Antitrust Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Witam Moj nowy Athlonik 1800+ na Abicie NV7-133R ma 75 stopni gdy siedze w necie a 84 gdy go mecze na gierkach.. Czy to normalne? Bom sie przesiadl z Intela, a tam mialem 45 stopni max..... Sprawdzalem tez na Duronku 1GHz i podobna temp. byla. Dwa coolery sprawdzalem, teraz mam "Green Power". Dodalem wiatrak wwiewajacy powietrze do srodka, ale dalej ukrop mam w srodku! WTH?!?? p.s. lama nie jestem i styk proc z radiatorem ma idealny + pasta z dodatkiem srebra :) Powinno byc idealnie a nie jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Mi sie zdaje że czujnik temperatury masz z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y jak komp sie nie zawiesza przy takiej temperaturze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Albo z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y czujnik , albo softwarowe przeklamania Sprawdzales temp jakimis innymi progsami ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antitrust Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Czujnik raczej nie, bo przy 102 stopniach mam zwis :) Przy podkreceniu o 50MHz kolejny zwis, zawet 3DM2K1 nie zdazyl skonczyc testu :( Sprawdzalem w Biosie, Hardware Doctorem, i poprzez Sandre, wszedzie ta sama temp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 stanowczo za duzo .. dotknij radoatora.. powienien byc goracy jak cholera.. jesli nie to znaczy ze cos z pomiarem.. a jaka temp w obudowie. i czy zamknieta czy otwarta... jesli nic nei pomaga to mozliwe ze trafiles na uwalony egz. z tego co slyszalem z pewnego zrodla trafiaja sie takie ktore po kilku dniach ulegaja samo-spaleniu :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antitrust Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 temp. sprawdzana poprzez czujnik pod prockiem. sprawdzam radiator........AUC!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 zasadnicze pytanie czy to ma odblokowany mnoznik - jak tak to moze ci wcisneli jakis 1600+ i tera sie grzeje. Nie zdziwie się jak takę temp. bedzie miał 1800+ puszczony na 1800. Ale mówisz że lama nie jesteś więc nie wiem o co biega. Moze kupiłeś u ruskich? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antitrust Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Proc nowy, nie krecony, nie odblokowany, ustawiony normalnie na 133MHz FSB. A czy Komputronik to ruscy? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Proc nowy, nie krecony, nie odblokowany, ustawiony normalnie na 133MHz FSB. A czy Komputronik to ruscy? ;) Dotknij radiatora (już ktoś radził) - to podstawa - jeśli nie jest gorący, to są dwie możliwości, albo słabo przylega radiator do procka (popraw, możę za dużo, albo za mało pasty, może krzywo założony - sprawdź jak jest procek odciśnięty na radiatorze), albo czujnik źle wskazuje. Jeśli jest gorący, to albo jest kijowy, albo masz problem z przepływem powietrza w obudowie - wymiana coolera i uporządkowanie kabli powinno pomóc. Ja miałem przy dwu XP pracujących jako 2000+, przy podniesionym na maxa napięciu w najtańszej obudowie za 100PLN 60C na jednym procku i 65C na drugim (maxymalne obciążenie, temp w pomieszczeniu ok 24 stopnie). Tak więc twoje temperatury nie są normalne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Podaj wsystkie szczegoly, nawet takie ktore wydaja ci sie nieistotne(moze np. komp jest na sloncu ? :)). Jesli masz mozliwosc to zdejmij radiator, wyczysc go i procka(spirytusem podobno mozna, ale ja sie nie znam, niech ktos inny w tej sprawie podpowie) i popatrz na jadro co tam ma napisane. Powiedz jeszcze co to za cooler ? jakis link moze, albo jego dane ? Jesli jest przeznaczony dla procesorow do powiedzmy 1,7GHz lub w okolicach - to moze byc. Sprawdz czy wiatraczek na nim jest w dobra strone(tzn. czy wyciaga powietrze czy wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e), przesmaruj procesor pasta termoprzewodzaca ze srebrem(najlepiej Arctic Silver2 lub 3). Acha i jak juz zdejmiesz coolera to sprawdz czy jadro na procesorze nie jest czasem ukruszone... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antitrust Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 - dotykalem radiatora, byl ZBYT goracy.. - radiator dobrze przylega, odcisk pasty rowny(nie za malo, nie za duzo), proc tez dobrze lezy - coolery mam dwa i oba sprawdzalem - na Duronie 1GHz jest podobnie (no.. nieco mniej bo wolniejszy) Przeplyw powietrza.. no to napewno tez ma wplyw, tylko nie mam juz zabardzo czym go zwiekszyc. Dodatkowy cooler wwiewa powietrze, a temp sie nie zmienia :( Odpalilem chwasta bez obudowy, 40 stopni na starcie, podskoczyl do 53 przy samym siedzeniu w biosie i gapieniu sie na wynik. Ale na tym wyluzowal. Nie sprawdzalem tak przy obciazeniu. Duron wtedy za to mial 50 stopni. czyli 20 stopni plus tylko po zakotwiczeniu wszystkiego w mojej puszce :-/ Wiec moze poprosze o info, co bym tu mogl za przeplyw powietrza wykombinowac. Wiecej wtlaczac do srodka czy raczej na zewnatrz? A moze jakis byczy cooler do tego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Dotknij radiatora (już ktoś radził) - to podstawa - jeśli nie jest gorący, to są dwie możliwości, albo słabo przylega radiator do procka (popraw, możę za dużo, albo za mało pasty, może krzywo założony - sprawdź jak jest procek odciśnięty na radiatorze), albo czujnik źle wskazuje. Jeśli jest gorący, to albo jest kijowy, albo masz problem z przepływem powietrza w obudowie - wymiana coolera i uporządkowanie kabli powinno pomóc. Ja miałem przy dwu XP pracujących jako 2000+, przy podniesionym na maxa napięciu w najtańszej obudowie za 100PLN 60C na jednym procku i 65C na drugim (maxymalne obciążenie, temp w pomieszczeniu ok 24 stopnie). Tak więc twoje temperatury nie są normalne.Juz pisal, ze radiator goracy (AUĆ), docisniety dobrze radiator taz niby jest. Skoro nawet radiator ma taki goracy to wiadomo, ze ta temp jest prawdziwa. On go za niedlugo zjara (102st C). Rada do wlasciciela kaloryfera- sciagnij jeszcze raz tez cooler, przeczysc papierem sciernym, potem pasta polerska, naloz jakiegos arctica, dokup porzadny cooler i coppershima i dokladnie zaloz coolera. Jestem i tak zdziwiony ze to wogole dziala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antitrust Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 moj byly cooler to ten "super silent 2500" http://www.arctic-cooling.com/arctic_e.html nowy to chyba no name, ale z takim samym radiatorem jak ten super silent tylko wiatrak zwykly -4500rpm "green power" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antitrust Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Kaeres ---> dziala i to stabilnie o ile nie podkrece nawet kapke. Na coolery wydalem juz 120zl :cry: Wiec poleccie mi jakis taki co bym zmieniac nie musial znowu.. moze jakis coolerek z 4max'a wybrac? tylko jaki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczy Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Jak masz kase to biesz V7 lub poczekaj na V7+. A jeżeli przy tym sprzęcie będzie taka temperatura to coś nie tak jest z twoim AMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 A moze to plyta lub zasilacz cos knoca ?(prosze mnie nie wysmiewac, jesli to niemozliwe...) Jesli masz pod reka jakiegos kumpla do ktorego plyty wejda te dwa prcki, to idz do niego z procesorami i coolerem. Zamontuj to ze swoim coolerem i sprawdz temp. Zmien swojego coolera na cooler kumpla jesli ma dosc wydajny dla Athlona i sprawdz temp. Jesli przy uzyciu twojego coolera temperatury byly nizsze niz u ciebie(na twoim mobo) to ja bym poprosil bardziej zaawansowanych uzytkownikow o pomoc. Jesli po zmianie coolera z twojego, na cooler kumpla temp. spadla - problem jest wiadomy(tylko upewnij sie czy cooler twojego kumpla nadaje sie do AXP1800+ zanim go zaczniesz testowac) Co mozna polecic ? normalnie to naklanialbym do jakiegos Zalmana, ale jesli nie chcesz wydawac majatku nie majac pewnosci, ze to wina coolera to przegladnalbym oferte 4max i discotech ( www.discotech.waw.pl ) i dobral cooler po parametrach(ew. jak chcesz duzo wydac to CAK38II - samolot w domu:) Zalman CNPS6000CU - dobra jakosc, Volcano7 - roznie bywa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bednar Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 a jakie masz napięcie ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antitrust Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 a jakie masz napięcie ??? 1.71 w porywach 1.73 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antitrust Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Volcano7 nie posiada potrojnego zaczepu :( Co powiecie na "Dragon Orb 3 /low-noise" ? Parametry dla mnie ok, cichy w miare i nie przekracza 5000rpm. Czyli tak jak bym chcial, tylko czy wystarczy?? Tylko ta cena.... brrr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Słuchajcie - to nie jest mocno niemozliwe zeby działaj normalnie wiatrak na radiatorze, radiator dociskał porządnie procka i żeby proc miał 84 a nawet 102 C. Co mi tu smierdzi i to niedługo może to być ten XP. Ja miałem swojego XP1500+ puszczownego na teor. 1.85v i na 1800+ (151*10) i nigdy nie udało mi się przekroczyć 55 C. Nigdy. Z przezornosci ustawiałem w BIOSie reset przy 55 i shutdown przy 60 i nic takiego sie nie zdarzyło. A cooler? Zwykły niedrogi TITAN, ale za to duży wielkosci prawie dyskietki, ale wolny taki z 3-4tys obrotów. Antitrus - mieszkasz w piekarni??? ;P Bo ja musiałbym miec z 50-70 stopni w pokoju zeby zobaczyć takie temp. Tak więc moja rada. - zobaczyc z jakims duzym radiatorkiem i dużym wiatrakiem zeby było mało hałasu - tak Titan np. - sprawdzic u qmpla procka na innej płycie z innym wiatrakiem - zainstalować jakiegoś wolnego durnia albo XP najwolniejszego dla testu temp. PS. Wysune na koniec terorie totalnie spiskową - wina płyty - nie wiem jak i nie wiem czy, ale cos jest mocno nie tak skoro v jest ok. 1.7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2002 zainwestuj w WC - szarpnie cie to jakies 250-300 zl ale problem bedziesz mial z glowy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Pozostaje tylko napisac cos o obudowie!Mozliwe ze masz taka jak ja dawniej ze zasilacz prawie przylegal do coolera :)Cyrkulacja 0 :evil: Najlepsze do Athlonow sa obudowy z zasilaczem montowanym na gorze, ktore maja duzo miejsca w srodku i nic nie ma prawa sie grzac.Ja mam 40stopni na xp 1.5+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Antirus jak najszybciej skombinuj kumpla u ktorego bedziesz mogl wsadzic ten proc i przetestowac i zdaj relacje. Ja stawiam na zla plyte, lub cyrkulacje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Nyny może mieć racje. Spotkałem coś takiego już. Zasilacz był umieszczony pionowo i miał 2-3 cm luzu od ORBa..... Temp wynosiła 50-70 Zupełnie o tym przypadku zapomniałem....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2002 ja to mysle tak ten proc na pewno nie grzeje sie bardziej niz moj bo ja mam ten z najcieplejszej serii no a ja mam cooler za 45 zeta i temp nie przekracza 53 stopni a tak standardowo to mam od 44-48 z zale|no[ci od temp w pokoju ja mam zasilacz pionowo (teraz juz nie bo mam na wierzchu obudowy) to temp byla o jakies 5-7 stopni wieksza (juz niezbyt pamietam) ale naprade nie wiele wieksza wiec tak o ile wiatrak chodzi wogule to moze masz go tak ze wyciaga powietrze, powinien wpychac (sorry ze to pisze bo sie nie doczytalem czy wiatrak wpycha czy wypycha powietrze) radiator jest na pweno dobry, bo jest goracy wex narazie wyrzuc te wszystkie dodatkowe wiatraki stantad bo moga przeszkadzac i puenta esli nie to co napisalem to jest cos z plyta/zasilaczem/nie wiem co bo skoro duron jest tez taki goracy to na pewno nie jest to wina proca bo nie wierz zeby koles trafil na dwa felerne tak wiec podpisuje siepod poprzednikami sprawdz proce u innych a moze lepiej przynies od kogos proce do siebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antitrust Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2002 No i testy zakonczone :) Podlaczylem swojego Athlonika pod plytke ECS K7S5A i.. temp na starcie to tylko 25 stopni! (wtedy to bylo az 40) Yea! Teraz mam ta plytke w obudowie, wywalilem dodatkowy wiatrak wtlaczajacy powietrze do obudowy, wiec zostal tylko w zasilaczu i na procku. Procek chlodzi teraz cooler posiadajacy tylko 2500rpm, a temp to teraz ledwo 48 stopni! Reasumujac, to wina plyty glownej :( Zatem nie pozostaje mi nic, jak wytrzymac na ECS'ce ten czas kiedy moja plyta pojedzie do reklamacji.. :cry: :cry: :cry: Mam nadzieje ze w serwisie mi to uwzglednia, bo inaczej marny ich los :twisted: Dzieki wszystkim za rady, i info :D BTW - pocieszcie mnie...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2002 No to gratulacje, a co do pocieszenia... Jesli juz przyjma plyte to za miesiac byc moze dadza ci inna :) Jesli mialbys wybor to bierz na chipsecie KT266A lub KT333 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczy Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2002 Oby. Zawsze mogą coś się wykręcac, wszystko zależy od firmy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAZIK STASZEWSKI Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 te green powery za z<span style="color:red;">[ciach!]</span>e,ja mialem 70C po grze w soldier of fortune....ale zamontowalem wydmuch i max 56,5c* Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matador Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Czesc. Moze sie myle ale w Green Powerach zasilacze sa pionowo ustawione, a raczej powinny byc poziomo. Glowy nie dam. Natomiast dodatkowy wiatrak w obudowie to raczej powietrze powinien wydmuchiwac niz wdmuchiwac. Niezly piekarnik miales. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...