Skocz do zawartości
bongoo

ScanWizard

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wielki problem. Na biurku stoi bezużytecznie skaner ScanMaker 3630, a wszytsko przez to, że nie mam do niego płyty z driverami. Na europejskiej stronie mikrotek nie ma takiego modelu, a jak ściągałem z azjatyckich to nie wykrywa tego skanera na nich. Wiem, że do tego typu potrzebny jest ScanWizard 5 v 5.10, szukałem bardzo długo i znajdowałem wszystkie inne wersje oprócz tej . Może ktoś z was by mi pomógł bo już nerwy mi puszczają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw się instaluje stery, restartuje kompa a dopiero potem podłącza skaner. Jeżeli zrobisz inaczej to nie będzie działał.

Tak robię i dalej te drivery, które instaluję nie wykrywają tego skanera, ale windows wykrywa nowy sprzęt i chce instalować stery do niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto chodzi, że windows nie instaluje sterów bo nie może ich znależć. A to co ja instaluję to jest oprogramowanie razem z driverami (TWAIN drivers).Ten Scanwizard to też oprogramowanie razem z driverami, jak miałem płytę odpowiednią to wszystko dobrze działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam skaner microtek tyle ze inny model i wiem jak działa oprogramowanie.

Poszukaj w windowsinf pliku inf od tych sterowników. Powinien mieć w nazwie microtek. Zobacz czy jest w nich zpisany model twojego skanera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W windowsinf jest plik Microtek-5.inf ale niestety nie ma tam modelu 3630. A w innych sterach w pliku release.txt widziałem, że są przeznaczone do tego skanera, ale jak zainstaluję też nie działają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi