Skocz do zawartości
Opas

ASUS I ODCZYT TEMPERATUR????

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam pytanie do userów ASUSÓW odnosnie temperatur podawanych przez czujniki na plycie

cos wyczytalem ze sa one zanizone,

mam plyte p4pe na 845pe, podpialem dodatkowa czujke temp. pod

gniazdko na plycie, która zalozylem na radiator na mostku i mam tak:

- cpu idle/stress 32/40c

- mobo 24/25 czyli tyle ile w pokoju :), praktycznie stoi w miejscu

- na radiatorze mostka 42/48, tyle ze jak sie dotknie radiatora paluchem to jest prawie zimny :)

odczyty sa z mobo monitora 5, temperatury na niekreconym p4b 2,4 ghz

teraz tak,badal ktos z was tego samego procka na dwoch roznych plytach

tzn na jakiejs innej w na ktorej ocdczyty sa w miare miarodajne i na asusie? o ile asus moze zanizac te temperatury? albo na ile sa one wierygodne?

aha proc jest chlodzony wodą :), bede go za chwile krecil to zobacze na ile sie temperaturki zwieksza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem kiedys XP2400+ na MSI KTV i na ECS-ie tem byly rozne przy tych samych ustawieniach. Ha tak mam kolo 34 C i nie czuje ciepla na radiatorze. Wiec twiedze ze temp sa dobre. A temp na radiatorze nigdy nie rowna sie temp proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde cos mi sie zdaje ze na p4pe czujnik temperatury tzw case jest gdzies daleko od wszystkiego co sie grzeje :) a nie jak na innych plytach pod albo obok socketa, bo temperatura na nim stoi w miejscu :) a na moim starym abicie szła w gore razem z procem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zainstalowaniu programu MBM 5 pokazywane temperaturki powinny być bardziej realne (testowałem to na płycie MSI 865PE Neo2-P). Przed zainstalowaniem MBM 5, program monitorujący pokazywał zawsze temperaturę o ok. 10*C wyższą, ale dziwne było to, że temp. ta była zawsze mniej więcej na tym samym poziomie (ok.50*C) a radiator był zimny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde cos mi sie zdaje ze na p4pe czujnik temperatury tzw case jest gdzies daleko od wszystkiego co sie grzeje :) a nie jak na innych plytach pod albo obok socketa, bo temperatura na nim stoi w miejscu :) a na moim starym abicie szła w gore razem z procem

No to bardzo dziwne, ja także mam P4PE i temp mobo stale sie zmienia (rośnie) dochodzi nawet do ponad 40 stopni (mam zalmana 80D pasywnego).

A gdzie można podpiąc dodatkową czujkę na płycie bo jakoś tego nie wykryłem? No i skąd ją ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi