Skocz do zawartości
nrl

Resident Evil 4

Rekomendowane odpowiedzi

Sialala i Rockers.Ja do takich gier nie uzywam myszki bo po co? Jesli w jakis tytul latwiutko grac na konsoli i nie jest to fpp to na pececie sama klawiatura bez myszy granie jest rownie proste co obsluga panienki.Poza tym wiekszosc uzytkownikow tego forum ma pady wiec w czym problem.Ja tez mam,ale wygodniej mi grac na samej klawiaturce,myszki nie uzywam do gier takich jak RE a takze SH (rowniez ten sam gatunek),TR,PoP,Rune,Severance,American Alice (tu wyjatek stanowia bosy) i setek TPPkow bo jest mi ona nie potrzebna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sialala i Rockers.Ja do takich gier nie uzywam myszki bo po co? Jesli w jakis tytul latwiutko grac na konsoli i nie jest to fpp to na pececie sama klawiatura bez myszy granie jest rownie proste co obsluga panienki.Poza tym wiekszosc uzytkownikow tego forum ma pady wiec w czym problem.Ja tez mam,ale wygodniej mi grac na samej klawiaturce,myszki nie uzywam do gier takich jak RE a takze SH (rowniez ten sam gatunek),TR,PoP,Rune,Severance,American Alice (tu wyjatek stanowia bosy) i setek TPPkow bo jest mi ona nie potrzebna

Wiem, ze temat jest o RE4 - ale dyskusja zboczyla lekko na kwestie sterowania. I tu mam pytanie: jak sobie wyobrazasz zastapienie drazka i guzikow analogowych klawiatura? Z tego co sie orientuje, to nie ma jeszcze klawiatur z mozliwoscia rozpoznania 255 roznych stopni nacisku (jak to maja pady od XBoxa, PS2, Gacka chyba tez). Nie zrozum mnie zle - nie zamierzam nikogo przekonywac na sile do przerzucenia sie na pady - ale klawiatura to najbardziej prymitywny kontroler do gier jaki mozna sobie wyobrazic. No i sprobuj zagrac na klawiaturze w Pro Evolution Soccer. A Silent Hilla - jak pisalem wczesniej - to sobie kompletnie nie wyobrazam bez pada. Chocby z powodu wibracji w padzie. To samo sie zreszta tyczy serii Resident Evil, Devil May Cry, czy wszelkich Tekkenow. W Tekkena tez sie lepiej gra na klawiaturze? Klopot z padem jest taki, ze trzeba sie nauczyc z niego korzystac - szczegolnie z analogow. Bo w wiekszosci gier naprawde odczuwalna jest roznica miedzy wychyleniem galki delikatnie a do konca. W Silent Hill 2-4 po wlaczeniu opcji "Always run" korzystajac z analoga mozemy nadal chodzic powoli. O wygodzie grania na padzie z dala od monitora nie bede pisac, bo to banal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sialala - dla mnie np analogi sa nie wygodne a silent hille przeszedlem, wszystkie tylko na klawie.Wyjatkiem jest czesc czwarta,ale tam gram myszka tylko w tytulowym the room.Po wyjsciu stamtad odrazu przechodze w 100% na klawe i 0 myszki i jakos nie mam problemow z kątami chodzenia.Wystarcza mi 4 rogi,do gory,na dol,w lewo i w prawo.Kazda gra wychodzi mi bez problemow grajac w ten sposob a anlog jest dla mnie nie wygodny bo poprostu palce mi sie wyslizguja z analogow,poza tym padem nie wykonam takich namewrow jakie mam wycwiczone na klawie.Klawa posluzy ci do kazdej gry a takiego fppka nie pograsz.Szczescie,ze RE nie jest fppkiem,wiec nie musze tam uzywac myszki.Mam nadzieje,ze czesc czwarta bedzie rownie dobra jak poprzednie i w kwestii sterowania nie bede potrzebowal smiesznej myszki ani pada - amen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sialala - dla mnie np analogi sa nie wygodne a silent hille przeszedlem, wszystkie tylko na klawie.Wyjatkiem jest czesc czwarta,ale tam gram myszka tylko w tytulowym the room.Po wyjsciu stamtad odrazu przechodze w 100% na klawe i 0 myszki i jakos nie mam problemow z kątami chodzenia.Wystarcza mi 4 rogi,do gory,na dol,w lewo i w prawo.Kazda gra wychodzi mi bez problemow grajac w ten sposob a anlog jest dla mnie nie wygodny bo poprostu palce mi sie wyslizguja z analogow,poza tym padem nie wykonam takich namewrow jakie mam wycwiczone na klawie.Klawa posluzy ci do kazdej gry a takiego fppka nie pograsz.Szczescie,ze RE nie jest fppkiem,wiec nie musze tam uzywac myszki.Mam nadzieje,ze czesc czwarta bedzie rownie dobra jak poprzednie i w kwestii sterowania nie bede potrzebowal smiesznej myszki ani pada - amen

nie chce się z tobą spierać , ale jak bez myszki bedziesz celował ? przecież ta gra polega na jak najdokładniejszym celowaniu :) do tego są momenty ze trzeba iść bardzo cicho i wtym analogi bardzo pomagają bo sobie regulujesz prędkość. Bez myszki napewno się nie obejdzie, a o dobrym padzie z wibracjami nawet nie wspomne.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce się z tobą spierać , ale jak bez myszki bedziesz celował ? przecież ta gra polega na jak najdokładniejszym celowaniu :) do tego są momenty ze trzeba iść bardzo cicho i wtym analogi bardzo pomagają bo sobie regulujesz prędkość. Bez myszki napewno się nie obejdzie, a o dobrym padzie z wibracjami nawet nie wspomne.....

A jednak skonczylem w taki sposob te gry i jak ja to zrobilem ?? Przeciez w residencie masz guzik od auto namierzania.Poco mi tam myszka.W moim przypadq to jest "N".Naciskam "N" - koles mi namierza na postac a "M" strzelam."B" natomiast sluzy mi do biegania.Potem mam tylko "TAB" do inventory i "A" do mapki.To wszystko, po co mi inne guziki,po co mi jakies celowanie myszka,skoro mam auto namierzanie ? W Residencie z tego co pamietam (w czesci 1,2,3) chodzenie powoli to bylo chodzenie bez biegania,czyli zwykla strzalka,a z reguly przez caly czas sie biegalo czyli chodzilo sie z (w moim przypadq) przycisnietym "B" - proste :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hydro2

sprytnie to przechodziłeś :)

tylko w czwartej części celuje się w rózne miejsca, czasami są takie potwory, że musisz mieć specjalne okulary i przez nie widać miejsca w które trzeba trafić drania. Wiec precyzja strzalu to podstawa ukonczenia tej gry. nie masz żadnego auto celowania. Sa mnichowie którzy mają metalowe maski i musisz celować poniżej aby ich zabić.

Bez myszki chyba jednak nie dasz rady ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mowi, ze da rade, to na pewno da. Najwyzej ustawi sobie celowanie (prawa galeczka jak mniemam?) na klawiaturze numerycznej. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hydro2

sprytnie to przechodziłeś :)

tylko w czwartej części celuje się w rózne miejsca, czasami są takie potwory, że musisz mieć specjalne okulary i przez nie widać miejsca w które trzeba trafić drania. Wiec precyzja strzalu to podstawa ukonczenia tej gry. nie masz żadnego auto celowania. Sa mnichowie którzy mają metalowe maski i musisz celować poniżej aby ich zabić.

Tak samo jest w Alone in the dark 4,ze musisz celowac w rozne miejsca :) Tam tez wymyslilem na to patent (skonczylem gre Harbym <--- dobrze to napisalem ?:))

W takim wypadq ustawiam na ruch w gore i dol guzikiem "numpad0".Przytrzymujac go wraz z "N-em" obracam strzalki :) W ten sposob trafie gdzie chce a guziki mi sie nie beda mylic.Jesli natomiast nie bedzie tam takiego guzika w wersji na peceta - wowczas wyjatkowo w momentach,gdzie trzeba trafic "ziomka" gdzie indziej niz w klate - uzyje myszki,ale licze na tworcow,ze mnie nie zawioda z tym guzikiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bosko, auto celowanie :-? i dodatkowo nie zauważyłem w re4 żeby było można chodzić z różną prędkością. Idziesz albo wciskasz przycisk i biegniesz, to wszystko. Widzę Hydro, że lubisz gry o minimalnych wymaganiach dla gracza. Najlepiej wcisnąć "b" i gra sama brnie do przodu a na koniec masz "high score". :D Na dodatek daje się wciągnąć w dyskusje o "niczym". Ale daje już sobie i Wam spokój, życzę owocnych dywagacji na temat gry, która się jeszcze nie ukazała na pc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubie gry proste i typowo konsolowe,a nie jakies strategie,ekonomiczne czy nie wiem jakie.Dla mnie gra komputerowa musi dostarczac mi rozrywke,na ktora licze w najnowszej odslonie RE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

umre z tym gosciem :lol: prosze was nie prowokujcie go bo z kazdym jego postem zblizam sie do swiatelka w tunelu ...

re4=pad :)

re4=klawiatura :cry:

i tyle :wink:

Co masz na mysli ?? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze Cie hydro skoncz wszystkich podburzac na kazdy post uzytkownikow typu "Nie moge sie doczekac gry", Twoj brzmi tak "No ja też nie ale tylko na PC bo bedzie lepsza grafa i PC the best, a sterowanie to wogle PC the best". Wszystkie off topy w tym temacie zaczynaja sie od Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyluzujcie... jak ktoś pisze ze z reguly nie gra w gry które nie sa oznaznaczone numerkiem ( z sowjich własnych powodów), po czym przynzmaje sie ze sam gry numeruje (ni jak do zamysłu trowców), to nie nalezy brac jedgo postów powarznie (bo jak jenda wypowiedz zaprzecza druga, to w dyskusje sie nie ma w co wdawać)

Edytowane przez burro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze Cie hydro skoncz wszystkich podburzac na kazdy post uzytkownikow typu "Nie moge sie doczekac gry", Twoj brzmi tak "No ja też nie ale tylko na PC bo bedzie lepsza grafa i PC the best, a sterowanie to wogle PC the best". Wszystkie off topy w tym temacie zaczynaja sie od Ciebie.

Najpierw trzeba umiec czytac ze zrozumieniem a potem sie wypowiadac,a moj brzmi tak dlatego,ze wole pograc sobie na kompie bo ma lepsza grafike i jestem przyzwyczajony do klawiatury,chodz nie patrze tak na grafike jak niektorzy,ale jesli mam wybierac to zdecydowanie wole pograc w residenta na piecu,a to,ze nie mam konsoli to swoja droga - z oczywistych powodow,mimo ze wole gry jakie zostaja wydane na konsoli,ale chce je na pececie proste.Godze jedno z drugim Edytowane przez hydro2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem kupic GameCube'a ale ze nie mieli, wiec zainwestowalem w Residenta 4.

I kilka spostrzezen z gry:

1. Wykluczam sterowanie myszka - chyba, ze tylko do rozgladania sie (dzialanie jak prawej galki analogowej)

2. Klawiaturowcy w tego Residenta sobie nie pograja (sterowanie/celowanie) - nie ma bata! Na padzie ciezko bylo mi sterowac.

3. hydro2 - nie wiem, czy grales w najnowszego Residenta. Otoz sterowanie tam wyglada nastepujaco: lewy analog - lewo/prawo - obrot bohatera. gora/dol - ruch do przodu/do tylu. Biega sie z wcisnietym kwadratem/kolkiem, celuje wciskajac R1 i potem celujesz lewa galka - nie masz wtedy zadnej mozliwosci ruchu!

4. Gra - MASAKRA! Nastrojowy poczatek, pozwalajacy pogodzic sie z tym, ze bedziemy mordowac TABUNY wiesniakow - a potem krew, krew, krew! Nawet krowe mozna zarznac ;)

5. Fabula - jestem dopiero przy piatym rozdziale (urodzinowy weekend ;)) i jak na razie - wciaga! Nastroj, klimat, tejemnica, do tego listy lezace tu i owdzie... Przypomina mi sie pierwszy Resident - i mimo, ze gry sa zupelnie rozne - to jednak grajac w 4-ke czuje podobny powiew swiezych pomyslow, co przy grze w jedynke.

6. Lewy analog jest troche po macoszemu potraktowany - nie ma roznicy czy wychyla sie go na maxa, czy lekko - a szkoda, bo sterowanie ala Silent Hill byloby IMHO lepsze. Jak na razie jedyny minus, bo grafika...

7. Na 29" LCD w 60Hz grafika prezentuje sie wprost OSZALAMIAJACO! Nie ma wprawdzie dynamicznych cieni, pixel shaderow itp, jest za to to, co byc powinno: realizm i sugestywnosc. Czuje sie te lasy, chaty, podziemia. I w trakcie gry nie zauwazam (co mialo miejsce w kazdej innej grze na PS2 od czasu do czasu) uproszczen/utraty szczegolow z powodu niskiej rozdzialki.

8. Dzwieki i muzyka - trzymaja klase. Tutaj zaden Resident nie zawiodl.

Podsumowanie: IMHO (czyli moim skromnym zdaniem - zebym nie zostal napadniety) wersja na PC moze tylko stracic w stosunku do konsoli. Wyzsza rozdzialka spowoduje, ze obraz bedzie bardziej sterylny - ergo: zmniejszy klimat. Do tego na PS2 wystepuje swoiste rozmycie - ciezko mi to wyjasnic, trzeba by to zobaczyc. A cos takiego na PC mocno obciaza karte graficzna (kto gral w Silent Hill The Room na PC i pamieta akcje z kluczem wykopanym pod drzewkiem i nastepnie powtarzajacy sie park, ten powinien skojarzyc) - ale moge sie mylic.

Ogolnie panowie PCtowcy z padami: jest na co czekac!

BTW: ktos jest w stanie podac wszystkie czesci RE wraz z platformami na ktore te gry wyszly? Bo chyba sobie skolekcjonuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem,ze grales na PS2? Czy moze na x-a

PS2 - na Xa RE nie ma chyba? Poza tym ten fragment chyba o tym mowi dosc dobitnie: "co mialo miejsce w kazdej innej grze na PS2 od czasu do czasu"

Chociaz faktem jest, ze mam obie konsole :)

Edytowane przez sialala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW: ktos jest w stanie podac wszystkie czesci RE wraz z platformami na ktore te gry wyszly? Bo chyba sobie skolekcjonuje

ja znam wszystkie ale nie chce mi się wymieniac, dodam tylko, że wszystkie części skonczyłem i jestem wielkim fanem RE

Polecam ci tą strone http://www.mwrc.resitez.pl/News/News.php

jest tam też wspaniałe forum, napewno stamtąd dowiesz się wszystkiego co chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rockers - dzieki!

Mimo sterowania,bardzo mnie zacheciles do tej gry..... mmmmm,kiedy to bedzie na nasze blaszaki :(

Nie zrozum mnie zle. Sterowanie nie jest ZLE. Jest dosc specyficzne i trzeba sie do niego przyzwyczaic, przestawic. To nie jest platformowka/zrecznosciowka (no bo chyba jednak nie?), wiec i steruje sie inaczej niz w takim GTA czy nawet Silent Hill. Po godzince wchodzi w krew i nie myslisz o nim nawet przez moment. No i dzieki takiemu a nie innemu systemowi sterowania... no coz. Albo strzelasz, albo sie poruszasz. Dosc mocno oddzialuje to na gracza. Dawno nie mialem takiej frajdy w wyrzynaniu wszystkiego co sie rusza jak w miejscu gdzie biegl na mnie typ w worku na glowie z pila mechaniczna (za nim horda wiesniakow - na oko z 10, moze wiecej), kilka strzalow w glowe go nieco spowolnily tylko, wiec ucieklem do chaty, a tam: typ wpada do chaty przez drzwi, przez okna wchodza pozostali i w rezultacie nie pozostalo mi nic innego tylko seria z TMP po kolanach a potem dobijanie strzalami w glowe + granat w srodek tego calego towarzystwa. A 3 minuty pozniej, gdy juz czulem sie taki zwyciezki i niepokonany - moja skore uratowala kobieta w czerwonej sukni raniac wielkiego typa, ktory robil ze mna co chcial :D

Ta gierka jest GENIALNA! Akcja az wylewa sie z ekranu telewizora, do tego wszystko podane w takiej konwencji, ze wiekszosc filmow z Hollywood wysiada. Perelka. Na razie sie slinie i belkocze, bo gierka wywarla na mnie ogromne wrazenie - wiec jeszcze cos sie moze zmienic, ale mam nadzieje, ze tak sie nie stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepsze są walki z bosami, przebijają nawet te z MGS3

walka z jednym z bosów w RE4 została uznana za najlepiej zrealizowaną w histori gier, tylko teraz nie pamietam czy to pisalo na IGN ? :)

A ja bossa jeszcze nie mialem... Ale cos czuje, ze sie zblizam... :) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna gra - "no coz. Albo strzelasz, albo sie poruszasz" - imo bzdura. Zupełnie jak w życiu hehehe, lol.

"gdy juz czulem sie taki zwyciezki i niepokonany - moja skore uratowala kobieta w czerwonej sukni raniac wielkiego typa, ktory robil ze mna co chcial" - czyli byłeś niepokonany czy ktoś obijał Ci ryjka ziewając ?

Czepiam się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna gra - "no coz. Albo strzelasz, albo sie poruszasz" - imo bzdura. Zupełnie jak w życiu hehehe, lol.

"gdy juz czulem sie taki zwyciezki i niepokonany - moja skore uratowala kobieta w czerwonej sukni raniac wielkiego typa, ktory robil ze mna co chcial" - czyli byłeś niepokonany czy ktoś obijał Ci ryjka ziewając ?

Czepiam się :)

Polecam nauke czytania tekstu ze zrozumieniem ;)

Gdy juz czulem sie taki niepokonany na ziemie sprowadzil mnie typ, ktory ziewajac obil mi mordke, a zycie uratowala mi panna w czerwonej sukience. Zalapales juz sens zdania? Wykonczylem wiesniakow, poszedlem na gore i zonk. Wpi*rdal i to potezny w najmniej oczekiwanym momencie.

Rozumiem, ze gra, w ktorej mozna jednoczesnie strzelac do wszystkiego co sie rusza, jednoczesnie skaczac z drzewa na drzewo, wlamujac sie do samochodow i do tego otwierajac osiem zamkow i trzy klodki przedstawia wydarzenia z zycia wziete? Bawiles sie kiedys w paint-ball? Probowales kogos ustrzelic biegnac? Bo wyglada na to, ze nie. Zeby wycelowac MUSISZ sie zatrzymac. I nie wierz wszelkim filmom, Max Paynom, Soldierom Fortuny. Nie ma bata. Poza tym - taki typ rozgrywki. Mozesz nie grac.

Zastanawiam sie, czy grales w jakiegokolwiek Residenta albo inna gre w rodzaju survival horror?

edit: zmienione jedno zdanie, zeby mialo sens logiczny ;)

Edytowane przez sialala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bossa jeszcze nie mialem... Ale cos czuje, ze sie zblizam... :) :wink:

e tam, fakt walki są z bossami to naprawdę kawał dobrej roboty, ale wg. mnie nie ma co porównywać do MGS3, tam się troszkę inaczej to odbywa.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Mi podobała się walka z tymi wielkimi trolami (hehe), w której może pomóc pies (o ile nie odstrzeliłeś go na początku gry i wyciągnąłeś mu nogę z sideł), w odpowiednim momencie gdy ten duży burak tarmosił się z psem, naciska się przycisk, Leon wbiega na garba trollowi i kosuje nożem w takie wystające macki na plecach :P

Albo jeszcze jedna walka z tymi trollami, w której można jednego ugotować w lawie :D Świetna sprawa :D

Edytowane przez kiewas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na PC bedzie sie gralo tez na padzie i analogu. Kiedys uzywalem klawy do tego typu gier, ale odkad kupilem sobie pada przekonalem sie, ze popelnialem duzy blad ;)

BTW jest juz jakis oficjalny termin ukazania sie RE4 na pieca?

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi