nOOb Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Wlasnie sie dowiedzialem ze Coopershim nie nadaje sie do Bartonkow, a ja jak pisalem nieco wczesniej zamierzam kupic Bartonka... Jest jakas alternatywa? Boje sie skruszyc rdzen procka jak bede niezdarnie montowal cooler... :(((( A tak z innej beczki... warto inwestowac w paste termoprzewodzaca? A jak radiator ma juz zrobiony taki kwardracik z pasty (pewnie badziewnej), bo mialem tak na moim starym celeronku to pozbyc sie tego jesli chcialbym np uzycz pasty OCZ? Dzieki za pomoc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PL4Y3R Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 jak masz mieka zapinke to trzeba byc naprawde zdolnym zeby ukruszyc procek:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nOOb Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 nie wiem jaka bede mial zapinke, bo na razie z powodow ekonomicznych na boxowym coolerku bede chlodzil... potem moze silentboost albo jakis zalmanik :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PL4Y3R Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 paste polecam arctic Ceramique albo arctic silver ta pasta ktora jest na radiatorze to zazwyczaj straszliwy badziew ale zmiana pasty nie daje jakichs duzych spadkow temp ledfo pare stopni :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Hmm ,jak to nie dla bartona jak mam podkladke z Thermaltake i wszystko pasuje idealnie , mialem jakąs podróbe ale rzeczywiscie nie pasowała bo musiałem ją obcinać i piłować ale TT jak najbardziej pasi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Ja mam podkładke na bartku i wszytko jest OK, chodzi od 4 miesięcy. Co do Ceramique kupiłem, dałem tak jak zalecają krope na środku, przedtem usunąlem z coolera starą taśme i trochę go szlifłem i co tempa wzrosła o jakieś 5 stopni :!: A róznica miedzy odczytem z diody (ABS) a z pod socketa wynosi czasem 15 stopni. Obecnie bartek grzeje mi sie do 58/69C (socket/ABS) zgroza :!: :!: Przedtem było max 54/64. Acha wentyl montowałem kilka razy ale zawsze ten sam efekt. POMOCY :!: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChoosenOne Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Na wzrost temperatury mogło u ciebie wpłynąć kilka rzeczy!!! 1. Wygładzając radiator papieram ściernym mogłeś zrobić lekkie nierówności mimo idealnie gładkiej powieżchni są mikroskopijne tzw fale(często się to zdarza) i radiator nie styka idealnie do rdzenia mimo lustrzanej powierzchni. Zdarza się to jak się szlifuje ręką zamiast podkleić papier np. na kawałek lustra i na tym szlifować. 2. Każda pasta musi się wygrzewać ok 200h nim osiągnie swoją optymalną przewodność cieplną. 3. Mogła ci wzrosnąć temperatura otoczenia i dlatego masz wzrost temp na CPU. Pozdrawiam!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 1. papierem dosłownie przejechałem 3 razyw tą i z powrotem aby usunąc resztki taśmy termoprzewodzacej, wiec to raczej nie jest powod. 2. kazda inna tak, ale poczytaj na forum, ceramique zachowuje sie odwrotnie, własnie po 2-3 tygodniach od nałozenia temp wzrasta o 2-3 stopnie. Ale nawet gdyby uznac te 200h co daje 20 dni po 12h a od ostatniego nałozenia mineło troche wiecej. 3. temperatura otoczenia jest nawet mniejsza niż poprzednia :!: Wiecwychodzi ze winna jest pasta :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Na wzrost temperatury mogło u ciebie wpłynąć kilka rzeczy!!! 1. Wygładzając radiator papieram ściernym mogłeś zrobić lekkie nierówności mimo idealnie gładkiej powieżchni są mikroskopijne tzw fale(często się to zdarza) i radiator nie styka idealnie do rdzenia mimo lustrzanej powierzchni. Zdarza się to jak się szlifuje ręką zamiast podkleić papier np. na kawałek lustra i na tym szlifować. 2. Każda pasta musi się wygrzewać ok 200h nim osiągnie swoją optymalną przewodność cieplną. 3. Mogła ci wzrosnąć temperatura otoczenia i dlatego masz wzrost temp na CPU. Pozdrawiam!!! Tee ja na moim zalmanie mam kilka rys sredniej wielkosci.. :cry: Co zrobic? Duzo to zabiera przewodnosci? :roll: I czym to wygladzac? Jakim papierem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarpaN Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 ja na moim zalmanie mam kilka rys sredniej wielkosci.. :cry: Co zrobic? Duzo to zabiera przewodnosci? :roll: I czym to wygladzac? Jakim papierem? FAQ!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PL4Y3R Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 600 lub 1200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 600 lub 1200 bierzesz szybe lub lustro. kładziesz na równym stole. na to kładziesz papier wodny 1000 polewasz lekko wodą i szlifujesz ruchem ósemkowym dotąd, aż będą tylko rysy od papieru 1000. bierzesz papier 2500 i powtażasz to co wyżej. na koniec na te lustro lub szybe dajesz troche pasty polerskiej ( drobno ziarnistej) i powtażasz jak wyżej. papier i paste dostaniesz w kazdej mieszalni lakierów samochodowych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Ale powiedzcie jak to sie odbija w stosunku do temperatury? Oplaca sie bawic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Ale powiedzcie jak to sie odbija w stosunku do temperatury? Oplaca sie bawic? trudne pytanie zadałeś na które ci nikt nie odpowie. kolego to zalezy jaką masz powierzchnie radiatora. jak bardzo porowata jest powieszchnia to polerowanie da sporo jak w miare wypolerowana to nie opłaca się bawić. na moim radiatorze po wypolerowaniu temperatura poszła 5 stopni w dół. radiator lśni jak psu jajca :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Kolego ! Jak mi nikt nie odpowie skoro juz Ty mi powiedziales ze sie oplaca.. ;p Dzieki ... O to mi chodzilo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
:Focus Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Ja mam CopperShima od Thermaltake (rev.2.0) z 4MAX'a i na moim bartonie leży jak by był szyty na miare :) Co do pasty termoprzewodzącej to po zmianie ze standardowej z pod coolera na ceramique miałem spadek temp. o jakieś 7 stopni ale to było na athlonie 1000 nie wiem jak by bylo teraz na bartku. btw mój pierwszy post na forum - Witam Wszystkich Forumowiczów! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matilde Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Ja mam Armaca kupionego na Allegro za 8zl. -Pasuje jak ulał pod Bartona /Tbred.! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nOOb Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Dzieki!!! :) A co do pasty to ja upatrzelem OCZ, bo z opisu wynika ze ma przewodniosc jak Arctic 5... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 Jak określić empirycznie (jednoznacznie) ze podkładka nie jest przeznaczona na bartka :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 j slyszlaem [i sprawdzilem] ze podkladni DAJA sporo - ok. 3-4 stopni, a PAsta - kolejne 3-4 stopnie:) Polecam Copopery TT - sa dobre i z dobrej miedzi:) A pasty - Ceramique lub AS 5 - najlepsze sa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...