Skocz do zawartości
raki

Co to jest błąd językowy?

Rekomendowane odpowiedzi

bledem jezykowym nazywamy nieumiejetne zastosowanie zasady gramatycznej , fonetycznej .

Jest roznica pomiedzy bledem a pomylka .

Blad wynika z niewiedzy ucznia i nie jest on w stanei poprawic sie gdyz ma zbyt mala niewystarczajaca wiedze ,.

Natoimiast pomylka jest zwyklym przejezyczeniem sie wynikajacym ze stresu badzinnego czynnika . Uczen jest w stanie poprawic sie gdyz posiada odpowiednia wiedze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym polecal zakupienie jakiechs Encylkopedii PWN ;)

Pozdrawiam Harry :)

A ja słownika poprawnej polszczyzny, bo encyklopedia nie ma nic wspólnego z wiedzą językową.

BTW: to "Pozdrawiam Harry" masz pod jakimś skrótem klawiaturowym? :P

bledem jezykowym nazywamy nieumiejetne zastosowanie zasady gramatycznej , fonetycznej .

Tak samo jak niezastosowanie.

Blad wynika z niewiedzy ucznia i nie jest on w stanei poprawic sie gdyz ma zbyt mala niewystarczajaca wiedze ,. 

Natoimiast pomylka jest zwyklym przejezyczeniem sie wynikajacym ze stresu badzinnego czynnika . Uczen jest w stanie poprawic sie gdyz posiada odpowiednia wiedze .

Błąd językowy jest błędem niezależnie od przyczyny zaistnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym polecal zakupienie jakiechs Encylkopedii PWN ;)

Pozdrawiam Harry :)

A ja słownika poprawnej polszczyzny, bo encyklopedia nie ma nic wspólnego z wiedzą językową.

BTW: to "Pozdrawiam Harry" masz pod jakimś skrótem klawiaturowym? :P

Tak samo jak niezastosowanie.

Błąd językowy jest błędem niezależnie od przyczyny zaistnienia.

Ad.2 owszem

Ad.3 owszem Pomylka rowniez jest pomylka niezaleznie od przyczyny zaistnienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. Ale jak ktoś się myli, znając poprawną formę, to i tak popełnia błąd językowy. :)

wiesz to tez zalezy , w jezyku mowiionym jest to o wiele latwiej mozliwe do sklasyfikowania ze wzgledu na mozliwosc poprawienia sie

w jezyku pisanym juz nie i tutaj wszystko konczy sie na bledzie , stety albo niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o klasyfikowanie przyczyn -- o tym właśnie napisałam na początku. To, że np. ktoś najpierw się przejęzyczył i podał złą formę wyrazu, a zaraz potem poprawił, nie zmienia faktu, że popełnił błąd językowy -- samodzielnie skorygowany.

Język mówiony obfituje w błędy językowe i część z nich jest usprawiedliwiona (ale nadal są to błędy :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o klasyfikowanie przyczyn -- o tym właśnie napisałam na początku. To, że np. ktoś najpierw się przejęzyczył i podał złą formę wyrazu, a zaraz potem poprawił, nie zmienia faktu, że popełnił błąd językowy -- samodzielnie skorygowany.

Język mówiony obfituje w błędy językowe i część z nich jest usprawiedliwiona (ale nadal są to błędy :P).

nie dojdziemy do porozumienia

ja mam swoja wizje ty swoja

i niech tak zostanie : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi