Grucela Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Mam Celerona 300 A chciałbym się dowiedziec jak i o ile mogę go maksymalnie podkręcić. Chciałbym również dowiedzieć się conieco o podkręcaniu programowo. Licze na szybka odpowiedz z gory dziekuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 ja na swoim starym kompie mam go 300@450 bez dodatkowego chłodzenia , zmieniłem tylko magistrale na 100Mhz , mnożnik bez zmian. Chodzi stabilnie i bez problemowo - jakbym kupił lepsze chłodzenie to napewno więcej bym wyciągnął ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Programami do podkrecania procka c-h-u-j podkrecisz!!!!! Kazdy 300A chodzi minimum na 450 czyli na szynie FSB 100...podejzewam ze nie masz w biosie zmiany napiecia ani fsb! wiec musisz poszukac w sieci ktore piny na slot1 trzeba zamalowac...przez zamalowanie lub zaklejenie tasma klejaca pinow mozna wymusic FSB 100 (pin B21) oraz mozna zmieniac napiecia :) ale tego juz nie pamietam bo masz bardzo duzo konfiguracji nawet do 3.2V :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 u mnie bez problemu ten procek chodzil na 463 na magistrali 103,5 a mialem wtedy plyte asusa p2b (plyta at: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 a jak go podkręciłeś też zaklejałeś czy jakoś napięciem ?? P.S ja mam płyte A-TREND bx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 u mnie bez problemu ten procek chodzil na 463 na magistrali 103,5 a mialem wtedy plyte asusa p2b (plyta at: ) mam dokładnie taki sam sprzęt - znaczy siostra teraz go po mnie odziedziczyła :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Mam Celerona 300 A chciałbym się dowiedziec jak i o ile mogę go maksymalnie podkręcić. Chciałbym również dowiedzieć się conieco o podkręcaniu programowo. Licze na szybka odpowiedz z gory dziekuje. Wystarczyło użyć "szukaj". Ale skoro to twój pierwszy post to masz: http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=...ht=celeron+300a http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=...ht=celeron+300a http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=...ht=celeron+300a http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=...ht=celeron+300a http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=...ht=celeron+300a http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=...ht=celeron+300a http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=...ht=celeron+300a http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=...ht=celeron+300a To powinno wystarczyć... A co do płyty to nie masz przypadkim takiej? http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1023 a jak nie to podaj dokładne oznaczenie (na płycie powinno być gdzieś napisane) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THORGAL Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 No ten to byl swego czasu mistrzem, pokazal Nam co to znaczy podkrecic i jaka z tego powodu jest radocha :) Glupi Intel wypuscil takiego kwiatka a potem jak sie zorientowal to wstrzymal produkcje :) 450 na spoko po zaklejeniu na 100 Mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Przepraszam was bardzo ale nie mam jeszcze zadnego dowswiadczenia z podkrecaniem czy ktos moze mi to posiac bardziej zrozumiale np krok po kroku. dziekuje za wyrozumialosc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Przepraszam was bardzo ale nie mam jeszcze zadnego dowswiadczenia z podkrecaniem czy ktos moze mi to posiac bardziej zrozumiale np krok po kroku. dziekuje za wyrozumialosc Zpróbuj znaleźć jakiekolwiek oznaczenie tej swojej płyty (jaki model to). I wtedy ci napiszę co masz robić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Na poczatek to dobrze bym przejzal płytę , może jest zworka od przestawiania FSb na 100 MHz. Ostatnio takiego kręciłem kolesiowi i tak jak każdy cel 300A poszedl na 450 MHz. Tylko że się skubaniec grzal i koles teraz zakłada lepszy wentyl , bo w grach mu sie wiesza... (poza tym tamten od kurzu juz byl tak zawalony iz za wolno się kręcił :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 dzieki za pomoc fajnie tu na tym forum ;)) nie dam ci teraz dokladnej nazwy plyty bo poszedlem do cafe i zapomnialem ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> z chalup6y nazwy, w kazdym razie to nie jst ta co mi tam do niej link dales mozliwe ze ma ten sam chipset, ale to bnie ta plyta wiem ze mam na niej zworki do zmiany napiecia, to ze to nie moja plyta swiadczy AGP 0 a ja mam pozatym mam wiecej pci chyba z 5. Lada dzien podrzuce ci nazwe plyty. z góry dzięki... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Moja plyta to A-trend Intel 440BX ATC-6220 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Ja co prawda mialem 366 ale 3-seta jest jeszcze lepsza do krecenia wystarczy przestawic zworke, bo nie sadze zeby bios pozwalal na skokowa zmiane mnoznika, na 100 i hulaj dusza bez problemu tak powinien chodzic bez zadbej zmiany napiec musisz tylko znalezs zworke w ksiazce od plyty lub w necie zycze powodzenia :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 A ja mialem zworke na plycie, ktora zmieniala fsb na 100MHz. To byla jazda!!!(Żadnej przyjemnosci z podkrecania:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Moja plyta to A-trend Intel 440BX ATC-6220 Musisz sprawdzić , tak jak wczesniej pisałem jak masz na płycie regulację napięcia zworkami, powinieneś miec równiez (zazwyczaj wtedy jest) zworka od przestawinia fsb opisan jak 66/100 albo overclock,.... itp sprawdx instrukcje do płyty, lub jesli nie masz poszukaj na stronie producenta.. Możesz tez do podkręcenia użyc programu "SOFT FSB" i podkręcać z poziomu windowsa celka gdy np. grasz a gdy pracujesz np. w wordzie możesz mieć 300 mhz.( w soft fsb sa ustwienia do nATRĘTA :D , poza tym to chipset BX czyli soft fsb powinien bez problemu obsłużyc ta płytę). Możesz tez jakbys nie chciał zaklejać (zamalowywać) styku B21 wpisac do autoexeca aby na poczatku startował z soft fsb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Moja plyta to A-trend Intel 440BX ATC-6220 No to znalazłem. http://www17.tomshardware.com/mainboard/98...9/440bx-05.html Czyli jak dobrze zrozumiałem płytka całkiem, całkiem do kręcenia. Pisze że w biosie ustawiamy fsb. Więc wchodzisz do biosu i odnajdujesz coś takiego jak front side bus (zazwyczaj jest to przy ustawianiach związanych z cpu i vcore). Zmieniasz je z 66 Mhz na 100. POnadto musisz jeszcze zmienić takie coś jak cpu/fsb ratio z 1/2 na 1/3. I powinno być wszystko ok. proc wystartuje jako 450. jeśli byłyby jakiekolwiek kłopoty (np. nic się nie włączai cały czas czarny ekran) włącz komputer trzymając insert(przywróci podstawowe ustawienia) lub można to samo zrobić odnajdując na płycie zworkę clear(reset) cmos i przesuwając na chwile w drugą pozycję i z powrotem. Jak masz dalej jakieś kłopoty to pisz. Pamiętaj że musisz zmienić zarówno fsb jak i cpu/fsb ratio. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Nie jestem do końca pewny czy twoja plyta to oferuje ale koles na nATREDZIE (nie pamietam dokładnie modelu, ale cos bardzo podobnego do twojego, chyba model poprzedzający bo na chipsecie ZX) ma w biosie ustwienia 66/68/75/83/100/103/105/112/.... Poszukaj w biosie to powinno tam być... Jeśli masz w biosei 66/68/75/83 i brak 100 FSB wtedy szukaj na płycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 a jak go podkręciłeś też zaklejałeś czy jakoś napięciem ?? P.S ja mam płyte A-TREND bx mialem zworke na plycie do przestawiania trybu na 100 mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 nie mam w biosie (ver 1.1) zmiany na 100 ani na nic innego, w instrukcji mam cos takiego zworka kolo procka i ma 2 mozliwosci ustawienia mysle ze to to mam jeszcze zworki do zmainy napiecia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 nie mam w biosie (ver 1.1) zmiany na 100 ani na nic innego, w instrukcji mam cos takiego zworka kolo procka i ma 2 mozliwosci ustawienia mysle ze to to mam jeszcze zworki do zmainy napiecia Jak ta zworka jest opisana w instrukcji?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 nie mam w biosie (ver 1.1) zmiany na 100 ani na nic innego, w instrukcji mam cos takiego zworka kolo procka i ma 2 mozliwosci ustawienia mysle ze to to mam jeszcze zworki do zmainy napieciaA nie masz w biosie nic związane z fsb, coś tam bus i ustawieniami procka??jkak masz cos to napisz A co do zworki to znajdź jakieś napisy koło niej. MUszą tam być... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Na plycie (w instrukcji) mam cos takiego: 1-2 OPEN 100MHz nazwa to JP11 mam jeszcze cos takiego jak CPU FAN. A w biosie nie mam nic o fsb... prosze o odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Na plycie (w instrukcji) mam cos takiego: 1-2 OPEN 100MHz nazwa to JP11 mam jeszcze cos takiego jak CPU FAN. A w biosie nie mam nic o fsb... prosze o odpowiedz. Tak z tego co widze to jest to zworka od ustawiania 100 MHz (jak masz nie zwarty 1 i 2 styk to masz twedy 100 mhz na fsb , zapewne teraz masz je zwarte) a drugie to gniazdo zasilające wentylator od procka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 mam jeszcze RT2 (Zworki) i Power Fun SW1 Dip swith CPU Core/Bus Freq. itp ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 mam jeszcze RT2 (Zworki) i Power Fun SW1 Dip swith CPU Core/Bus Freq. itp ... Co jest więcej napisane obok tych switchy (lub w instrukcji) CPU Core/Bus Freq??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 mam tam narysowane 4 zworki i tabelke z mnożnikami i z on /off ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 mam tam narysowane 4 zworki i tabelke z mnożnikami i z on /off ... Jest jeszce jakaś zworka?? najprawdopodbniej jest to ta co wczesniej pisałes 1-2 open 100 mhz.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 mam tam narysowane 4 zworki i tabelke z mnożnikami i z on /off ... Jest jeszce jakaś zworka?? najprawdopodbniej jest to ta co wczesniej pisałes 1-2 open 100 mhz.. Tylko czy jak przełączy tą cholerną zworkę (znaczy wyjmie ją) to zmienią się też dzielniki na 1/3 ? zobacz czy masz przy którejś zworce cos takiego jak ratio napisane. A mnożniki możesz sobie darować (w celeronach nie da się ich odblokować). ps. ja sam nie wytrzymałem i podkręciłem kompa w pracy cel466@525 i na razie żadnych problemów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TanneR Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 8O 8O Qrde ile już tego było przeglądarka 8O 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...