Skocz do zawartości
yes

Jak zamontowac wb na nb na Soltek ... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , odbudowalem kompa po malej przygodzie i mam do Was kilka pytan :

1. Podkrecilem troche kompa (podpis) i teraz chcialbym poleciec wyzej z fsb , planuje z czasem Vmoda ale predzej chcialbym przygotowac odpowiednie WC, i jak do tej plyty przymocowac wb na nb ? radiator oryginalnie jest przyklejony , na tej plycie nie ma zadnych otworow wokol nb, chocby takich jak na grafie sa wokol gpu, poradzcie cos plz

2. Czytalem duzo ze grzeja sie mosfety i ze tez nalezaloby je chlodzic. I lamerskie pytanie , mozecie mi wyjasnic jak wygladaja mosfety i gdzie je na mojej plycie znajde ? I jak je najlepiej chlodzic ? Z pewnoscia beda sie grzaly, w planach z boska pomoca 250 fsb i 2V

3. Czy powinienem obawiac sie przegrzanej sciezki ,ktora moglaby sie odkleic ? czy cos w tym stylu unieruchamiajac moje mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee, a jaki masz rev. płyty? Czyżby najnowsze nie miały otworów? Przezemnie przewineło się w ciągu ostatnich 5miechów około 10solteków FRN2-l (nie martwić się, nie psują się, poprostu komu składam kompa to mu tę płytkę doradzam bo jest the b3st) i w każdej były otwory wokół NB :!: Jeśli nie masz to napisz który masz rev. i może masz jej zdjęcie? Ciekawe co jeszcze zmienili :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oops :oops: ale gafa , otwory wokol nb na szczescie sa i problem montazu mam z glowy, zasugerowalem sie starym ECS'em :oops:

Zdjecie mobo jakie znalazlem, ja mam na swojej radiator bez wentyla

Dołączona grafika

Elementy podejrzane o nagrzewanie sie zaznaczylem czerwona strzalka, czyzby to byly mosfety ? malo ich cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze ten Soltek nie ma dziur przy sockecie, ale albo juz osleplem na starosc, albo przy sockecie sa jakies okragle plamy - cos wlasnie jakby otwory :/. Moze sie jakis wlasciciel omawianej plyty wypowiedziec czy ma to tez na swoim egzemplarzu i co to jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z drugiej storny nie masz może, nigdy tego sloteka nie miałem, ale kumpel na swoim mobo ma właśnie z drugiej storny też, a wogóle jakoś smiesznie rozłożone te mosfety  :P

sprawdzilem i na szczescie z drugiej strony nic nie ma , 2 mosfety sa jeszcze za kondensatorami w sumie 5 z czego 2 z nich sa w bliskim sasiedztwie z "cewkami nawinietymi na kolkach" , jak zaloze radiatory to beda oddalone od tych cewek na oko 1mm, to malo , czy moge sie tam spodziewac przebica w pezpadku zwarcia tych elementow (gdy radiator an mosfecie bedzie dotykal cewki) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam radiatorki (sklep elektroniczny) na mosfetach ktore sa dosc blisko cewek(?) (tez gdzies miliemetr moze nawet mniej) i nie mam zadnych problemow.Trudno mi powiedziec co by sie stalo jak by sie radiator z tym zetkna.

Btw warto pomyslec o chlodzeniu jeszcze dwoch ukladow na mobo.Nie mam solteka takze nie jestem pewien gdzie sie znajduja.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi