Skocz do zawartości
lobo0

Geforce FX5200LP????

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanko.

Mam mozliwosc kupic Geforce FX5200LP za 130 zl. Chcialbym zasiegnac rady expertow czy jest sens. Nie mam pojecia co to za karta ilu bitowa, ilu megowa. Jedyne co wiem to to ze nazywa sie FX5200LP.

Prosze o jakies komentarze.

dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeżeli potrzebujesz karty do pracy z wordem, excelem lub jakimś programem do księgowości, to bierz, aczkolwiek już wolałbym stareńkiego matroxa albo radka 7000

2. Jeżeli szukasz ekstrawaganckiego przycisku do papieru/niecodziennego breloczka/czegoś, czym można obciążyć zwisający z sufitu sznurek/nietuzinkowej altrernatywy dla płaskich kamieni przy puszczaniu kaczek po wodzie - to tak, bierz tą kartę i się nie zastanawiaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za ladne wytlumaczenie :D

mam ta karte na testy w domu (64 bity,128DDR 6ns)na sterach 43.45. SBA i FW on.

z opcjami ustawionymi na performance w 3Dmarku01 wyciskam 3993 na defalutowych zegarach :roll:

w riva tuner nie moge uaktywnic zmiany czestotliwosci zegarow, na wszystkich poprzednich kartach dalo sie to zrobic a na tej nie, co to moze byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za ladne wytlumaczenie  :D  

mam ta karte na testy w domu (64 bity,128DDR 6ns)na sterach 43.45. SBA i FW on.

z opcjami ustawionymi na performance w 3Dmarku01 wyciskam 3993  na  defalutowych zegarach  :roll:

w riva tuner nie moge uaktywnic zmiany czestotliwosci zegarow, na wszystkich poprzednich kartach dalo sie to zrobic a na tej nie, co to moze byc.

Tyle to ja wyciągam na GF4MX 420 128bit 64SDRAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie róbcie sobie jaj, wprawdzie 64 bity ale za taką cenę to się nie zastanawiaj. Co do podkręcania to podaj jakie masz defaultowe częstotliwości. Ja miałem 64 bitowego Gainwarda z 6ns pamięciami -chodził na 280/420.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3dmarku01 4973 pkt

To bardzo dobry wynik jak na taką kartę i taktowanie, mój najwyższy to było ok.5300, wychodzi na to ,że pamięci Gainwarda niby takie same ale lepsze. Zmień stery na 52.16, ściągnij nVHardPage i włącz tam AGP, ściągnij też Expert Tool 3.14 i wtedy spróbuj jeszcze podkręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki jacex - dzieki Tobie pobawilem sie troche ta karta i nie wiem co sie stalo ale teraz pamieci moga chodzic az na 266MHz@489MHz a rdzen 250MHz@285MHz i pobawilem sie troche programikami i wyciagnalem w 3DMarku2001 6845pkt na standardowym chlodzeniu.hmmm wiec chyba nie jest tak zle jak na 64 bity za 130 zl?? co o tym myslicie??

ponizej screen

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej się nie myli, starsze wersje myliły sie ale na korzyść tzn. 64bity rozpoznawały jako 128. Czy ten wynik masz na default tzn. 1024x768 ? Czy pamięci to na pewno 6ns? Takie pamięci powinny teoretycznie podkręcać się tylko do ok 333, max 350.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm dla mnie to tez jest zastanawiajace. moze dlatego na poczatku nie chcialy chodzic wiecej bo bawilem sie timingami w riva tuner a pozniej krecilem przez zakladke overclocking przy zakladce steroniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzymy i bez screenów. Nie mówiłeś wczesniej , że masz nieźle podkręcony procek, może tu tkwi tajemnica? Tak czy inaczej należą się słowa uznania! Napisz jeszcze jak Ci chodzi AGP.

p!Ck3r, na Twojej dużo więcej nie wyciągniesz bo nie masz obsługi dx9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy procek i szyna maja taki duzy wplyw na wynik ale szczerze mowiac jestem mile zaskoczony podkrecalnoscia tej karty (a przynajmniej pamieci) zaraz sie biore za jakies konkretniejsze chlodzonko dzo niej i wtedy zobaczymy jak pojdzie :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi