu>

grafa ma 2 miesiace wiec mam pytanie czy mogą wykryć w serwisie że coś było zmieniane <bios> ? czy moge spokojnie nie obawiajac sie utraty gwarancji oddac karte do serwisu ??

Bardzo prosze o wasze porady.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam...sorki chlopaki ze wyskakuje jak filip z konopi ale mam prosbe dlaby ktos linka do tego programu FLASHATI bo albo mam cos skopane albo ten link z pierwszego postu w tym temacie juz nie dziala,jak daje dowlnload to mi wyskakuje jakby forum jakies a nie download...

pozdrawiam i z gory thx.

p.s. jakie macie chlodzenie silencer vga czy zalmana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Miał ktos może po tym kombinowaniu z biosem problemy z obrazem w TV ?? u mnie wszystko pieknie działało lecz do czasu. teraz  obraz w TV mam bardzo zamazany, zamiast koloru białego jest siwy/  kabel jest własnej roboty. zmieniałem juz kabel lecz na kupionym ze sklepu wcale nie było obrazu wiec go oddałem. w opcjach karty ustawienia nic nie dają /tak jakby brak było ostrości/   znacie na to jakies lekarstwo ?

aha  dodam jeszcze ze próbowałem na 2 orginalnych biosach od R9700 i ciagle to samo <aktualnie jest na orginalnym biosie>.

----------

Powoli mnie ten radek juz brzydnie  :x zaczynam miec mieszane uczucia czy dobrym wyborem było kupowanie go  

Własnie był kumpel u mnie ze swoim kompem w którym ma GeForce4 MX-440 <zakupiłem kolejny kabel> u niego obraz w TV jest spoko lecz u mnie nadal to samo na tym samym kabelku <widać tylko jakieś zakłucenia w TV> co jeszcze zauważyłem po jakiś 2/3 godzinach grania zaczyna sypać afektami <3dmark 2003 zawiesza przy końcu>

grafa ma 2 miesiace wiec mam pytanie czy mogą wykryć w serwisie że coś było zmieniane <bios> ? czy moge spokojnie nie obawiajac sie utraty gwarancji oddac karte do serwisu ??

Bardzo prosze o wasze porady.

Pozdrawiam.

Raczej się nie kapną. Oddaj na gwarancji i nie narzekaj. Najlepszym się zdarza. Masz najlepszą kartę jaka może być tylko z wadą fabryczną i niech w sklepie lub serwisie ją naprawią lub wymienią. To na pewno nie wina zmiany biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za konkretna odpowiedz :D

Juz mam kupca na swoja grafe i jak tylko sfinalizuje transakcje to od razu lece po tego radka 9700 :D

Oczywiscie podziele sie z Wami wrazeniami.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...