Skocz do zawartości
kejtu

Zmniejszanie zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

od jakiegos czasu chce zbudowac sobie mala obudowe dla 2 kompa taka zeby mogla stac na biurku obok monitora i nieprzyslaniac mi calego swiata. wsystko jest pieknie tylko ten cholerny zasilacz taki wielki, Czy ktos gdzies spotkal sie z jakism artykulem o kompresowaniu zasilacza?? tak co by byl mniejszych gabarytow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od jakiegos czasu chce zbudowac sobie mala obudowe dla 2 kompa taka zeby mogla stac na biurku obok monitora i nieprzyslaniac mi calego swiata. wsystko jest pieknie tylko ten cholerny zasilacz taki wielki, Czy ktos gdzies spotkal sie z jakism artykulem o kompresowaniu zasilacza?? tak co by byl mniejszych gabarytow.

Masz 2 mozliwosci.

1. Kupic zasilacz 145W jezeli to nie jest wymagajaca konfiguracja. Jest on o wiele mniejszy od normalnego i spokojnie nadawal by sie do czegos takiego.

2. Przy bardziej wymagajacej konfiguracji zdjac gore zasilacza, dociac calosc do wysokoci najwyzszego elementu jaki jest w zasilaczu (kendziory, glowna cewka), zmienic radiatory na bardziej wydajne ale zarazem wplaskie i dorobic jakos wentyl do tego wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakies 2, 3 lata temu widzialem chyba na stronie V-H arta w którym gość upychał zasilacz w obudowę po starym cdromie... 

Gdyby założyć radiatory o niższym profilu, lub je zagiąć i jakoś "położyć" kondensatory to może by się udało...

mozesz dac link bo nie wiem gdzie to jest :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro zaislacz micro atx kupisz juz za niecale 20 zl .... 145 watt

ja taki kupilem bo mialem obudowe microatx bez zasilacza niestety i ten musialem jeszce zmiejszyc bo wystaacy wiatrak wadzil o obudowe wywalilem przelacznik 110/220 spilowalem radiatory i wiatrak wlazl do obudowy zasilki

Na allegro sa tez fajne male zasilacze fsp (fotrona) chyba 180watt calkiem przyjemne ale troche wieksze od tych microatx (dluzsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jo żech wydłubał PCB z zasilatora, wiatrak dałem na zadek obudowy, a rzeczone PCB wisi sobie nad płytą główną i prockiem. I nic, ryra sehr schon, znakiem tego

a) Pentium II jest za głupie na wpływ nieekranowanego zasilatora

B) całe to nawijanie makaronu na uszy o potrzebie ekranowania zasilatora można krowie pod ogon.

Aha, fotek aj dont hew stil. Jak tak dalej pójdzie, to wystąpię w jakimś durnym tok szole pt. "Robienie z gęby cholewy" :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź kup tego fortona, kumpel ma zasilacz 150W i lata na tym celeron 533@800 i GF2Ti, RW, 1HDD, kilka wiatrów, sb live i styka, zero zwieszek.

ten fortonik spokojnie obsłuży każde P2 i P3, duronka jakiegoś czy VIA C3. swojądrogą na kompa biurowego super są te procki VIA bi biorą kilkanaście :!: watów a celeron 2-3 razy tyle. samym radiatorem schłodzisz = cisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakies 2, 3 lata temu widzialem chyba na stronie V-H arta w którym gość upychał zasilacz w obudowę po starym cdromie... 

Gdyby założyć radiatory o niższym profilu, lub je zagiąć i jakoś "położyć" kondensatory to może by się udało...

http://www.virtual-hideout.net/

ale to było tak dawno, że raczej zgaduję :) równie dobrze mogło to być na www.bit-tech.net albo innym serwisie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.virtual-hideout.net/

ale to było tak dawno, że raczej zgaduję :) równie dobrze mogło to być na www.bit-tech.net albo innym serwisie...

no w kazdym bac razie dziekowka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi