Skocz do zawartości
camper-x

remove mandrake :/ help

Rekomendowane odpowiedzi

mam taki problem :| kiedys zainstalowalem sobie mandrake 9.1 i bylo ok :D ... ale wczoraj sprawilem sobie wersje 9.2 ii chcialbym na nia przejsc :/ ... i nie wiem jak usunac tego 9.1 :/ (mam xp i lina)... hymm moze jakims programem z xp zlikwidowac te partycje linuksowe albo cos takiego (fdisk?).... nie mam jeszcze doswiadczenia w tym ii jakby to bylo mozliwe to prosilbym o dokladna instrukcje bo nie chce nic skopac... z gory thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli bedziesz koniecznie chcial skasowac partycje to fdisk moze miec problemy z ich usunieciem - dlatego jezeli masz XP to: Panel sterowania/Narzedzia administracyjne/Zarzadzanie komputerem/Zarzadzanie dyskami i latwo i czytelnie wywalisz co tam sobie chcesz (nie wiem czy jest to w XP Home Edition ale w Profesional jest na pewno). Jezeli uzywales GRUBA lub LILO - a z pewnoscia tak bylo i chcesz wywalic boot menu to dyskietka startowa z win98 i polecenie FDISK/MBR (odtwarza BootRecord) lub WinXP - wystartowac go z CD lub wejsc to trybu awaryjnego z konsola, potem haslo administratora i polecenie FIXMBR i dziala.

Przy czym opcja podana przez SGJ jest prostsza szybsza i efektywniejsza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fdisk zas nie powinien miec zadnych problemow z usunieciem partycji.

Fdiskiem nifgdy nie udalo mi sie usunac swapa :-)

Mandrake ma niezlego manadzera do motania partycjami, jak mam cos ustawiac dla linuxa to robie to mandarnynka wlasnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi