Skocz do zawartości
Mariusz M.

Overlocking - niebezpieczny?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy się nie powtarzam, ale ciągle dręczy mnie jedno pytanie. Mianowicie chciałbym wiedzieć czy overlocking wpływa w jakikolwiek sposób na żywotność sprzętu? Czy zmiana napięcia albo mnożnika może skończyć się zepsuciem? Czy może to skończyć się uszkodzeniami

(oczywiście gdyby pilnować temperatury)? Jakieś doświadczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh było juz pare razy ......

ale...

odpowiem ...

jest bezpieczny jak wszysko tylko z głową jak nie przeginasz to nie zepsujesz najprosciej mówiac

najlepiej krecic do momentu kiedy trzeba zmienic napeicie. puzniej juz trzeba troche uwazac na temp zasilacz i reszte smieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

^^^ LOL, powiedzial Pan 2,25v ;-)

a w temacie - jesli krecisz rozasadnie tj z glową, to jest bezpieczie :-)

zywotnosc prockow szacuje sie na ~10lat, przy oc zywotnosc spada, o ile ?? przy max oc procek moze pasc po mniej jak roku, po sporym oc alle na mniej v szacuje sie na ~5lat, a gwarantowanego dzialania masz rok lub 3 w boxie hehe :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja dorzuce swoje kilka groszy troche scislej na temat.

- oc na pewno wplywa negatywnie na zywotnosc sprzetu (w koncu pracuje "szybciej" niz nominalnie wiec tez i zuzywa sie szybciej) pytanie czy wplywa zauwazalnie

- zmiana i napiecia i mnoznika moze skonczyc sie uszkodzeniami (jak i cale oc)

- pilnowanie samej temperatury to jeszcze nie wszystko. pozostaja np napiecia

- doswiadczen na forum jest mnostwo - nic tylko czytac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

^^^ LOL, powiedzial Pan 2,25v  ;-)

a w temacie - jesli krecisz rozasadnie tj z glową,  to jest bezpieczie :-)

zywotnosc prockow szacuje sie na ~10lat, przy oc zywotnosc spada, o ile ?? przy max oc procek moze pasc po mniej jak roku, po sporym oc alle na mniej v szacuje sie na ~5lat, a gwarantowanego dzialania masz rok lub 3 w boxie hehe   :lol:

Ja nie jestem przykładaem bezpiecznego krecenia

ale jak ktoś nie zmienia v to na pewno sprzed nie padnie mu za pół roku a pokojnie pchodzi 6 lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi