Skocz do zawartości
Mr.Martin

Podkrecanie prockow a zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam procka 2.8Ghz HT jak podkrece go do 3.6Ghz to wszytsko ladnie startuje tylko pod koniec wadowania windowsa komputer nagle sie wylacza - tak jakby ktos go wylaczyc z pradu

Czy za taki stan rzeczy moze ponosic za slabej mocy zasilacz ? ( mam ciezkiego feela 300Watt)

Dodam tylko ze podczas startu systemu nie ma zadnych niebieskiech ekaranow itp - poprostu komputer nagle sie wylacza jakby mu ktos wtyczke wyjal z kontaktu

Moja konfiguracja komputera jest w opisie

Jezeli to zasilacz to czy Chieftec 360 ( 2wentyle) wystarczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh ja ci powiem jak bylo u mnie... stabilnie procek moglem podciagnac tak jak w opisie, dalej wszystko mi sie ladowalo tylko sie wieszal w grach itp. Pomyslalem "To pewnie zasilacz"... teraz mam nowy i niestety dalej to samo :) Po prostu w Polsce nie mamy takich "miodnych" serii procesorow jak zagranica. No coz ja sie zadawalam @600MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co ja jednak przystane na to ze to zasilacz - przecierz to zasilacze maja zabezpieczenie przeciwprzeciazowe ktore wylaczaja go natychmiast jak sie przeciarz aby sie nie spalil - moze wlasnie ten egzemplarz zasilacza ma ten czujnik za szybkio reagujacy

Walsnie dostalem emala od glownego specjalisty serisu Modecom ( tak mial w podpisie) i twierdzi ze to jednak wina zasilacza a te wylaczanie sie to poprostu dzialanie zabezpieczenie przeciwprzeciarzeniowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idąc w ślady Tomshardware kupiłem sobie "energy check 3000" i zmierzyłem moc pobieraną przez mój PC:

Celeron 2.6G, 512MB 333MHz, 2x HD 40GB 7200, GF4200, DVD-RW, CD-RW.

No i... 93W - gdy to piszę.

Podczas bootowania dochodziło do 120W.

Przy ogladaniu DVD przez MPC do 125W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi