Skocz do zawartości
sadybiakos

Duron 1400 na płycie NMC8TAX+widzi gi jako 1050 ???dlaczego

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Durona 1400 na miejsce 700-setki po założeniu okazało się że widzi go jako 1050 po zmianie częstotliwosci ze 100 na 133 wstaje jako 1400 ale nie widzi jednej pamieci 128 a sa włożone dwie 2x128/133

oprucz tego przy tym ustawieniu samoczynnie się resetuje po probie uruchomienia jakiegoś programu probowałem zmieniać rożne opcje na płycie choć nie jest ich za dużo:http://www.nmc-pe.pl/nmc-new/calosc.htm

Co trzeba zrobić żeby to wszystko dziełało poprawnie przecież ja nie chce go podkręcić a tylko ustawić w nominalnej wartosci pracy

jakie mogą być przyczyny i jak je można zdiagnozować i ewentualnie naprawić proszę wszystkich znających się na rzeczy o pomoc

PS-probowałem sciągnąć nowy bios do płyty ale nie znalazłem nowszej wersji niż ta z ktorą była zakupiona

z gory dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie

pozdrawiam sadybiakos ze sadyby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ramy ramami a resety na jednej kosci moga byc spowodowane szasowatym zasilaczem,, nie wiele napisales powiem...

chlodznie tez sprawdz czy wyrabia

ogladnij sobie timingi pamieci w biosie i zrob korekte bo ze na 100 lataja niezle nie znaczy ze beda tk latac na 133...

rozejzyj sie na nowym biosem do mobo

pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wieć według szanownych kolegów jaką płyte powinienem zakupić pod Durona 1400 tak żeby "chodził na nominalnych częstotliwosciach"

i jeszcze dał się "podkręcić co nieco :pamięci mam 2X128/133 grafe GF MX440

PS

moje możliwosci finansowe nie są zbyt wielkie tak wiećc proszę o namiary na niedrogą płytke.

z pozdrowieniami

na płycie w/w nie da sie już nic zdziałać nawet gdy uda sie ją ustawić na 133 i ruszy jest niestabilna i wywala winde co parenascie minut

pamieci sprawdzone zasiłka 300W tak wiec jak w nowym temacie co radzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm z twoja pamiecia sdram nie poszalejesz, mozesz kupic albo k7s5a albo jakiegos abita na kt133A,, jesli chcesz zmieniac najbardziej oplacac ci sie bedzie wymiana rowniez pamieci - wyrok to asrock k7s8x R3 i 256ddr/400

po sprzedaniu twoich klockow wyjdzie ci to impreza ~200zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi