Skocz do zawartości
Esc

JAKA JESTES Arctic CERAMIQUE ??

Rekomendowane odpowiedzi

Ta pasta jest w czołówce past pokonuje nawet AS 3 nawet tweak robił test no i bym ją kupił gdyby nie to ze ktos powiedział ze po czasie temperatura z tą pastą na pokładzie rosnie .CZy to prawda ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam i to z tą utratą przewodności temperatury to połowiczna prawda. Ta pasta ma skłonnośc wypływania spod radiatora w wysokich temperaturach np.65'C(Po ściągnięciu Coolera nie miałem pod nim nic pasty co mnie bardzo zdziwiło 8O ). Ale już naprzykład przy wodnym gdzie temperature z rdzenia nie mam większej niż 50'C(chłodnica na razie bez wentylatora) nic takiego sie nie dzieje więc jest OK, no i ta cena. Ja używam i to z tą utratą przewodności temperatury to połowiczna prawda. Ta pasta ma skłonnośc wypływania spod radiatora w wysokich temperaturach np.65'C(Po ściągnięciu Coolera nie miałem pod nim nic pasty co mnie bardzo zdziwiło 8O ). Ale już naprzykład przy wodnym gdzie temperature z rdzenia nie mam większej niż 50'C(chłodnica na razie bez wentylatora) nic takiego sie nie dzieje więc jest OK, no i ta cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sprawuje się bardzo dobrze. Po dłuższym użytkowaniu nie zauważyłem specjalnie wzrostu temperatury, góra 1'C. Teraz na bartku w stresie mam 51'C.

IMO pasta jest super pod względem wydajności jak również ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy gorących prockach (np barton) pasta nie za dobrze sprawdza się.

Średnio smaruje na nowo procka co miesiąc - różnica nawet 4-5 stopni. ALE mimo to jest lepsza od pasy z titana.

Przy prockach z temp. około 40 stopni nie ma problemu - był taki temat.

Ewentualnie kwestia feralnej serii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam i to z tą utratą przewodności temperatury to połowiczna prawda. Ta pasta ma skłonnośc wypływania spod radiatora w wysokich temperaturach np.65'C(Po ściągnięciu Coolera nie miałem pod nim nic pasty co mnie bardzo zdziwiło 8O ). Ale już naprzykład przy wodnym gdzie temperature z rdzenia nie mam większej niż 50'C(chłodnica na razie bez wentylatora) nic takiego sie nie dzieje więc jest OK, no i ta cena. Ja używam i to z tą utratą przewodności temperatury to połowiczna prawda. Ta pasta ma skłonnośc wypływania spod radiatora w wysokich temperaturach np.65'C(Po ściągnięciu Coolera nie miałem pod nim nic pasty co mnie bardzo zdziwiło 8O ). Ale już naprzykład przy wodnym gdzie temperature z rdzenia nie mam większej niż 50'C(chłodnica na razie bez wentylatora) nic takiego sie nie dzieje więc jest OK, no i ta cena.

hmm, to musi wyplywac, bo im bardziej rdzen sie styka z radiatorem, tym mniej pasty jest potrzebne, ona jest potrzebna wypelniania malutkich dziur, a nie po te zeby tworzyc warstwe miedzy radzeniem a prockiem....czyli wychodzi na to ze blok jest bardziej nie rowny lub slabiej przylega do rdzenia...ciut mniejszy nacisk....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez sie przylacze - Tweak.pl pisze ze warto, ludzie mowia ze warto za te pieniadze... ja tez uwazam ze warto - kostuje polowe ceny AS 5 a roznica 1 stopien... Wiesz - nie jest tak zle :) A oto przydatne linki:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=61974&highlight=

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=61759&highlight=

Moze znajdziesz cos co cie zainteresuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem poprzednio Spire WhisperrockaIV i jego nie rowna powierzchnia potrzebowala dosc sporo pasty azeby rdzen z radiatorem stykal sie cala swoja mikro powierzchnia. Teraz przy Thermalrighcie tej pasty po zdjeciu radiatora jest minimum, poprostu mgielka, jasne zabarwienie widac.

Moje spostrzerzenia odnosnie past i radiatorow doszly do tego, ze dobra pasta pomaga w znacznym stopniu przy bardziej nie rownych radiatorach a przy "lusterkach" pasta juz nie ma tak wielkiego znaczenia.

U siebie testowalem Ceramique i fabryczna Thermalrighta... 0 C roznicy! [na slk947u]

Natomiast jak Ceramique uzylem w Spire to bylo mile zaskoczenie w postaci kilku stopni w dol [nie pamietam dokladnie ilu]

Teraz ten Whisperrock IV chlodzi sprzet Barton2500+@3200+ 1.65V [realna 1.7??] stres max 41C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tunio to jak duzo tej pasty walic ?? Aha na stanie w sklepie komputerowym jest Thermoopox 75 Ags narazie ,czy warto pocekac na tego ceramique ??

Zalezy jaki masz radiator. Cieniutka warstwe na radiator [tak aby wypelnila na oko malutkie zaglebienia, tak zeby byla widoczna mgielka taka, palcem sie czuje takie wyzlobienia, bo nie jest to powierzchnia lustrzana] i na rdzeniu tez cienka wartstwe ale juz troszke grubsza...

To jeszcze zalezy jaki radiator ale ja w gruncie rzeczy wszystkie radiatory tak zakladam... Bo w sumie jak pasty bedzie troche za doozo to i tak sie nic nie stanie bo ona i tak wyplynie pod przyciskiem a ze jest to pasta ktora nie przowodzi pradu to zadnych zlych rzeczy nie bedzie. Zreszta przy takim sposobie nakladania nadmiaru duzego na pewno nie bedzie...

Niektorzy mowia zeby tylko na rdzen i potem pocierajac radiatorem rozsmarowac inni jeszcze inaczej.. ilu ludzi tyle sposobow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ciekawe ile razem stopni poleci w dół dzieki coper shim i Ceramiquw ,nie moge sie doczekac.Bo teraz mam głupi problem gdy daje wyzsze napiecie prockowi to sie wyłacza w prime a temp tylko 54,teraz mi musi pójsc na 3200 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TYLKO 45

TO JESt TYLKO?!?! Laaaaaadnie - dla mnie 45 to juz jest duzo... Laaadnie - ale cooper + pasta = kilka stopni w dol [od 4 do 8]

Takim optymista bym nie byl.. 8C ciezko... 2-4C to predzej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noaegyd teraz pracuje na 2 Ghz to spoko idzie pod 58 C i nie wywala a tam 54 na wyzszym napieciu i juz koniec :( Obnizenie temp powinno chyba rozwiącac problem bo na poczatku pare dni chodził jako 3200 ale gdy pewnie pasta sie wypaliła to siadł.Co sądzicie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UWAGA UWAGA - AC - NOWY TEST :)

Przesmarowalem CPU jeszcze raz, przesmarowalem i wypolerowalem radiator zalmanka i oto efekty [WOW]

IDLE - 31 stopnie [bARTON 2200 MHz - 1.675 V]

STRESS 36 a to jest 5 minut po zalozeniu pasty, a temp maja podobno jeszcze spadac :) Uwazam ze pasta jest super, gites majonez i naprawde warto wydac te 20 zl :) BOOOSKO :) UWAGA UWAGA - AC - NOWY TEST :)

Przesmarowalem CPU jeszcze raz, przesmarowalem i wypolerowalem radiator zalmanka i oto efekty [WOW]

STRESS 36 a to jest 5 minut po zalozeniu pasty, a temp maja podobno jeszcze spadac :) Uwazam ze pasta jest super, gites majonez i naprawde warto wydac te 20 zl :) BOOOSKO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UWAGA UWAGA - AC - NOWY TEST :)

STRESS 36 a to jest 5 minut po zalozeniu pasty, a temp maja podobno jeszcze spadac :) Uwazam ze pasta jest super, gites majonez i naprawde warto wydac te 20 zl :) BOOOSKO :) UWAGA UWAGA - AC - NOWY TEST :)

STRESS 36 a to jest 5 minut po zalozeniu pasty, a temp maja podobno jeszcze spadac :) Uwazam ze pasta jest super, gites majonez i naprawde warto wydac te 20 zl :) BOOOSKO :)

:arrow: zavader - wiecej topic'ow w ktorych moglbys podzielic sie z uzytkownikami powyzsza informacja nie znalazles? zalosne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem jak to naprawdę jest. Mi temperatura wzrosła po dwóch miesiącach o około 5 *C. Zdjąłem cooler, przeczyściłem go z kurzu, od nowa nałożyłem pastę (tylko na jądro procesora), i po złożeniu wszystkiego okazało się, że temperatura spadła o jakieś 6*C. NIE POLECAM tej pasty osobom rzadko zdejmującym cooler.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem zobaczyłem i właściwie to tylko zwykla pasta.

ja nałożyłem u siebie na fx5600 na gpu i ram i była rewelka spadek na rdzeniu o 7-8stopni czyli w tym momencie było 50-51 po o/c ale dzisiaj mineło chyba 5dni od jej nałożenia i temperatura juz jest 53-54.

Wiec jej nikomu nie polecam, rośnie temperatura za pare dni zobacze czy temperatura jeszcze podskoczy.

Mam pytanko jeszcze jaka pasta nie przewodzi prądu??? ale jakas dobra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi