Marcin_gps Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 Mam zamiar kupic sobie troche lepsze sluchawki. Obecnie posiadam jakies badziewie Philipsa za 40 zl. Wielkie, niewygodne, brzecza niemilosiernie. Na necie sporo czytalem o sluchawkach i upatrzylem sobie kilka modeli, ktore kosztuja w granicach 160 - 250 zł. I nie piszcie zebym dozbieral i kupil jakies lepsze Sennheisery za 600 zł. Gdybym miał pieniadze to bym sie nawet nie zastanawial, ale rzeczywistosc jest brutalna :( Wybrane przeze mnie modele w takiej kolejności: 1. Beyerdynamic DT231 (dawniej chyba DT75 SE) - ok 250 zł 2. AKG K66 - ok 160 zl 3. Philips 890 - ok 250 zł (bardzo niechetnie, bo zrazilem sie do tej firmy, ale wiele dobrego przeczytalem o tym modelu) Kolejna kwestia to sprawa podlaczenia tych sluchawek do Sound Blastera Live'a. Czy warto kupic/zrobic jakis wzmacniacz sluchawkowy zamiast podlaczac sluchawki do wzmacniacza w moim Technicsie :wink: Jaki bylby koszt takiego wzmacniacza ? Z gory dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Co do sluchawek - moze warto dolozyc pare groszy (tak z 80 zl - oczywiscie, jezeli mozesz) i kupic Sennheisery HD 575/570. Jezeli chodzi o wzmacniacz sluchawkowy to warto kupic - koszt 600-800 zł (np. Project HeadBox), mozna tez porozgladac sie nad czyms z drugiej reki. Taki wzmacniacz sluchawkowy jest najlepszym wyjsciem, jezeli zdecydowales sie na sluchawki. Takie rozwiazanie ma dwie wady: - taki wzmacniacz bardzo ciezko znalezc - zdarzaja sie modele wymagajace zewnetrznego zasilacza, ktorego oczywiscie w komplecie nie ma. Z jednej strony to dobrze, bo mozesz sobie zasilacz wybrac, z drugij to dodaktowe koszta, szukania, kupowania (czyli problem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 co do sluchawek sie nie wypowiem bo to kwestia gustu, ale wzmacniacz sluchawkowy mozna samemu zlozyc, najlepiej zlozyc go w czystej klasie A wtedy posiada bardze male znieksztalcenia w stosunku do sygnalu pierwotnego i zaskakuje dynamika, nie zachecam do lampowych bo to wyzsza szkola jazdy, kumpel skladal wzmacniacz sluchawkowy w klasie A, pobor mocy ok 15-20W, wyjsciowa moc 2x2W, bylem bardzo zaskoczony dynamika tego w porownaniu dy wyjscia sluchawkowego w rotelu 931SE , koszt czesci cos kolo 100zl wyniosl pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 no to spoko, bo mam znajomego elektronika i nie bedzie problemu ze zlozeniem. prosilbym tylko o polecenie jakiegos dobrego schematu z lista niezbednych podzespolow :!: tak zeby czesci zmiescily sie w granicach 100 zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 http://bg.awf.wroc.pl/~bryan/audio/index.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 heh to co podales to jednak lampowy i raczek w 100zl sie nie zamknie, ja pozniej wieczorem poszukam i jak znajde to dam linka pozdrowka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 http://bg.awf.wroc.pl/~bryan/audio/index.html tylko, ze autor nie jest zadowolony z tego wzmacniacza i twierdzi, ze mocno slychac szumy a co do lampowego to na pewno jest super, ale podejrzewam, ze znacznie drozej by wyszlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 http://bg.awf.wroc.pl/~bryan/audio/index.html tylko, ze autor nie jest zadowolony z tego wzmacniacza i twierdzi, ze mocno slychac szumy a co do lampowego to na pewno jest super, ale podejrzewam, ze znacznie drozej by wyszlo Przejzyj cala strone cholera a potem krytykuj :P. Jak cos napisz do piotrek608@wp.pl - gosc robi wzmacniacz sluchawkowy tranzystorowy i podobno sa one bardzo fajne. Skontaktuj sie z nim, moze Ci cos pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 podaj maila, mam schemat z opiska uruchomienia wzmacniacza sluchawkowego w klasie A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 http://www.dealtime.com/xPO-Panasonic_Behi...al_Motion_Sound albo ja głuchy jestem albo co ale wiecie ze to cudo nawet ładnie gra bezkitu pierwszy raz sie spotykam z takim małym badziewiem a tu muza super szczegolnie gora gra pieknie pod livem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Hmmm ja polece jedne z najtanszych Senngeiserowych sluchawek nie-dosuznych PX100 - dla mnie rewelacja - szczegolnie bass przecudowne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Co do wzmacniacza to można podłączyć z karty od razu do słuchawek, ale ehhhh co ja gadam :P wtedy byś nie mógł do wieży/innego wzmacniacza podłączyć[chodziło mi o zworke Line Out/Spk Out) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trixxie Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Firmowe wmacniacze sluchawkowe czesto mozna bardzo tanio kupic - ja za uzywanego Musical Fidelity X-Cans zaplacilem kiedys 300zl. Fajna lampowa konstrukcja, przy takiej cenie nie chcialo mi sie bawic w samoroby. Dzwiek super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Firmowe wmacniacze sluchawkowe czesto mozna bardzo tanio kupic - ja za uzywanego Musical Fidelity X-Cans zaplacilem kiedys 300zl. Fajna lampowa konstrukcja, przy takiej cenie nie chcialo mi sie bawic w samoroby. Dzwiek super. Szkoda, ze lampy nie sa wyeksponowane. Porownywales go z innymi wzmacniaczami sluchawkowymi? Jakie masz zrodlo dzwieku, interconnecty i sluchawki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trixxie Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Szkoda, ze lampy nie sa wyeksponowane. Porownywales go z innymi wzmacniaczami sluchawkowymi? Jakie masz zrodlo dzwieku, interconnecty i sluchawki?Sennheiser HD600, Eagle Cable MC60 i moim skromnym zdaniem sporo odstajacy in minus od reszty CD 605 Pioneera. Niestety, nigdy nie porownywalem X-Cansa, tudziez zwanego "prosiakiem" z innymi konstrukcjami. Natomiast w konfrontacji z wyjsciem sluchawkowym cedeka, roznica jest spora praktycznie w calym zakresie, przy czym mnie mimo wszystko najbardziej urzeka roznica w wysokich zakresach, co tlumacze sobie wplywem lamp - z drugiej strony nie nadaje on jednak nazbyt ocieplonego brzmienia, a jesli juz to na tyle subtelne, ze rekompensuje ono czesciowo niedostatki zrodla, nie odbijajac sie negatywnie na realizmie efektu koncowego. Dla takiego amatora jak ja sprzet warty jest swojej ceny, tym bardziej, ze jak pisalem kosztowal mnie zaledwie 300zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 A kabel od sluchawek masz standardowy? Jak tak to moze sprobuj poszukac jakiegos lepszego - niestety nie umiem nic doradzic w kwestii konkretow - tylko tyle, ze taka mozliwosc istnieje i ponoc warto. Jesli chodzi o mnie obecnie posiadam Sennheisery HD575, odtwarzacz CD NAD C541, wzmacniacz jakis stary Fonica PW 0350. Rozgladam sie za jakims dobrym wzmacniaczem sluchawkowym i interconnectami do tego. Jestem ograniczony do kwoty okolo 2.5k zl. Z fajniejszych rzeczy znalazlem na razie Melosa SHA-1 - wspaniala konstrukcja, tylko gosc nie chce sprzedac :(. Na razie mysle o czyms takim: http://audio.lukar.net/forum_wpisy.html?te...emat=1596&all=1 Nawet juz sie zapisalem i czekam w kolejce - wstepnie poczatek maja. Jednak jak znacie cos bardziej godnego uwagi to podpowiedzcie - zalezy mi szczegolnie na rzeczach z drugiej reki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz-91 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2013 To moj pierwszy post na waszym forum tak wiec witam wszystkich chetnych do udzielenia dobrej rady i pozwole sobie podlaczyc sie pod ten dosc zakurzony temat :D Czesto grywam na PS3 i wymarzylem sobie podlaczyc pod nia moje sluchawki Sennheiser HD438, problem w tym ze konsola nie posiada gniazda Jack (no bo po co O.o) przerobilem kilka (dzis juz to wiem) zbednych sposobow: 1. PS3 - HDMI - TV - Jack 3.5mm - Sluchawki (aktualnie z tego korzystam) 2. PS3 - Cinche - przejsciowka za grosze - sluchawki i generalnie efekt byl jedna wielka kupa ;] Jak pewnie wiecie PS3 ma 3 opcje wyprowadzenia dzwieku: Cinch, HDMI, Optyczne Poszperalem troche po sieci i nekaja mnie takie pytania: - Czy moje HD438 potrzebuja wzmacniacza sluchawkowego (od momentu gdy podlaczylem je do amplitunera u znajomego wydaje mi sie ze tak) -znalazlem jeden nie lamerski sposob polaczenia PS3 i sluchawek tj. DAC+wzmacniacz wykorzystujac wyjscie optyczne w PS3 no i znalazlem Fiio E17 czy to nie przesada typu (sluchawki za 300zl i DAC+wzmacniacz za 600zl) - czy znacie sposob na polaczenie moich sluchawek z kablem Cinch(nie chodzi mi o przejsciowki za 5zl zl) i czy bedzie widoczna jakas roznica w jakosci dzwieku pomiedzy podpieciem sie pod optyczne a cinch Jestem otwarty na propozycje zmiany sluchawek (chociaz cenie sobie ich nie wiarygodny komfort) jesli mialo by sie okazac ze E17 marnowal by sie przy HD438, jak rowniez zmiane DACa i wzmacniacza Co do budzetu to zakladajac ze nie musze wymieniac sluchawek (przynajmniej narazie) to jestem wstanie wydac 500-600zl (nie naciagajcie na wiecej blagam :D) Podsumowujac nie jestem audiofilem w zadym tego slowa znaczeniu, chce otrzymac z solidna jakosc dzwieku podczas gry, odsluchu muzyki, filmu i wychodze z zalozenia ze lepiej wydac wiecej i byc zadowolonym niz mniej i plakac z nieudanego zakupu. Zalezy mi rowniez na mozliwosci regulacji dzwieku. Z gory dziekuje za przeczytanie postu i czekam na odpowiedzi Pozdrawiam Szymon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 Witamy archeologa ;] Generalnie wyjścia jack (oczka) telewizorów i tańszych wzmacniaczy to jedno z najgorszych źródeł sygnału dla słuchawek. Z drugiej strony połączenie z wyjścia analogowego (chinche) PS3 przez przejściówkę do słuchawek to pomysł prawdopdobnie jeszcze gorszy. Przy założeniu, że DAC w PS3 jest w miarę poprawny, potrzebujesz po prostu wzmacniacza słuchawkowego - np. FiiO A1 - jeden z lepszych stosunków jakość/cena. Albo holdegron H1. Nie wiem, co rozumiesz przez regulację dziwięku - jeżeli bass/treble, to niewiele wzmacniaczy ma zintegrowane korektory. Holdegron H5EQ to jedyne, co przychodzi mi do głowy od ręki, ale to minimum 700zł. Inna możliwość to zakup korektora i podłączenie go pomiędzy PS a wzmacniaczem, na allegro tego pełno, ostatnio sprzedałem oldschoolowego sherwooda za 90zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...