slovly Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 witam Chcialbym sie dowiedziec czy ktos mial juz taki problem. Otóz Partition Magic widzi, tworzy ext2/3 ale nie potrafi zmienic rozmiaru tej partycji. Próbowałem jeszcze Acronis OS Selector 8.0. Pisze w opisie ze zmienia daje zeby zmienil pojawia sie ostrzezenie ze bede musial w lilo pogrzebac po zmianie, jak daje OK to pisze: unsupported FS version (chyba File System). (ps nie musi być windows moze być dos, ostatecznie linux) so heeeeelp. :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 Nie rozumiem, czemu akurat pod Windows chcesz zmieniac wielkosc partycji linuksowej. Toz to chyba logiczne, ze do takich operacji newralgicznych lepiej uzywac natywnych programikow a najlepiej w ogole tego nie robic ;-) http://ext2resize.sourceforge.net/ - pierwszy link, ktory wyplulo google... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slovly Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 poniewaz mam 2 serwery na linuxie ale czesto sie zdarza ze wylaczaja prad w molej okolicy i juz kilka razy mi sie zdarzylo ze linux nei wstal. Wiec zrobilem sobie obraz Northon Ghostem calych dysków (z partycjami) do pliku i jest ok. ALE mam 2 rózne dyski 1GB i 2GB wiec 1. 2GB->1GB być moze Norton Ghost przytnie partycje jak bede kopiowac 2. 1GB->2GB no oka ale chcialbym wykorzystać wolne miejsce. 3. wolalbym to jednak pod winda lub dosem. Miał ktos moze z czyms takim do czynienia :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Moze po prostu uzbieraj na jakis maly ups? :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 a tak nawiasem mowiac, skoro wiesz, ze czesto prad siada to czemu nie uzywasz czegos lepszego niz ext2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slovly Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 no chyba bede musiał sie rozgladnać za jakims innym ale to chyba nie zalatwi problemu do konca :? . Co o tym myślicie i co zamiast ext2 proponujecie :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 poszuka,j bylo chyba kilka razy na forum. ja sam uzywam reiser'a, wczesniej ext3. co prawda ostanio mialem problemy ktorych zrodla nie jestem pewny (moze badblocki, nie mialem czasu sprawdzic), ale i tak polecam reiser'a :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Ext3 i data=journal. To w zasadzie najlepsze dostepne w tej chwili rozwiazanie w zakresie systemow plikow z dziennikiem transakcji. ReiserFS jest szybki przy operacjach na malych plikach, ext3 zapewnia teoretycznie lepsza ochrone danych (przy trybie data=journal). Nastepna wersja systemu Hansa Reisera to Reiser4. Ma byc jeszcze szybszy i oferowac pelny journaling jak ext3. Jest jeszcze XFS i JFS. Tutaj jest dosc przyjemne opracowanie omawiajace systemy plikow z journalem: http://www-106.ibm.com/developerworks/libr...brary/l-fs.html. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...