Skocz do zawartości
redguy

zasilacz wyje przy starcie

Rekomendowane odpowiedzi

czesc

bardzo czesto (po kilku, kilkunasto godzinnym przestoju w pracy komputera) przy uruchomieniu zaczyna rzezic ogolnie mowiac zasilacz. potrzeba kilku, kilkunastu operacji "wlacz-wylacz" zeby komputer zaczal normalnie pracowac. wole nie sprawdzac czy cos sie spali jesli pozwole mu pracowac :wink: .obudowa to mode com i-zone (z XI.2003) z zasilaczem 300 W (ATX250gtf) podtrzymujacym batrona 2500, 1hdd barracude 7, radeona 8500, cdrw, dvd i plyte abit nf7-s + pare malych dodatkow. co radzicie w takiej sytuacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepszej zasilki tzn? o wiekszej moc? stabilniejszej czy cokolwiek innego?

a moze cos z wiatraczkiem?

komputer jak juz chodzi to bez problemow. zadnych zwisow, restartow.

update:

wlasnie przeczytalem http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=8223

na moim , jak to ujal autor, jest porazka. na +12V tylko 7A 8O. sam procesor tyle zzera... jestem niepocieszony :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radzimy ci kupic nowy zasilacz zanim nastapi awaria zasilacza i spali ci w kompie wsio co masz :!:

twoj sprzet potrzebuje lepszej zasilki

Nie wiem - może głupi jestem, ale jak dla mnie jedynym elementem zasilacza, który może wyć i rzęzić, jest wiatrak. I tańszym rozwiązaniem będzie na początek właśnie jego zmienić - no ale może ja głupi własnie jestem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll:

wyglada na to ze lozysko w wentylatorze mowi BYE, BYE i dlatego wentylator boksuje przy starcie

dorazne rozwiazanie - smarowanko - odklej naklejke (zdejmij ewentulane wieczko) i daj pare kropelek oleju do maszyn lub smaru tam gdzie trzpien

docelowe rozwiazanie - wymiana wentylatora

:!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slychac jeszcze ciche terkotanie. na pewno w zasilaczu, potwierdzila to druga osoba.

zastanawiam sie tylko czy oddanie w ramach gwarancji ma cel, bo 14dni bez sprzetu ciezko bedzie przezyc :P, a znajac polskie firmy nikt nie bedzie sie kwapil do szybkiego zalatwienia sprawy.

a zeby bylo smieszniej ( :?: ) calkiem niedawno mialem identyczny problem z wiatrakiem na mostku polnocnym nf7. dodam tylko ze komputer mial okolo 2 m-cy gdy sie wszystko zaczelo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie wiesz, czy to wiatrak w zasilaczu, czy nie, to bierzesz coś a la patyczek z lizaka i wkładasz przez maskownicę wiatraka tak, żeby wiatrak się na chwilę zablokował. Przestanie wyć=masz winowajcę. Reklamuj, co będziesz z własnej kieszeni dopłacał. Poza tym jak zmienisz sam, to gwarancję stracisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem - może głupi jestem, ale jak dla mnie jedynym elementem zasilacza, który może wyć i rzęzić, jest wiatrak. I tańszym rozwiązaniem będzie na początek właśnie jego zmienić - no ale może ja głupi własnie jestem...

spoko, nie jestes glupi :)

troche zle zinterpretowalem tekst, poniewaz reguy napisal:

przy uruchomieniu zaczyna rzezic ogolnie mowiac zasilacz. potrzeba kilku, kilkunastu operacji "wlacz-wylacz" zeby komputer zaczal normalnie pracowac.

myslalem, ze komp. w ogole nie dziala, i dopiero po kilku "wlacz-wylacz" zaczyna dzialac, a to faktycznie moze wentyl sie zatarl i halasuje :oops:

natomiast elementy zasilacza, np. cewki, albo transformator moga wydawac dzwieki, jak sa uszkodzone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi