Skocz do zawartości
Gorgus

Super cichy HD

Rekomendowane odpowiedzi

jak ktoś nie ma samsunga to będzie pisał takie bzdety że są cienkie. teraz to czołówka dysków. nie zaminiłbym mojego samsunga na żaden inny, żadne maxtory, o caviarach nie wpominając nawet :lol: . kilku moich kumpli kupiło i są bardzo zadowoleni a pod względem awaryjności to jeszcze nie czytałem żeby komukolwiek padł samsung SP60 czy SP80 (ktoś na forum obsługuje kompy w firmie i miał maxtory, teraz ma samsungi i zero padniętych).

stare opinie ciężko zmienić, szczególnie ze złych na dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ktoś nie ma samsunga to będzie pisał takie bzdety że są cienkie. teraz to czołówka dysków. nie zaminiłbym mojego samsunga na żaden inny, żadne maxtory, o caviarach nie wpominając nawet :lol: . kilku moich kumpli kupiło i są bardzo zadowoleni a pod względem awaryjności to jeszcze nie czytałem żeby komukolwiek padł samsung SP60 czy SP80 (ktoś na forum obsługuje kompy w firmie i miał maxtory, teraz ma samsungi i zero padniętych).

stare opinie ciężko zmienić, szczególnie ze złych na dobre.

:D :D :D ...a jak ktoś nie miał innego dysku niż Samsung, to nie wie co to znaczy dobry dysk... :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np baracuda IV?? :lol: dobrze ze masz szefa, na wachliwym 12v baracudy IV padaly niegdys jak muchy ;-) nie wjezdzaj tez za wysoko fsb, barki czwarte nie lubia niestd pci. (.)

no ale cichutkie są, za to sie ceni te dyskacze :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D  :D  :D ...a jak ktoś nie miał innego dysku niż Samsung, to nie wie co to znaczy dobry dysk... :D  :D  :D

a przeczytales chocziaz TYTUL tego watku :?:

nikt tu nie wybiera demona predkosci - tylko jak najcichszy dysk a wtej chwili Samsungi P80 sa najcichsze (generalnie) i nie ustepuja osiagami (czasem wyprzedzaja) Barracudzie 7200.7

a pochwal sie jakie to super dyski miales ze tak prowokujesz :P jakies piekielnie szybkie "skaziaki" 15000rpm lub przynajmniej WD Raptorka bo bardzo przecietnym Seagatem to nikogo nie zaszokujesz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co do dysku to zgadzam się z niektórymi przedmówcami że Samsung :) sam ostatnio kupiłem 160GB-8mb Cache na S-ATA i narazie nie zamieniłbym go na żaden inny dysk miałem wcześniej WD800JB-8mb Cache i jeśli chodzi o wydajność nie ma się co równać z Samsungiem o głośności już nie będę wspominał WD startował jak odrzutowiec a pracował głośniej niż wszystkie wentyle w budzie ale o tym przekonałem się dopiero wymieniając go na Samsunga a co do awaryjności tych dysków to jakoś też słyszałem /i to od dość kompetentnych osób/ że jakość tych twardzieli dość wyraźnie wzrosła a tak na marginesie to chyba wszyscy wiemy że paść może każdy twardziel a komfort pracy do tego momentu jest dla mnie b.ważny więc puki co obstaję za Samsungiem :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D  :D  :D ...a jak ktoś nie miał innego dysku niż Samsung, to nie wie co to znaczy dobry dysk... :D  :D  :D

nikt tu nie wybiera demona predkosci - tylko jak najcichszy dysk a wtej chwili Samsungi P80 sa najcichsze (generalnie) i nie ustepuja osiagami (czasem wyprzedzaja) Barracudzie 7200.7

a pochwal sie jakie to super dyski miales ze tak prowokujesz :P jakies piekielnie szybkie "skaziaki" 15000rpm lub przynajmniej WD Raptorka bo bardzo przecietnym Seagatem to nikogo nie zaszokujesz :P

.. ale ja nie chcę nikogo szokować. To nie jest jeden, ale dwa Seagate.

To jaki mam dysk nie zmieni faktu, że Samsungi są bardzo słabe, ale faktycznie na początku dość ciche.

ps.

W środę będę miał 2 Raptorki w raidzie 0. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D  :D  :D ...a jak ktoś nie miał innego dysku niż Samsung, to nie wie co to znaczy dobry dysk... :D  :D  :D

.. ale ja nie chcę nikogo szokować. To nie jest jeden, ale dwa Seagate.

To jaki mam dysk nie zmieni faktu, że Samsungi są bardzo słabe, ale faktycznie na początku dość ciche.

ps.

W środę będę miał 2 Raptorki w raidzie 0. :P

hmm na jakiej podstawie tak ozekasz.

primo -> słabe?

drugie primo -> na początku dosc ciche?

moj znajmomy ma dwa sasmungi w raidzie,,, są wciaz ciche, a długo je ma. co do wydajnosci nowych samsungow mozemy sie zdac na testy i opinie ludzi ktorzy je maja, zlego slowa nie slyszalem (?)

jak by nie bylo sprubuje dac sie przekonac, czekam tylko na argumenty czyms poparte (.)

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to sie podlacze mam od tygodnia samsunga 160 GB 8 MB cache, zmienilem z WD 80 GB 8 MB cache. Sam mialem mieszane uczucia - zle mi sie troche ta firma kojarzy jezeli chodzi o napedy, ale mialem identyczny tok rozumowania jak forest kila zbila. No i dysk jest .... z.a.j.e.b.i.s.t.y :) cichutenki i bardziej wydajny od poprzedniego WD. Cena rewelacyjna do mozliwosci i jakosci no i 3 lata gwar. w/g mnie to najlepszy obecnie wybor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i macie rację. Ja się jednak "przejechałem" na Samsungu, ale może miałem pecha. Po kilku miesiącach jak dysk zwalniał to strasznie piszczał. Jednak to był model z 99 roku. Zmieniłem go na Barracudy, z którymi od 3 lat nie ma najmniejszego problemu. Zero wiatraków w budzie, a ich nie słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja powiem tak najcichszy dysk jaki mialem w kompie to barracuda IV i medalist 20 gb wersja z 2mb cachem (medalist siedzi teraz u siostry)

Nowe barki sa podobno ciche ale tylko wersja na ata

Moja na sata jest glosna ale juz przywyklem co wiecej po zamknieciu obudowy praktycznie jej nie slychac wiec jak obudowa wyciszona to mysle ze tez moze byc niezlym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jeszcze nie

bede mial go jutro,

jesli bede mial czas odebrac czeka od 11, ale najprawdopodobniej ~19-20 podzuci mi go znajomy do domu.

jak pisalem - zdam relacje jak dyskacz sie sprawuje, nazwijmy to recką na żywo :-D ~21-22, jak juz podziele tego gigusa hehe ;-)

Pozdro :-)

stej tuned ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ciagu ostatnich lat mialem kilka dyskow (3 IBM'y, WD Caviar)

Wyzej wymienione dyski poza tym, ze byly nieco glosne (no moze z wyjatkiem jednego IBM'a) PSULY sie srednio co 6 miesiecy (nie z powodu niewlasciwego uzytkowania)

We wrzesniu 2003 postanowilem zaryzykowac i kupic Samsunga SP0802H (80 GB, 7200 rpm, 2 MB cache)

Do dnia dzisiejszego dysk smiga bez problemow (jak na razie zaden dysk tyle nie wytrzymal)

Jest minimalnie wolniejszy od Caviara JB, ale prawie bezglosny (jak pierszy raz go podlaczalem, myslalem ze nie dziala :D)

polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie ta baracuda co w podpisie jest toszkę za głośna , w stosunku do poprzedniej 40gb jest bardzo głośna(a moze to dlatego że teraz mam wyciszony komp i tylko wiatrak w zasilaczu chodzi). ale właśnie na samsunga sie też decyduje ! brat ma 80gb i też cichutki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie się dowiedziałem że mój nowy dsyk jest już w Lublinie i na mnie czeka, jako że o 16,30 mam egzamin odbiore go dopiero po...

~19-20 pierwsze wrazenia, potem wrazen wiecej, oczywiscie na forum tweaka opnly - recka lajw :-) hehe :-)

160/7200/8/pata sasmunga wyjdzie mnie 501zł :-D

Pozdrawiam 8)

3majcie za mnie kciuki, trudny q egzamin mam ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow

Właśnie miałem okazje instalować winde na nowiutkim sprzęcie z HDD: seagate barakuda 7 120gb 8mb SATA - w idle niesłyszalny ALE przy zapisie / odczycie porażka - głośniejszy od starego (3,5 roku) IBM.

Gercio_W

Na temat hitachiego pisałem troszeczke w temacie "hdd, ale <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span>".

Barka7 pata 8mb; maxtor9+ 8mb; samsung z 8 mb buforu oraz hitachi wszystkie są wydajnościowo podobne - (+/- 1ms, +/- 1mb/s - tylko testy wykażą różnice).

Z każdego z nich można być zadowolonym. Byle tylko miał gwarancję 3 lata.

Barka7 sata jest głośna. Caviara nie lubie i się nie wypowiadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

dysk mam dziala, wzw tym czas na mini recke lajw specjalnie dla Was only na Foresu.Tweak.pl :-D

pierwsze wrazenie - wyglada normalnie, zaden haj tech dizajn, spojlerow i swiecocych diodek rowniez nie stwierdzilem

za to wsszystko dziala elegancko, primo - cicho - w idle po przylozeniu ucha do dsyku slychac szmerek, przezucanie po partycjach leci szybko i cicho, raz zostalem zaskoczony podczs robienia hdtacza dysk wyraznie uslyszalem (?), to sa pierwsze wrazeni dysk lezy obok kompa

tutaj cos co tygryski lubia conajmniej bardzo

Dołączona grafika

HMMM :-D

za 15 minut przezuce sys_img na nowy dysk i napisze jak wrazenia z pracy na jednym,, nowym dysku :-D

Wciaz mecze sie z przeniesieniem systemu na nowy dysk

part magic 7 wymieka (error 2003 ? bla bla bla)

actronis true image rowniez

wymieka tez stary dosowy norton ghost,,,

Q.... :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh po ostrych bojach jestem i wszystko dziala :-)

Dyskacz miodzio :-) wszytko startuje "od reki" pod win jest wyraznie szybszy od mojej starej baski.

pomimo wyciszenia budy dysk jest slyszalny podczas odczytu, co prawda tylko jak sie chce go uslyszec i szuka sie jego dzwieku, mieli przyjemnie basowo, zupelnie inaczej jak charcząca twardo-dźwięczna baśka :-)

Dysk full wypas na polecam ta zabaweczke, szybko i duuuzo miejsca :-)

topik śledzę sou w razie pytan bede i odpowiem,

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forest <--- zamiast gumki od słoików :)) użyj sznurka "gumowego" w oplocie. W Krakchemii można dostać go na metry. Myślę że średnica 5 mm będzie ok. Trochę czasu minie zanim on sparcieje :)). Pomysł z mocowaniem na "gumowym" sznurku był już pokazywany na jakiejś WWW (nie pamiętam jakiej). Jest to znacznie bezpieczniejsze niż na takich gumkach. Wadą takiego rozwiazania jest podniesienie temperatury pracy dysku gdyż obudowa nie robi wtedy za radiator. W krańcowym wypadku możesz go nawet usmażyć. (krańcowy przypadek to- słabo wentylowana obudowa, brak wolnej przestrzeni nad i pod dyskiem)

Odnośnie głośności to mogę się wypowiedzieć tylko odnośnie IBM i Seagate bo takie ostatnio miałem lub mam. (wcześniej miałem oczywiście inne ale AC skutecznie zagłuszało ich pracę :)))) )

1. IBM 5400 rpm 40 GB - najgłośniejszy z testowanych ale nie oszukiwał jak Seagate z pojemnością :))

2. Seagate U6 5.400 rpm 40GB - b. cichy ale dość słyszalne są ruchy głowicy

3. Seagate Baracuda ST 380021A 7200 rpm 80 GB - porównywalny z U6 z tym że ruchy głowicą są cichsze

4. Seagate Baracuda ST 3160021A 7200 rpm 160 GB - głośniejszy niż nr 2 i 3 ale ciższy niż nr 1 ( 2 talerze dają o sobie znać :) )

Acha jeszcze jedna uwaga. Pojedyńczo te dyski są dość ciche ale w kupie (u mnie 3 szt) potrafią dać w kość. Wibracje generowane przez każdy z nich interferują ze sobą dając dość wyraźne efekty dzwiękowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi