Skocz do zawartości
bj

czy jest sens kupować płytę z raidem??

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne ze oplaca sie z raidem.

Plusy:

+ masz raida :lol:

+ dostaniesz wiecej kabli do plyty :lol:

+ Te swoje 4 urzadzenia podlaczasz na osobne kanaly i chodza szybciej (np stary dysk MODE4 nie blokuje ci dysku ATA100

Minusy:

- drozszy :(

- dluzej sie sprzet odpala

- na 99% z niego nie skorzystasz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oplaca sie - tym bardziej ze nie masz zamiaru z niego korzystac. W przypadku zwiekszonej wydajnosci na dyskach bedziesz musial kupic dwa - ktore beda pracowaly jako jeden - tyle ze szybszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie nie ma sensu kupowac raida z tego np wzgledu ze trzeba miec 2 dokladnie takie same dyski zeby skorzystac z tego do czego jest przeznaczony bo raczej nie ma sensu kupowac mobo z raidem tylko po to zeby podlaczyc kaze urzadzenie na innym kablu ( i jaki gaszcz sie w obudowie robi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku posiadania co najmniej 2 hdd i jedna nagryware Raid jest juz oplacalny.Dysie najlepiej chodza jak sa na osobnym kontrolerze a nagrywara tak samo.A w przypadku posiadnia dodatkowego cdroma jest to wrecz konieczne(kopiowanie plytek w locie).Wiem bo sam tak mam i brkuje mi raida a planuje zakup jeszcze jednego dysia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

W przypadku posiadania co najmniej 2 hdd i jedna nagryware Raid jest juz oplacalny.Dysie najlepiej chodza jak sa na osobnym kontrolerze a nagrywara tak samo.A w przypadku posiadnia dodatkowego cdroma jest to wrecz konieczne(kopiowanie plytek w locie).Wiem bo sam tak mam i brkuje mi raida a planuje zakup jeszcze jednego dysia.

Twierdzisz ze nie mozna kopiowac w locie, na jednej szmacie ???

Robie tak dosc czesto i spox chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Da sie, ale jest niezalecane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAID jest dobry...ja tez zaluje ze nie dolozylem do wersji mojej plytki z RAIDEM :( bo mam cd-rom nagrywarke i dysk ATA66 i planuje jeszcze kupic Dysk ATA100 wiec nie wiem jak to wszystko bedzie sie krecic...ale jakis czas temu kupilem sobie kontroler ATA100 wiec moze nie bedzie tak zle jak podlocze dyski do kontrolera a napedy do plytki ?:):):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat
  Cytat

Da sie, ale jest niezalecane.

Wiesz wiele żeczy na tym świecei nie jest zalecane...A mimo to dużo osób stosuje takie ptraktyki i jak widać z dobrym skutkiem czego najlepszym przykładem jest to forum i ogólnie pojmowany O/C :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

to sam sobie odpowiedziales. ja mam aktualnie 3 urzadzenia, a planuje zakup kolejnych trzech - i tu [gluteus maximus], bo nie mam raida :)

Za około 100zł kupujesz kontroler ATA-100 na PCI (używany jeszcze taniej) i masz kłopot z głowy. Zaraz pewnie padnie stwierdzenie, że to przecież zajmuje jeden slot PCI, ale czy to aż tak wielki problem? U siebie mam taki kontroler (Winfast-a), SBLive, sieciówkę, kartę video i został mi jeszcze jeden wolny slot, którego i tak pewnie wogóle nie wykorzystam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, ja doplacilem do Raida i nie zaluje... robienie stripa nie ma sensu, za duze ryzyko, za malo korzysci... za to gdy ma sie 4 urzadzenia to jest jak w raju... kazde pracuje jako master. i jeszcze jedno. gdy masz dwa dyski nie mieszajac w boot sectorze (nie instalujac w nim bootloadera) mozesz posadzic na kazdym hdd osobny system... wchodzisz do biosu kontrolera i wybierasz, ktory dysk ma byc bootujacy - polecam zwlaszcza w kombinacji win98 i wi2k/winXP (kazdy wie jaki jest problem instalowac win98 przy zainstalowanym juz win2k lub xp).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

heh, ja doplacilem do Raida i nie zaluje... robienie stripa  nie ma sensu, za duze ryzyko, za malo korzysci... za to gdy ma sie 4 urzadzenia to jest jak w raju... kazde pracuje jako master. i jeszcze jedno. gdy masz dwa dyski nie mieszajac w boot sectorze (nie instalujac w nim bootloadera) mozesz posadzic na kazdym hdd osobny system... wchodzisz do biosu kontrolera i wybierasz, ktory dysk ma byc bootujacy - polecam zwlaszcza w kombinacji win98 i wi2k/winXP (kazdy wie jaki jest problem instalowac win98 przy zainstalowanym juz win2k lub xp).

Dobra wszystko pieknie tylko wiesz trzeba mieć te kilka dysków żeby sie tak pobawić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

skoro jest okolo 100 zł droższa mam na myśli np. abita kx7 333????/

Raczej nie mam zamiaru podłączać do  płytki powyżej czterech urzadzeń.

Wszyscy tak mówią ... raczej nie mam zamiaru ... a potem biadoli sie że może jednak było warto kupić :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Raczej nie mam zamiaru podłączać do  płytki powyżej czterech urzadzeń.

Jak RAID wykorzystywalbym tylko do laczenia twardych.

Do innych urzadzen to se mozna kontroler kupic, przynajmniej komp bedzie szybszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

to sam sobie odpowiedziales. ja mam aktualnie 3 urzadzenia, a planuje zakup kolejnych trzech - i tu [gluteus maximus], bo nie mam raida :)

Za około 100zł kupujesz kontroler ATA-100 na PCI (używany jeszcze taniej) i masz kłopot z głowy. Zaraz pewnie padnie stwierdzenie, że to przecież zajmuje jeden slot PCI, ale czy to aż tak wielki problem? U siebie mam taki kontroler (Winfast-a), SBLive, sieciówkę, kartę video i został mi jeszcze jeden wolny slot, którego i tak pewnie wogóle nie wykorzystam.

RAID na plycie tez jest urzadzeniem dzialajacym na zasadach PCI. Czasem trudno polaczyc to wszystko (Muza, TV, Modem). Zreszta zawsze sa jakies obostrzenia co do obsadzania konkretnych slotow PCI przy wlaczonym RAID-zie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Raczej nie mam zamiaru podłączać do  płytki powyżej czterech urzadzeń.

Np . Shuttle na tym samym chipie + HP i jest super cena spr. sam 8) a i wydajność dobra w światowej czołówce na 5 pozycji na ok. 18 płyt rekomendowanych przez AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAID super sprawa a Abit KX7-333 Raid jeszcze lepiej sam mam tą płytę nie żałuje ani grosza - płyta zajebiście stabilna. Pamięci samsunga chodzą mi teraz na 205 i tak samo FSB na 205. Pamieci idą bez podnoszenia napięcia i przegoniły OCZ DDR 400 :). Najprawdopodobniej jak poprawie WB i dodam obieg na pamięci i chipset wstaną jeszcze więcej :). mam teraz 2 dyski ATA100 BIV 40 Gb ale nie są w raidzie, nagryware, cdroma, zipa i stary dysk 4,3 gb na przenosiny filmów i empeczy i wsio działa idealnie :). Polecam bo wydatek tych 100 zł jest opłacalny - choćby wpada kumpel z dusiem a ty już masz 4 kanały zajęte i trzeba się bawić w przekładanie i odpinanie a tu problema nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...