Gość Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Witam Szukałem na forum informacji na ten temat ale konkretów nie znalazłem. O epoxie 8rda+ jest osobny watek ale 70 stron przejrzec to chyba ponad moje siły. Jezeli takie pytanie juz było to przepraszam za powtórkę i proszę o linka. Moje pytanie brzmi: Jak dobrac rozmiary pamięci żeby miec 3 kosci w dual channel. W instrukcji pisze po prostu ze wystarczy obsadzic wszystkie 3 banki. ALE czy wszystkie kosci mają być tego samego rozmiaru ? Czy kosci w banku 1 (DIMM1+DIMM2) mają byc razem takie jak kosc w banku 0 (DIMM3) ? Czyli np. czy trzeba miec (256+256)+256 czy tez (256 + 250) +512 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phestor Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Mam ta sama plyte i tez wiele o tym czytalem wiec powolam sie na to co wyczytalem a mianowicie najlepiej jak wszystkie banki obsadzone sa tymy samymi kosciami i to jeszcze zeby byly tej samej firmy. Ja mam 3x512 TwinMos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Bardzo mi przykro ale dual channel będzie działał tylko po obsadzeniu dwóch modułów pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Bardzo mi przykro ale dual channel będzie działał tylko po obsadzeniu dwóch modułów pamięci. A niby skąd takie wieści 8O Przecież jak obsadzisz 3banki RAMu to jest DUAL i jest o tym w instrukcji ... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 To jest DUAL na trzech bankach razem, czy nie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 W instrukcji czarno na białym jest napisane że dziala dual channel na 3 kosciach. Tylko nie pisze jak jest z rozmiarami tych kosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Mam ta sama plyte i tez wiele o tym czytalem wiec powolam sie na to co wyczytalem a mianowicie najlepiej jak wszystkie banki obsadzone sa tymy samymi kosciami i to jeszcze zeby byly tej samej firmy. Ja mam 3x512 TwinMos Czyli 3 takie same na pewno działają. Teraz jescze tylko kwestia czy różne tez by zadziałały. A masz moze jakiegoś linka gdzie mógłbym o tym poczytać ? Nie mam po prostu mozliwosci kupienia "na przetestowanie" różnych kosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_3vil Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 mi sie cos kolacze po glowie ze dwa banki (1 kanal) trzeba obsadzic takimi samymi kosciami (np 2x256) a trzeci bank (2 kanal) koscia 512mb - wtedy jest dual na 3 bankach na pelnej pojemnosci wszystkich kosci. Jezeli w 3 banku bylaby 256mb kosc to chyba byloby cos takiego ze ze w dualu pracowaloby tylko 256mb z pierwszego kanalu a drugie 256 normalnie. Troche to zakrecone - jezeli sie walnalem to moze ktos poprawi. No i pozostaje jeszcze kwestia takiego doboru kosci zeby to cale ustrojstwo chcialo ze soba dobrze pracowac :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 po.to.pisze.wlasnie.DUAL.bo DUAL=podwojny a... TRIO(?)=potrojny... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Mam 3 kosci wiec moge sie wypowiedziec. 2x256 w tych 2 slotach blizej siebie 1.512 w trzecim slocie blizej krawedzi plyty Bios pokazuje DUAL CHANNEL Dziala zarowno przy FSB 166 jak i 200MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atari Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 U mnie na ABICIE chodziły w dualu 3x256. Nawet nie wszystkie kosci były identyczne - 2x256 Spectek + 1x256 Elixir lub odwrotnie. Żadnych błędów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Potwierdzam 2xTwister PC3200 256MB + stary TwinMOS E50B PC3200 512MB tez chodzi w dualu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 dual to poprostu dwa kanaly pamieci, kazdy ze swoim kontrolerem; a ile wsadzisz kosci ramu na dany kanal to juz tylko twoja wola ( i ptroducenta plyty); gdy obsadzisz 3 banki to bedziesz mial dual; a kosci wcale nie musz byc takie same; moga byc nawet totlanie innych producentow; musza tylko ze soba wspolpracowac; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Mi chyba gdzies sie cos takiego rzucilo w oczy bo tez szukalem i dziala to w ten sposob z tego co pamietam ze 2 kosci dzialaja w DUAL dlatego pokazuje taka informacje przy starcie a 1 dziala "osobno" i przeznaczana jest do czegos tam czego nie pamietam . . . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 Potwierdzam 2xTwister PC3200 256MB + stary TwinMOS E50B PC3200 512MB tez chodzi w dualu A sprawdzałeś to aidą ? U mnie na dwóch różnych pamięciach (512 i 256) bios pokazuje duala - ale aida pokazuje jako single. Zastanawiam się, czy dual w biosie nie pokazuje się automatycznie jak obsadzi się odpowiednie banki (wykrywa, że są tam pamięci i pokazuje, że ma duala) - ale w rzeczywistości to żaden dual. Po drugie po co się tym przejmować - wzrost szybkości jest tak minimalny, że nie warto kombinować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ! W kazdym razie większosci to działa nawet bez wzgledu na wielkosc modułów. O to mi chodziło. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 A ja z innej beczki. Tak się podniecacie tym dualem, a sprawdzcie sobie jaka jest różnica w wydajności przy trybie dual, a bez - przeciez to ok. 3%. Przecież ten dual to tylko chwyt marketingowy. No chyba, że macie Athlona64 ;). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 ba, na dodatek mocny chwyt, via kt600 na śmietnik poszła z tego powodu, marketing rulezzz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 A ja z innej beczki. Tak się podniecacie tym dualem, a sprawdzcie sobie jaka jest różnica w wydajności przy trybie dual, a bez - przeciez to ok. 3%. Przecież ten dual to tylko chwyt marketingowy. No chyba, że macie Athlona64 ;). nic dodac nic ujac - jako jeden z pierwszych na forum dostalem Epoxa 8rda+ i w pare tygodni pozniej przetestowalem ten slynny dual na dwoch pamiatkach twinmosa 256 ddr 333 (mtec) i roznica wydajnosci w 3dsmarku 2001 se byla bardzo niewielka a i w windowsie nie zauwazylem zadnego szokujacego przyspieszenia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 jeśłi jest to 3% to ja chce mieć szybszy komputer o te 3% a nie wolniejszy.............. wiele ludzi robi jeszcze jenen podstwwowy błąd ustawiją źle timingi dla pamięci :!: daje właśnie to spadek wydajności pamięci o te 3% czyli w sumie razem będzie juz 6% dlamnie to dużo :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 A ja z innej beczki. Tak się podniecacie tym dualem, a sprawdzcie sobie jaka jest różnica w wydajności przy trybie dual, a bez - przeciez to ok. 3%. Przecież ten dual to tylko chwyt marketingowy. No chyba, że macie Athlona64 ;). nic dodac nic ujac - jako jeden z pierwszych na forum dostalem Epoxa 8rda+ i w pare tygodni pozniej przetestowalem ten slynny dual na dwoch pamiatkach twinmosa 256 ddr 333 (mtec) i roznica wydajnosci w 3dsmarku 2001 se byla bardzo niewielka a i w windowsie nie zauwazylem zadnego szokujacego przyspieszenia :) W 3dmarq może nie być widocznej różnicy, ale w grach już jak timedemo zapodasz to będzie te 5% nawet czasem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 No to już przy 5% to maskara. Intel może się chować. Tak na serio to szkoda czasu na to. Jak taniej kupisz 1x512ddr to lepiej ja ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> niz 2x256. Zawsze w przyszlosci mozna drugie 512 dokupic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 U mnie chodzi Dual na 3 modułach... 3x256 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shake Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 U mnie chodzi Dual na 3 modułach... 3x256 8) A czemu miałby nie chodzić. DualChannel to podwójny kontroler pamięci zintegrowany ze sobą, a nie oznaczenie, które większość mylnie bierze za dwie kości. Dimm1 zasilany jest 64bitowym kontrolerem, to samo dimm2 i dimm3 - obsadzenie dimm1 + dimm2, dimm1 + dimm3, dimm1 + dimm2 + dimm3 daje podwójny kanał pamięci - 2x64bit - 128bit. Śmiać się chce jak się czyta tutaj tych 'znawców' co się wymądrzają, a nawet ani razu nie przeczytali specyfikacji pracy takiego kontrolera. Nie ma też obowiązku by kości te były takiego samego rozmiaru, producenta itd - choć dobrze mieć takowe, gdyż w innym przypadku kontroler będzie pracował z ustawieniami przyjętymi z tego najasłabszego z modułów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Shake : jakie ustawienia najslabszego modulu?? Przeciez timingi , napiecia, czestotliwosci ustawiamy w biosie?? Co poza tym ustawia kontroler?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Ustawienie w biosie zależą od najsłabszego modułu. Dotyczy najwyższego FSB i najniższych timingów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shake Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Shake : jakie ustawienia najslabszego modulu?? Przeciez timingi , napiecia, czestotliwosci ustawiamy w biosie?? Co poza tym ustawia kontroler?? Owszem, możesz sam ustawić, ale ja mówie o wybraniu przez bios płyty parametrów odczytanych z mikroukładu spd pamięci. Jeśli włożysz do trzech slotów 3 pamięci: ddr266, ddr333, ddr400 to bios będzie taktował wszystkie z parametrami pobranymi z modułu ddr266, czyli wszystkię będą chodzić na ddr266 z timeingami które domyślnie posiada moduł ddr266. A to co Ty możesz później ustawić/zmienić to już inna bajka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...