Skocz do zawartości
MeHow

Czy kurz moze szkodzic komputerowi?

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jest: co to jest kurz ?

Kurz to moj naskorek, Twoj naskorek, wlosy psa, szczatki zatrutych prusakow, mrowek zza okna, komorow rozwalonych na scianie i innych ciekawostek.

Tak wiec kurz jest fajny i cieply ale uwaga bo czasami moze roznosic wirusy , polecam w takim celu odkurzacz 2002 ver.1.08, ewentualnie najnowszy pakiet upgrade powietrze w sprayu

Ale po co skoro kurz rulez !!! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno urzadzilem male czyszczenie kompa, tzn. wyczyscilem radiator i wentylator z karty graficznej i procesora oraz wentylator z zasilacza i bylem w szoku, jak zobaczylem, ile tam bylo tego kurzu... Bede musial czesciej sprzatac kompa :) (nie byl sprzatany od ponad roku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I oczywiście zaraz po moim najmłodszym bracie ciotecznym...

W każdym razie warto często czyścic wnętrze obudowy z kurzu. Ja robie raz na 2 tygodnie przecieranie kurzu, mało się zbiera i jest czysty.

Cały problem leży w zasilaczu, bo nie można się tam dostać nie rozkręcając go. Ja zrobiłem to dopiero po roku użytkowania i żałuję, że nie wcześniej, tyle tam tego było, że się dziwiłem jakim cudem wiatrak jeszcze chodził, o ile kaszlenie i charczenie można uznać, za działanie wiatraka... po czyszczeniu jest znowu cichutki...

Znajomy ostatnio otworzył przy mnie obudowe z pentka III 550 od nowości nie otwieranego... o zgrozo... to było potworne... nie polecam nikomu tak zakurzonej obudowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam komputery od 10 lat i nigdy nie czyscilem kompa z kurzu (mowie o wnetrzu obudowy), Nigdy mi sie nic nie spalilo. Raz rozkrecilem zasilacz to nawet nie bylo widac co w srodku. Normalnie kleby kurzu. Co zrobilem ? Skrecilem spowrotem zeby sie pobrudzic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mi tez kurz nie przeszkadza inside ale jak sie dostaje do wentylatorka to troche glosniej chodzi.najlepiej na dziurach wlotowych powietrza przykleic jedna warstwe smarkoscierki i po kurzu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mi tez kurz nie przeszkadza inside ale jak sie dostaje do wentylatorka to troche glosniej chodzi.najlepiej na dziurach wlotowych powietrza przykleic jedna warstwe smarkoscierki i po kurzu :)

Heh... ja na starym zasilaczu mialem niezle buty. Dopiero teraz sie okazalo... byl to 200W ... kupilem nowy komp... nowy zasilacz itd. ... no i... teraz sprzedaje zasilacz za 30 zl na allegro... musialem go jednak wyczyscic troche... jak go rozkrecilem to myslalem, ze umre... szkoda tylko, ze kolega mi dmuchnal do srodka... FAJNIE WYGLADALISMY... aha... dla zainteresowanych kupnem rezerwowego zasilacza 200W : http://www.allegro.pl/showitem.php?item=6711603

To byla pora na reklamę LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia pada mi zasilacz i podejrzewam ze jest to wlasnie wina ton kurzu ktore tam sie znajduja poza tym kurz dostaje sie do wiatraczkow spowalniajac ich prace dostake sie do napedow CD przez co wadliwie dzialaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy kurz moze szkodzic komputerowi? Mam caly czas otwarta obudowe ze wzgledu na AthlonaXP 2000+ i jego 58C w stresie. :evil:

JAsne ze tak i to nawet bardzo.Wystarczy ze sprawdzisz sobie miedzy listkami radiatora jesli amsz zbyt kurzu spadnie ci wydajnośc chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...