Skocz do zawartości
yar68

posiadacze 19'' (i 17'' LCD 25ms) - da się grać w FPP ?

Rekomendowane odpowiedzi

hejo

wie ktos moze gdzie moge zobaczyc w akcji Belinea 101920 i inne LCD 19 w Krakowie??? Chodze szukam i nic..w media markt maja tylko philipsa i LG a po opisach tutaj na forum do tych..zniechecilems ie do tych paneli ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukalem tu i tam informacji o panelach 19". Słowo panel myśle o samej matrycy a nie o konkretnej firmie produkującej monitor. Teoretycznie sa sa takie same ale tylko teoretycznie. Wszystkie maja po 25ms, i 256 odcieni koloru na subpiksel. Tylko że teoretycznie.

MVA Premium jest nieznacznie szybsza od konkurencji oraz wyświetla pełne 256 kolory u konkurencji jest gorzej ale nie tragiczne.

W sklepie znadziesz panele S-ISP (LG-Pfilips) , PVA (Samsung) i MVA Premium (Fujitsu)

Mi wychodzi ze najlepiej z tych matryc wypada MVA Premium i byc może dlatego firma Iiyama swoje monitory 19" produkuje w oparciu o te matryce. W przypadku matryc 15" i 17" może inny producent robić lepsze, czemu nie.

Belinea 101920 powstaje w oparciu o PVA i musisz liczyc sie na pewne minusy tej technologi, rekonpensuje to niższa cena o jakies 100-150 PLN.

Zobacz recenzje na stronach:

www.mva.pl

www.pl.tomshardware.com/display/20030902/index.html

Patrz na minusy, plusy i producenta matrycy. Wnioski muszisz sam wyciągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za szybka odpowiedz..ale ten test jest sprzed ponad 6 miesiecy a przez ten czas wiele sie zmienilo...

jesli jest ktos z Krakowa i widzial ta Belinea..albo jakies inne 19 LCD "chodzace" w sklepach..prosze o namiary na takowy sklep ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzialem dziewietnastek, ale za to testowalem dwie siedemnastki z odswiezaniem 25 ms - i w obu przypadkach smuzenie bylo tragiczne. Samsung 173T, niby topowy model (dalem za niego 3k zl, dzieki bogu potem udalo mi sie wymienic na iiyame ProLite E431S, nawet zwrocili roznice w cenie ;)), a w grach smuzyl tak, ze za wszystkim ciagnely sie smugi jak na pasywnej matrycy w notebooku sprzed kilku lat. Niewiele lepiej bylo na iiyama ProLite H430-B - kolejny model za 3k, smuzacy jak snieg w zawieje. Zrazilem sie skutecznie do 25 ms po zobaczeniu tych dwoch niby super monitorow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krótka historia:

składam dla kuzyna kompa do pracy (totalny low-end) i doszło do wyboru monitora... facet kuzynowi w sklepie zaproponował coś takiego:

http://www.ab.pl/produkty/grupa.php?id=458...d=897&pid=69661

z radą żeby wzioł go do domu a domowego flatrona f700p dał do pracy do tego zestawu low-end. Jak się o tym dowiedziałem to mówie mu: olej to jakiś Haier 17'' za 1399zeta? co to wogóle jest będzie smużył jak cholera , nie pogra się na tym itp.

Klient w sklepie zaproponował żebyśmy go potestowali tydzień jak nie będzie nam pasił to oddamy.

No i panel wylądował w sobotę u mnie w domu... rozpakowuje, podłączam (tylko d-sub), reset ustawień, obraz w windzie miodzio....

odpalam film: eee jakie smużenie wszystko miodzio, myślę sobie dobra odpale Wolfa: Enemy Territory napewno będzie smużyło i co? i nic zero smużenia.... kilka innych gier Painkiller, CoD, D3, FC i wszystko lux.

wniosek:

jestem w lekkim szoku panel jakiejś firmy haier z bozia raczy wiedzieć jaką matrycą w lekko badziewnej obudowie i całkowite zero smużenia, nic, zero ani troszkę ani w grach ani w tym teście z kwadratami, 5 predefiniowanych regulacji podświetlenia - obraz w grach jasny... lekki szok... i to w panelu 17'' za 1399zeta

także sorry ale jakie smużenie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zepsuł mi się mój 15 crt belinea i nie opłaca mi się go naprawiać, zdecydowałem się wstępnie na 17 lcd, ale mam ograniczony budżet i nie mam zamiaru wydawać więcej, niż 1500-1600 złotych. Zwróciłem uwagę na:

1. AG Neovo F-417

2. Philips 170S5FS

3. samsung SM710V

Czy warto w ogóle brać takie "podstawowe" modele?

Nie wiem też jak jest z gwarancją na 0 martwych pikseli(Neovo chyba ma, reszta nie wiem)

Monitor będę używać do: www,office,mapy(AutoCad, C-geo),

gry(nierzadko)

Zależy mi na wyrażnej czcionce, ładnej czerni i niewielkim(nie przeszkadzającym) smużeniu, dobrych warunkach gwary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi