Skocz do zawartości
RobertL

Problem z Gainward GF3 Ti 200 pod WinXp

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Kupiłem ostatnio kartę Gainward GF3 Ti 200, wsadziłem ją do kom. i wszystko było ok. Miałem wtedy WinXp pro. Chwile później musiałem przeinstalować sytem i zaczęły się jaja. Zformatowałem dysk i póściłem instalkę WinXp. Niestety na początku instalacji (po załadowaniu sterowników) jest zwis i tylko twardy reset pomaga. Próbowałem z dwoma wersjami PL i EN, bez zmian. Zainstalowałem win98 se i jest ok. Grałem kilka dni i karta jest w porzadku. Słyszałem, że może to być problem kompatybilności z płytą, ale w serwisie gdzie kupiłem karę nic konkretnego mi nie powiedzieli.

Może ktoś ma inny pomysł?

DURON 1200, Soltek SL-75JV,256 MB SDRAM, IBM 20 GB, CD ASUS 50x, SB live 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
Hej. Kupiłem ostatnio kartę Gainward GF3 Ti 200, wsadziłem ją do kom. i wszystko było ok. Miałem wtedy WinXp pro. Chwile później musiałem przeinstalować sytem i zaczęły się jaja. Zformatowałem dysk i póściłem instalkę WinXp. Niestety na początku instalacji (po załadowaniu sterowników) jest zwis i tylko twardy reset pomaga. Próbowałem z dwoma wersjami PL i EN, bez zmian. Zainstalowałem win98 se i jest ok. Grałem kilka dni i karta jest w porzadku. Słyszałem, że może to być problem kompatybilności z płytą, ale w serwisie gdzie kupiłem karę nic konkretnego mi nie powiedzieli.

Ja pierdykam, chyba nikt nie czyta postów z przed 2 dni...

Ale dobra, jeszcze raz (już zaczynam wyrabiać specjalizację :)) może napiszę faq do instalowania windy hehheheheh)

Nie zainstalujesz windy na tym konfigu choćbyć nie wiem co robił. Musisz wstawić inną grafę, zainstalować, i zmienić spowrotem. To problem XP-ka z kartami NVidii i nie da się go inaczej przeskoczyć :) Ja kupiłem do tego celu za 10,- kartę na PCI :) nawet GF4 wyciągać z kompa nie trzeba (tylko w biosie zmienić bootowanie na PCI) Swoją drogą to za taki szit powinni dodawać do XP-ka gratisowo kartę na PCI :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Ale dobra, jeszcze raz (już zaczynam wyrabiać specjalizację :)) może napiszę faq do instalowania windy hehheheheh)

Nie zainstalujesz windy na tym konfigu choćbyć nie wiem co robił. Musisz wstawić inną grafę, zainstalować, i zmienić spowrotem. To problem XP-ka z kartami NVidii i nie da się go inaczej przeskoczyć :) Ja kupiłem do tego celu za 10,- kartę na PCI :) nawet GF4 wyciągać z kompa nie trzeba (tylko w biosie zmienić bootowanie na PCI) Swoją drogą to za taki szit powinni dodawać do XP-ka gratisowo kartę na PCI  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

ale jaja. dobrze o tym wiedzieć. tylko że ja takiego problemu nie mam. ciekawe od czego to zależy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też chciał bym to wiedzieć. Lak zmienie grafe to się przyda.

Dodam od siebie, że z GF2Ti by MSI nie zauważylem takich problemów.

Winde XP PRO PL instalowałem 2 lub3 razy i zawsze wsio OK.

Jak chcecie szybkie grafy to teraz się męczcie :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z windowsem Xp problem polega na tym, ze nie mozna za czesto wymieniac sprzetu jak juz jest OS zainstalowany. Przy instalacji generuje sobie kod, na ktory skladaja sie pszczegolne taile kompa. Jezeli zmienisz cos to mu nie pasuje i wtedy wariuje totalnie. Sam dodalem 128 MB ramu i musialem sformatowac dysia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Nie zainstalujesz windy na tym konfigu choćbyć nie wiem co robił. Musisz wstawić inną grafę, zainstalować, i zmienić spowrotem. To problem XP-ka z kartami NVidii i nie da się go inaczej przeskoczyć :) Ja kupiłem do tego celu za 10,- kartę na PCI :) nawet GF4 wyciągać z kompa nie trzeba (tylko w biosie zmienić bootowanie na PCI) Swoją drogą to za taki szit powinni dodawać do XP-ka gratisowo kartę na PCI  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Chyba sobie jaja robisz bo mam GF3Ti200 i instalowałem WinXp już chyba z 10 razy i żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Z windowsem Xp problem polega na tym, ze nie mozna za czesto wymieniac sprzetu jak juz jest OS zainstalowany. Przy instalacji generuje sobie kod, na ktory skladaja sie pszczegolne taile kompa. Jezeli zmienisz cos to mu nie pasuje i wtedy wariuje totalnie. Sam dodalem 128 MB ramu i musialem sformatowac dysia :)

to zależy jakie xp masz. ja mam wersję korporacyjną także wymiana dzwiękówki proca karty graficznej obeszła się bez przeinstalowania. później zrobiłem formacik i zainstalowałem od nowa. ale z moim gf4ti nie było żadnych problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Może ktoś ma inny pomysł?[/color]

i dlatego nie lubie plyt soltka ... same problemy :))

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie!

To jest tak: z tego co zdążyłem zauważyć problemy zaczęły się pojawiać z kartami od GF3 wzwyż. Nie jest to problem sprzętowy i nie zależy od kompilacji windowsa (sypie się identycznie na angielskim i polskim).

Z tego co microsoft pisze to problem może wystąpić na dowolnej karcie NVidii, ale praktyka na szczęście jest mniej okrutna. Ja na tym samym konfigu miałem GF2MX SH Pro Leadteka i było ok. Po zmianie na GF4Ti4200 XFXa okazało się że instalator nie idzie. Natomiast ta sama (identyczna) karta u kumpla w kompie pozwala postawić windę. Microsoft pisze że problem jest od strony oprogramowania (czyli ich) i trzeba wymienić kartę na czas instalacji - swoją drogą paranoja...

Microsoft pisze coś takiego:

-----------------------------------------------------

Computer Stops Responding After It Restarts During Windows XP Setup

The information in this article applies to:

Microsoft Windows XP Home Edition

Microsoft Windows XP Professional

SYMPTOMS

When you install Windows XP, your computer stops responding (hangs) at a black screen after Setup restarts the computer. You may also receive the following error message during the setup process:

A kernel thread terminated to protect your system mutax.

STOP: 0x4000008a (0x822bcda8, 0x823978b0, 0x00000000, 0x00000000

CAUSE

This problem may occur if your computer uses an NVIDIA-based video card such as the GeForce2 or TNT RIVA.

RESOLUTION

Contact the manufacturer of your video adapter or your computer for the latest custom basic input/output system (BIOS) for your NVIDIA-based video adapter. A BIOS update for your NVIDIA-based video adapter may be supplied as a system BIOS update. If an updated BIOS is not available, temporarily replace the NVIDIA-based video adapter with another adapter, run Windows XP Setup again, and then replace the temporary video adapter with your NVIDIA-based video adapter after Setup completes. Contact your computer manufacturer for information about this procedure.

NOTE: This problem does not occur with all computer that use an NVIDIA-based video adapter, and other issues can cause similar symptoms. As a result, you may first want to use the troubleshooting steps in the Your Computer Hangs or Stops Responding and a Black Screen Is Displayed During the Upgrade Procedure section of the following Microsoft Knowledge Base article:

Q310064 HOW TO: Troubleshoot Windows XP Problems During Installation When You Upgrade from Windows 98 or Windows Me

MORE INFORMATION

This problem is known to occur with some versions of NVIDIA BIOS.

The third-party products that are discussed in this article are manufactured by companies that are independent of Microsoft. Microsoft makes no warranty, implied or otherwise, regarding the performance or reliability of these products.

---------------------------------------------------------

A tak naprawdę to testowałem instalatora na 3!!! różnych wersjach BIOSów do GF-a i nic to nie zmieniło, więc moim zdaniem to nie wina BIOSu, tylko niechlujności programistów z Redmond i ich krótkowzroczności...

Swoją drogą, to czemu ten problem występuje tylko przy kartach NVidii, które są najpowszechniejsze!!!! Nie wierzę że to jest problem kart graficznych i BIOSów od NVidii...

Chamstwo! :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...