Strongmen Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Witam ... wlasciwie to nie wiedzialem do konca gdzie owy topic umiescic ... SPrawa jest tego rodzaju ze posiadam plyte ABIT KD7-E ... na ktorej sa az 4 miejsca gdzie mozna podpiac FANa :) w Biosie natomiast , w opcjach mierzone sa tylko obroty FAN 1 i FAN 2 ... 1 z wentylatorow jest podczepiony do wejscia FAN1 - ten od procesora ... Natomiast 2 wentylator jest podpiety do KArty graficznej , a jego kabelki laduja na wejsciu FAN 2 .,.. i tutaj rozpoczyna sie problem oba Wentylatory kreca sie znakomicie , lecz w biosie odczyt obrotow jest tylko z jednoego FAN1 ( z procesora ) ... natomiast ten FAN 2 wykazuje 0 obrotow pomimo ze jest dobrze podlaczony ... tak wiec coz to moze byc ... czyzby nieaktywna opcja na moim mobo ... ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 wentyl z grafy moze nie miec pomiaru obrotow. ile ma kabelkow we wtyczce. dwa czy trzy?? jak dwa to nie ma pomiaru. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Najprawdopodobniej twój wentylek nie ma pomiaru prędkości obrotów. Od kiedy wentyl od grafy podpina się do mobo... hmmmm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 zle mnie panowie zrozumieliscie albo , ja zle sie wyrazilem :oops: Na Procku mam zalozony Nowy dzis kupiony cooler master Areo 7 :) a ze starego radiatora zdemontowalem sam wentylator rowniez cooler mastera , i zamontowalem na radku 9500@9700 .... zamontowalem do nad orginalnym wentyl ATI :) przez co ma tak jakby podwojne chlodzenie na zasadzie turbiny (szerek wentylatorow ) ale mniejsza z tym ... ten cooler na 100 % ma mierznei obrotow ... bo ma 3 kabelki i byl wczesniej na procku , poza tym zrobilem test i podpielem go pod wtyczke FAN 1 i dziala pokazuje .. natomiast ten z areo 7 podpielem pod fan2 i w biose 0 obrotow fan 2 qpa :/ i nie wiem wlanie co to moze byc ... opcje w biosie CPUFAN ---- xxx RPM CHAFAN ---- 0 RPM --- LIPA :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GibONik Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Najprawdopodobniej twój wentylek nie ma pomiaru prędkości obrotów. Od kiedy wentyl od grafy podpina się do mobo... hmmmm Można podłaczyć wentyl od grafy do mobo - ja tak mam :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Piszesz ze nasz 4 miejsca do podpiecia wentyli na plycie to czemu nie sprobojesz innych zlaczek? Moze musisz cos w biosie zmienic zeby byl pomiar z kolejnych zlaczek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Słuchaj ja mam KD7A ale mysle ze przypadek podobny, rozwiązałem to w ten sposób - na mostek zalożyłem pasywnego zalmanka, a dodatkowy wentyl podpiałem do wolnego złącza od chłodzenia mostka, czyli tak naprawde kontrole maja dwa łącza - CPU FAN i MB FAN (piszę tutaj o przypadku mojej płyty - niestety nie wiem jak jest na starszej serii ktora ty posiadasz bo KD7A juz jest na laminacie od KV7) - no i ja mam niby ten system fanEQ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Możliwe, że poprostu wiatraczek kręci się zbyt szybko lub zbyt wolno, wychodząc poza zakres pomiaru płyty głównej. Możliwe że FAN1 ma większy zakres od FAN2, dlatego potrafi odczytać mniejsze/większe obroty... Sam tak miałem z wentylem na procku na starej płycie. Jak zjechałem mu obrotami płyta głupiała i pokazywała 0rpm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Ciezka Sprawa probowalem Tak i Tak ... i nic ;/ Chyba sie poddam , i tak w niedlugim czasie zakupie nowa plyte na KT880 , wiec byc moze tam sytuacja bedzie lepsza ;) Dziekuje za wypowiedzi ... Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...