Skocz do zawartości
Guma'

Radeon - czym kręcić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytaj sobie to co napisalem w post Zkąd bios do Radeona 8500????. Tam wytlumaczylem sposob w jakim ja to robilem.

A co do krecenie. To wszedzie pisza ze nie powinno sie krecic jaka kolwiek karte wiecej niz o 5 procent. Tzw. Jesli masz Radeona z 275Mhz pamiecia to nie powinienes go pociagnac wiecej niz 288Mhz.

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj sobie to co napisalem w post Zkąd bios do Radeona 8500????. Tam wytlumaczylem sposob w jakim ja to robilem.

A co do krecenie. To wszedzie pisza ze nie powinno sie krecic jaka kolwiek karte wiecej niz o 5 procent. Tzw. Jesli masz Radeona z 275Mhz pamiecia to nie powinienes go pociagnac wiecej niz 288Mhz.

:lol:

co to za zasada ze tylko o 5%??

mam nadzieje że to tylko dowcip :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie to piszą?? Producenci nie zalecaja kręcić, a na tym forum itp. mówia z tego co ja wiem kręcić ile sie da i ile sprzęt wytrzyma :D..

Kręcic ile się da... 5 % to żadna zasada dla mnie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie to piszą?? Producenci nie zalecaja kręcić, a na tym forum itp. mówia z tego co ja wiem kręcić ile sie da i ile sprzęt wytrzyma :D..

Kręcic ile się da... 5 % to żadna zasada dla mnie. :)

Dla mnie jest zasada 5 %. 5% poniżej max wytrzymałości każdego elementu... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

Dla mnie jest zasada 5 %. 5% poniżej max wytrzymałości każdego elementu... :twisted:

Ja schodzę niżej : 2 MHz poniżej max wytrzymałości każdego elementu :D

A skąd znacie maxymalną wytrzymałość...?? To tylko teoria, w praktyce jest bardzo różnie !! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

Ja schodzę niżej : 2 MHz poniżej max wytrzymałości każdego elementu :D

A skąd znacie maxymalną wytrzymałość...?? To tylko teoria, w praktyce jest bardzo różnie !! :)

2MHz niżej ustawień przy których wystepują artefakty , przycięcia obrazu itp. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O 5% zasadzie to wielokrotnie czytalem na rozych stronach internetowych ktore zajmuja sie analiza hardware-u komputerowego. Wedlog tych stron 5% regula zapewnia to ze karta graficzna nie zostanie uszkodzona od overclocking-u. Szczegolnie karty nowej generacji typu GF4 Ti4600 i Radeon 8500 sa bardzo podatne na uszkodzenie poniewaz fabrycznie te karty sa juz bardzo zoptymizowane. Jesli chodzi o "extreme oveclocking" tzw zakladanie dodatkowych kulerkow na pamiec i GPU to pewnie ta regula sie tutaj nie liczy. Tak swoja droga to sam uszkodzilem Radeon 8500 Retail 275/275 bo za bardzo go ciagnalem. Pamiec padla.

Tutaj sa tego rezulaty. Takze mysle ze 5% jest dobra granica aby sie czymac szczegolnie ze za wiele i tak sie nie zdobedzie przez overclocking.

Dołączona grafika[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi