Skocz do zawartości
iNtEnSe

Prośba o opinię n/t WC z allegro...

Rekomendowane odpowiedzi

myślę, że tak poniweważ budowa tej chłodnicy jest całkowicie odmienna od budowy nagrzewnic np. samochodowych

sprawdzałem przepuszczająć wodę pod małym ciśnieniem (z kranu :D ) i to funkcjonowało, więc mam nadzieję że pompka sobie poradzi, a jeżeli nie to zgłoszę się do Ws o poradę :wink:

dziś mam temp na procu 41"C, zamknięta obudowa (dołożyłem wentyl nawiewowy z przodu 80x80 7V)

przypomnę duronek 800@1024 1,85V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że tak poniweważ budowa tej chłodnicy jest całkowicie odmienna od budowy nagrzewnic np. samochodowych

sprawdzałem przepuszczająć wodę pod małym ciśnieniem (z kranu  :D ) i to funkcjonowało, więc mam nadzieję że pompka sobie poradzi, a jeżeli nie to zgłoszę się do Ws o poradę  :wink:

dziś mam temp na procu 41"C, zamknięta obudowa (dołożyłem wentyl nawiewowy z przodu 80x80 7V)

przypomnę duronek 800@1024 1,85V

Pytałem producenta i napisał że:

"Pompka ma teroetyczną wydajnośc ok 250 l/h przyczym w praktyce ok 20 l/h ". Do tego WB masz bardzo cienkie przewody , jak jeszcze do tego podłaczysz chłodnicę, to wydajnośc chłodzenia może nawet spaść, zamiast wzrosnąć. Ta pompka nie "wydoli" Ma za słabą wydajność, chyba że chcesz aby to była "sztuka dla sztuki".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego ten blok wodny z tego co sie dowiedziałem nie ma kanałów, tylko jest pusty w środku a ten turboizolatoru czy jakos tak to po prostu technobełkot...

belkot nie belkot - ale chodzi o zjawisko opisane w TYM artykule (dotyczy przeplywu turbulentnego i laminarnego)

Jaką masz pewnośc że to jest prawidłowo wykoany blok? Że turbina wenturiego itp. są prawidłowo zamocowane. To że powstają zawirowania wewnątzr bloku w ogóle mnie nie przekonuje że jest to takie super rozwiązanie. Moim zadaniem wystarczy tą turbinkę źle skierować i rózniece w wydajności mogą być bardzo duże(zawirowania mogą być zupełnie inne, na mniejszej powierzchni). same zawirowania powodują głownie mieszanie tej wody i częściowo chłodzenie tego bloku ale nie w tak wydajny sposób jak to ma miejsce w przypadku bloku z kanałami. Dzięki kanałom zastosowanym w bloku chocby Mata zwieksza się powierzchnia chłodzonego bloku. (Im wiecej takich kanałów tym lepiej.)

Zobacz blok Cev1 i potrównaj go z tamtym!. Już na sam wyglad to jak porównanie malucha do BMW. Ten blok nadaje się do tego aby znmienijszyc ilość dB wydzielanych przez komp a nie do dobrego OC !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej dać za blok np. od Mata 99 pln , pompke w akwarystycznym ok 30-40 pln (1000l/h chyba ok 80 pln) i nagrzewnice ze szchrotu od starego auta za cenę >=20 pln.?? W sumie nawet już za ok. 150 pln masz naprawde świetne chłodznie. Podstawa to dobry blok i chłodnica!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrz3j, do Twoiego zestawu dołóż jeszcze strach przed rozczelnieniem, przeciekiem starej chłodnicy(wiem można nad tym popracować) i jednak więcej kasy

a powiedz mi jeszcze jedno jaka jest głośność pompki 1000L/h ?

jak już wcześniej pisałem :arrow: cisza- cena- wydajność taka kolejność

a jeżeli w przyszłości będę miał więcej kasy, nic nie stoi na przeszkodzie aby to zmodyfikować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej dać za blok np. od Mata 99 pln , pompke w akwarystycznym ok 30-40 pln (1000l/h chyba ok 80 pln) i nagrzewnice ze szchrotu od starego auta za cenę >=20 pln.?? W sumie nawet już za ok. 150 pln masz naprawde świetne chłodznie. Podstawa to dobry blok i chłodnica!!

No nie do końca..

Dodaj wiatraki na nagrzewnicę - przynajmniej 30 PLn

Węże i zaciski - kolejne 10 pln

zapinka na blok , jak nie robisz samemu to kolejne 15 pln..

więc już masz 55 więcej

Ale to już szczegóły, bo naprawdę mógł za tą kwotę złożyć prosty wc o wiele wydajniejszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie do końca..

Dodaj wiatraki na nagrzewnicę - przynajmniej 30 PLn

Węże i zaciski - kolejne 10 pln

zapinka na blok , jak nie robisz samemu to kolejne 15 pln..

więc już masz 55 więcej

Ale to już szczegóły, bo naprawdę mógł za tą kwotę złożyć prosty wc o wiele wydajniejszy...

W sumie masz po częsci racje, ale jesli będzie chciał do tego CHW dołożyć nagrzewnice później to i tak będzie musiał zakupic wentyle na nią..

Jeśli jednak dla niego ważne jest to w takiej kolejności cisza- cena- wydajność... to w takim razie jednak muszę odpuścic. Bo ciche to jest, cena w miarę... wydajność..hmm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauważcie, że ja nie dyskutuję z Wami na temat wydajności, bo jak napisałem to WC jest trochę wydajniejsze od sławnego Titana,

ale jeżeli muszę przewieżć telewizor, to nie kupję całego TIR-a

i pytanie to all - jaka jest głośność pompki ok. 1000L/h ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam to mam i sam zestaw osiagal 52C w najgoretsze dni przy Duronie 1G@~1,2G magistrala 172MHz na napieciu 1.825 + GF4MX440 + Chipset KT333 (wszystko szeregowo).

W zestawie cieplo glownie oddaja rurki (ok. 7m).

A co do chlodnicy - mysle ze wydajnosc wzrosnie i pompka da rade, bo zniknie jakies 6m (zostanie pewnie z 1m) rurki - a rury chlodnicy maja na 99% wieksza srednice niz te marne 5mm - a to z punktu widzenia pompki da mniejsze obciazenie i wiekszy przeplyw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam to mam i sam zestaw osiagal 52C w najgoretsze dni przy Duronie 1G@~1,2G magistrala 172MHz na napieciu 1.825 + GF4MX440 + Chipset KT333 (wszystko szeregowo).

W zestawie cieplo glownie oddaja rurki (ok. 7m).

A co do chlodnicy - mysle ze wydajnosc wzrosnie i pompka da rade, bo zniknie jakies 6m (zostanie pewnie z 1m) rurki - a rury chlodnicy maja na 99% wieksza srednice niz te marne 5mm - a to z punktu widzenia pompki da mniejsze obciazenie i wiekszy przeplyw.

Ja w najgorętsze dni (D1000@1200)na wypolerowanym na lustro spire(i z dodatkowymi wentylami w obudowie ) mam <43'c ( normalne dni <40'C) . Tu nie chodzi tylko o średnicę, ale o zalamania rurek , skręty itp. powodujące opór i w ren sposób będzie mniejszy przepływ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie skrety i zalamania :?:

Po skrecie to faza raczej :D

A rurki trzeba umiec dobrze ulozyc...

A na powazne:

Ta temperatura tez mnie nie satysfakcjonowala wiec wlozylem uszczelniony pojemnik do 16l akwarium szeregowo w obwod i temp. mi spadla do max 44C ... i jaka cisza ...

W obudowie poza wyciszonym wiatrakiem od zasilacza nie mam nic ...

A ten spire to ile ma dB :?: 8)

Dzis zamieniam akwarium na chlodnice od BMW.

Bedzie jeszcze lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po skrecie to faza raczej  :D 

A na powazne:

Ta temperatura tez mnie nie satysfakcjonowala wiec wlozylem uszczelniony pojemnik do 16l akwarium szeregowo w obwod i temp. mi spadla do max 44C ... i jaka cisza ...

W obudowie poza wyciszonym wiatrakiem od zasilacza nie mam nic ...

A ten spire to ile ma dB :?:  8) 

Dzis zamieniam akwarium na chlodnice od BMW.

Bedzie jeszcze lepiej

Co tam BMW, polecam chlodnice od T-72, na swojej pompce osiagniesz zadziwiajace rezultaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mówię o rurkach wewnątrz chlodnicy...w chłodnicy przecierz nie leci jedna rurka przez całość !!

Jeśli chodzi o dB tego spireka to 29,4 dB. Czyli mało .. Więcej hałasują wentyle w obudowie .. ciekaw jakbym na tego spire właożyl wentyl np. od TTc-D4TB (6000 obr/min) lubpodobny , ciekawe o ile 'c temp by spadla ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauważcie, że ja nie dyskutuję z Wami na temat wydajności, bo jak napisałem to WC jest trochę wydajniejsze od sławnego Titana,  

ale jeżeli muszę przewieżć telewizor, to nie kupję całego TIR-a  

i pytanie to all - jaka jest głośność pompki ok. 1000L/h ?

wydajnosc 1600 l/h na 1 biegu - zupelna cisza - ponizej 35 dB na 3 biegu, ja uzywam pierwszego i nic nie burczy ani nie szumi :D powiem tyle ze barakude 4 slysze przy moim chlodzeniu, a robilem go rowniez nie dla wynikow tylko dla ciszy. no i fakt zwazywszy na cene jaka zaplacilem to mam rols-royce :D :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co spekulować kumpel kupił ten zestaw z ciekawości i dzisaj ide do niego to złozyc i zrobic pomiary temperatury

miałem ten blok w rekach spód zrobiony jest z miedzianej blachy o gróbości ok 0,5 mm i do tego przylutowany jest kołnierz z blachy z wyprowadzeniami i srednicy wewnetrznej ok 5mm moze 6

do tego pojemnik od śledzi 8O i 3 metry zwykłego przezroczystego węzyka a zapomniał bym o zapince bloku z wyprofilowanego drutu

Wieczorem napisze jakie temperatury były na Athlonie 1800+ 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co spekulować kumpel kupił ten zestaw z ciekawości i dzisaj ide do niego to złozyc i zrobic pomiary temperatury 

miałem ten blok w rekach spód zrobiony jest z miedzianej blachy o gróbości ok 0,5 mm i do tego przylutowany jest kołnierz z blachy z wyprowadzeniami i srednicy wewnetrznej ok 5mm moze 6 

do tego pojemnik od śledzi 8O i 3 metry zwykłego przezroczystego węzyka a zapomniał bym o zapince bloku z wyprofilowanego drutu 

Wieczorem napisze jakie temperatury były na Athlonie 1800+  8)

czekamy z niecierpliwoscia

:lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc po ok godzince męczenia zestawu min 3 demarkiem temperatura nie przekroczyła 41 stopni jesli chodzi o cisze to zetaw jest niesłyszalny 8)

mimo wyszystko jesli miałby wybierac miedzy tytanem a tym chłodzonkiem wzioł bym te chłodzenie przynajmnie jaka cisza 8)

jednak duzo mu jeszcze brakuje do porządnego chłodzenia wodą 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak wogole to mialem przedtem inne chlodzenie wodne i jak wylaczylem wiatrak na chlodnicy to temp wody/procka rosla liniowo z czasem, wiec jakos nie chce mi sie wierzyc ze ten uklad bez chlodnicy moze ustabilizowac temp procka na tak niskim poziomie. kurde zaraz wylacze wiatrak na mojej chlodnicy i bede monitorowal. zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy wy zdrowi jestescie???? po ch... kupowac blok jakis pier.... firm....

ja se pojechalem do hutmena we wrocku bo tam mieszkam :

,,prosze kilo miedzi" - mowie dostalem kostke 50x50 na jakies 45 zaplacilem 30 zl

byly z tego 2 bloki o wys ok 24 kazdy

poszedlem do kumpla i wedle wlasnego uznania wyborowalem sobie wiertarka bosza mini zbiornik w srodku i kanaly srednica wylotow wew. 9mm

weze 10mm dlugosc ok 3 metry ida do pompki akwaszut 350l/h ktorej nie slychac w ogole a pompka jest w kuli takiej na zlote rybki w ktorej jest 13 litrow wody!!! a nie jakies tam zbiorniczki 3 litrowe po sledziach.....

w zimie jak sa mrozy to rury z wodociagow sa zajeb... zimne i jak odkrece zimna wode to ma jakies 8 stopni leje to kuli i mam na procku 22 stopnie przez kilka godzin - a chlodnicy rzadnej nie mam jakos i zyje

teraz leje zimna wode o temp 13 stopni to niezleznie czy mam procka na 750 @1.825V czy mam na 950 na takim napieciu to mi dochodzi temp na maxa do 33.5 C i wiecej nigdy nie ma !!! moze sobie komp chodzic dzien bez przerwy i temp nie wzrasta.........

nie testowalem go na wyzszych napiecieach bo bym plyte musial zmienic ale podejzewam ze cel667@11Ghz na 1.98V by mial moze pod 40 stopni

robcie ludzie wlasne bloki - wieksza satysfakcja i sami mozecie <span style="color:red;">[ciach!]</span>linkow tam podoczepiac :twisted: :twisted: :twisted:

a co wy na taki pomysl: jak bede mial kase to zrealizuje go

procek na nim x2 peltiery 120Wblok na nim 2 peltiery znowu blok na nim radiator i wiatrak oczywiscie wszystko duper wykonane nalac jakiesc wachy schlodzonej do -10 C i jazda krecenie na max mysle ze przez pierwsze 2 godz na procu -30C gwarant:))))

aha i ten moj blok wcale nie wyglada jak pamela ale w przeciwienstwie do niej jest 100% szczelny spawany troche na srebro i potem jeszcze na gruba warstwe cyny - juz mi sie wypier..... kilka razy ale sie trzyma.....

to moja opinia.... aha i mojego chlodzenia nie slychac tylko wiatraka w zasilaczu i czasem dysk uslysze

podro to @ll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po całonocnym testowaniu (chodził 3d mark 2001 s330 benchmark) temperatura ustabilizowała sie na 48 stopnich. Dla mnie to narazie wystarczajaco, może póxniej rozbufduje o chłodnice z prawdziwego zdarzenia. :D :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...