Skocz do zawartości
soql

Dziwne zachowanie Athlona 2400XP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !! Najpierw powiem, że forum przeszukałem i nie za bardzo znalazłem rozwiązanie:

Mam athlona 2,4XP

Typ procesora AMD Athlon XP, 2255 MHz (6.25 x 361) (to już po lekkim kręceniu)

Nazwa kodowa Thoroughbred-B

Seria B0

Chłodzony jest wodą i chce go kręcić - magistrala stanęła na 180 Mhz (pamięć już nie wyrabia więcej) Problemy mam z mnożnikiem:

- wydaje mi się, że go kiedyś odpaliłem jako 15x166 ale nie jestem już tego pewnien bo teraz tak nie mogę - nie wstaje,

- na początku kręcenia jak przekraczałem mnożnik 12,5 np dawałem 13 to wstawał jako 900Mhz 5x180 - ale dzisiaj już nawet nie uruchamia się na tym 900 :-(

Powiedzcie mi czy to blokada mnożnika i jeśli tak to czy go odblokuje łącząc mostki tak jak jest to w faq (http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=7952) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co piszesz to tak:

1. Twoja plyta nie obluguje dzielnikow wyzszych niz 12.5

jak przekraczałem mnożnik 12,5 np dawałem 13 to wstawał jako 900Mhz 5x180

Poza tym - co z VCORE - czy podnosisz napiecie? Jesli nie podniesiesz napiecia to moze byc kwestai za malej mocy i wtedy musisz w Biosie podniec napiecie [sproboj o 0.1 i spawdz czy pomoze]

2. Sprawdz cos takiego - sproboj go ustawic na 11x 166 - jak pojdzie to naczy ze mnoznik masz odblokowany tylko ze "Patrz punkt 1" i wtedy nic - mozesz krecic tylko przez FSB...

Pozdrawiam - jakby co to pisz PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz - chyba sie nie rozumiemy - mowisz o roznych nazwach... 15 x 133 = 2000 MHz czyli 2400+ - rrozne nazewnictow to klopot... Masz odblokowany mnoznik tylko plytka ci ie obluguje wyzszych niz 12.5... Musisz kombionowac z FSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za lamerstwo ale nie kumam :-(

Moj Athlon 2,4 (tak naprawde 2000) - mnoznik 15 (15x133=2000)

Tak wiec jak to jest, ze jak ustawie auto to rusza jako 15x133 a juz recznie nie moge - na plycie mam rozpisane mnozniki do 18.

Jesli ktos tutaj moze rzucic linka o Athlonach to bylbym wdzieczny bo sie pogubilem niestety (XP, +, t-berd, thorton ...) :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...