Skocz do zawartości
agr

Kraków-internet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam stałe łącze, za ok.50 zł i nie satysfakcjonuje mnie, głównie chodzi mi o pingi w grach ..

Pytanie- Jak się ma sytuacja w Neostradzie i Chello na terenie Krakowa właśnie pod względem pingów i ewentualnie zerwanych połączeń.

Proszę i dziekuję za opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam chello i jestem happy, nie chce brac nic od telekomuny :twisted: , pingi znosne, mozna sobie popykac, gozej jest jednak jak chcialem pograc z kims kto ma neo :twisted: , lagi byly spore, ale ogolnie wole to niz neo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem inne tematy w tym dziale i mam 2 pytanka (nie chce zakladać nowego tematu) :

1. Jak mogę dzielić neo+ ( wiem, że to nielegalne :oops: ), koleś mieszka w moim bloku, 2 klatki dalej, kablami nie za bardzo, więc może jakoś radiowo, jak, jaki sprzęt potrzebuje itd. ?

2. Który modem do neo+ najlepszy? Opinie różne, mam płyte Via, a "coś, ktoś" pisał, żeby nie brać modemu na usb do tych płyt.. racja czy nie i dlaczego ?

Pozdro & thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem podłączony przez Classcom. Ogólnie nie da sie nic powiedzieć :) więc szczegółowo:

na początku pytałem się kilku "fahofcuf" z firmy czy nic czasem nie jest poblokowane, odpowiadali: "nic nie blokujemy, łącze jest szybsze od neo+"

Rzeczywistość jest taka: wszystko ma ustawiony niższy priorytet od http. Moze to i dobrze ale, ftp praktyczie nie działa (od kilku miesiecy walczę o poprawienie sytuacji), z p2p jest różnie: kazaa działa poniżej prędkości modemowej (mi to pasuje :) ), soulseek tak samo (to już mi sie nie podoba :) ) DC tak sobie (5-12kilo) torrent chodzi ładnie (70kilo max).

Do niedawna poczta doprowadzała mnie do szału, nie dało sie wysłac nic co miało załącznik powiedzmy 1mb. W tej chwili chodzi super (wysyłanie i odbieranie na poziomie 70kilo)

Tak jak wyżej napisałem http jak naprawde ok, strony działają bardzo szybko, pliki ściągane przez http dobijają czasem do 200kilo utrzymując 40-60kilo.

Co do spraw technicznych: zewnętrzne ip nic nie kosztuje, admin jest naprawdę ok, można z nim wiele spraw załatwić (kiedy się przyłączałem komunikatory rozłączały sie co pare minut, poprosiłem o załatwienie sprawy i teraz są stabilne jak skała, zewnętrzne ip dostałem na poczekaniu).

Kontakt z firmą jest na słabym poziomie: jest jeden tel do pani która przyjmuje zgłoszenia awarii i kilka tel na komórki do admina itp które nie zawsze odbierają.

Teraz gry: DNO :) pingi zaczynają się od 100 do ineskończoności :) właściwie mnie to nie interesuje bo mało gram przez sieć ale czasem lubię się posiekać na jedi academy albo pościgać na life for speed i z LFS mnie bardzo często wywala a w JA mam takie lagi że szok.

Myślę jednak że sprawa jest do załatwienia.

Koszty to 300zl + sieciówka. Abonament 45zl. W umowie nie ma nic o ograniczeniach ale nie ma też nic na temat sciągania dużych plików w dzień jak to ma miejsce np w LAMIE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem podłączony przez Classcom... itd...

Musze zrobić update bo sytuacja troche sie zmieniła: teraz dziala tylko http... ostatnio nawet poczta się sypie...

Pisze to na wszelki wypadek, gdyby ktoś chciał podpisać z nimi umowę....

Genaralnie: raz jest lepiej, raz gorzej...

ALE! tak może być tylko w mojej okolicy, bo na ul Krakowskiej jest ponoć problem z routerem. Radzę więc zasięgnąć opini osób już podłączonych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem w classcomie od pewnego czasu, obecnie sytuacja poprawia sie :) wiekszosc radiowej sieci szkieletowej nad krakowem jest juz na 5,8ghz i mini-routerami (serwery pc) zamiast wapow... (2,4ghz powoli idzie w zapomnienie)... u mnie nadal jest jeszcze stary 2,4 z wapem planeta ...

anyway transfery dochodza do 300KB/s max (test.4web.pl) ale tylko dlatego, ze wap jest ustawiony na dosc niski transfer. kumpel na podwawelskim zarzucal screenami z transferem 6mbit z test.4web.pl :)

kazaa chodzi calkiem ladnie (20-30KB/s)

torrent do 180KB/s

emule u mnie praktycznie zawsze 0KB/s, kumpel jednakze ma ok 20-30KB/s (ta sama siec wiec to raczej moja wina)

generalnie OK ale zalezy od miejsca. na Dabiu jest ok 100KB/s max z test.4web.pl, podobnie na Ruczaju... tak wiec mysle, ze jak wszystko juz zrobia - kwestia kilku miesiecy - to bedzie calkiem najs :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi