Skocz do zawartości
arekdd

bartek 2500 GA7N400pro2 dualRam2x256 slabo to smiga !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam problem - chodzi o smiganie sprzetu - :

AMD ATHLON 2500 BARTON

GIGABYTE GA7N400 PRO 2 (SATA,LAN,DUAL DDR,AC97)

2x256 DUAL DDR

80 GB SAMSUNG SATA

RADEON 9600 128 MB

DVD RW+/- LITEON

COLLER SPIRE do 3,2 GHz

Zasilacz : CODEGEON 300 Watt

Usterka polega na tym ze sprzet smiga bardzo kiespko - na WIN 98 SE,

mam zainstalowanego win - bez zadnych smieci, szyna FSB chodzi na 166, pamiec na auto , w ogole nie wiem czemu, ale na moim starym CELERONIE 400 komp uruchamial sie znacznie szybciej - niz na powyzszym sprzecie !! o co chodzi ??czy cos nie tak mam skonfigurowane ? czy ktos ma jakies sugestie - please, pomozcie mi - moze ktos cos doradzi. dzieki z góry !!!

jak cos : arekdd@interia.pl lub GG 2217793. dzieki wielkie za pomoc wszystkim. pozdrowionka all !!

czy da sie cos tu krecic ???

czy zasilacz nie jest kicha ???

zmienilem szyne FSB na 170 jeszcze poszedl , ale zmieniajac na 177 - juz nie wstal.

zworka plycie - x 11 = procesor 1100 i poszlo. pozniej zmienilem z powrotem na FSB 166 i smiga ale jakos to wszystko slabo chodzi - wrecz bardzo slabo. zwisow zadnych nie ma. temperatura w normalnym uzytkowaniu - 47stopni C, to chyba troche duzo - co ? sam juz nie wiem co to za kicha. - moze wy dordzicie.

please o pomoc - arekdd@interia.pl ;Gadu gadu -2217793

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po otrzymaniu PW zdecuduje się napisać...;

Ad.1. Win98 - zmienić - ten system ma już 6 lat i nie radzi sobie najlepiej z najnowszym sprzętem, a dokładniej mówiąc nie wykorzystuje jego potencjału...

Ad.2. Komp uruchamia się zapewne wolno ponieważ masz nie wgrane lub źle wgrane sterowniki do płyty głównej. Być może masz źle skonfigurowaną sieć. Są tego różne powody, ale najlepszym rozwiązaniem będzie zmiana systemu na XP.

Ad.3. Zasilacz jest beznadziejny (Codegen), cud że ci to jeszcze działa. Jeżeli brak $$$ na zasilacz lepszej marki to proponuje tego wymienić chociaż na codegena 400W.

Ad.4 Jeśli masz pamięci 400 to kręcic się zapewne da bez żadnych problemów, jeśli 333 to już gorzej, ale o tym już znajdziesz obszerne artykuły na łamach forum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmień system na XP, 98 to kupa, bo przy lepszej karcie grafiki nawet mysz na nim szarpie, tak samo WIn ME to kupa. To, że komp sie uruchamia wolniej nie zależy od sterów tylko od systemu plików (na XP masz ntsf i zapiernicza jak dziki przy odpalaniu) dlatego sie wolniej odpala, bo poprostu 98 nie jest w stanie pracować z taką szybkościąjak komp mu karze. To fakt że zasilacz jest beznadziejny, ale bez żadnego drudu udźwignie i to z zapasem twój zestaw (z zasilaczami mam spore doświadczenie i naprawdę denerwuje mnie jeśli każdy pisze ,,zmień zasilacz") nie zmieniaj go jak nie masz kasy, bo nie on tutaj przeszkadza, ten Twój jest kichą, ale pracującą kichą, stabilnośc napięcia nie zmieni tutaj nic no i moc też nie!!!!! Jeśli chcesz mieć wydajniej, to pamięci i proc muszą lecieć na jednakowym taktowaniu (synchronicznie). Podsumowując: poczujesz moc po zmianie systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...